Υπάρχει ελπίδα;

Έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα, το μαγικό ποσοστό, για να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διοικήσει, με το υστερόγραφο πως ο ίδιος, είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του πολιτικού συστήματος, που σ’ αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να σώσει ότι σώζεται σ’ αυτή την χώρα

 

 

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

 

Αν την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης, κάποιος είχε ζητήσει απ’ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να γράψει το εκλογικό αποτέλεσμα, που ο ίδιος θα περίμενε, με την προοπτική να έχει μια καλή πρωθυπουργική θητεία και την δυνατότητα να λειτουργήσει ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην πατρίδα μας, είναι σίγουρο πως το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα το έγραφε και θα περιέγραφε, μια κάπως χειρότερη εξέλιξη, γιατί σε τέτοιες οδηγούσαν όλες οι πολιτικές εκτιμήσεις που γινόταν, μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι…

Όμως ο ελληνικός λαός και κυρίως οι αναποφάσιστοι του Σαββάτου, έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα, το μαγικό ποσοστό, για να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διοικήσει, με το υστερόγραφο πως ο ίδιος, είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του πολιτικού συστήματος, που σ’ αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να σώσει ότι σώζεται σ’ αυτή την χώρα. Προοπτική που μπορεί να γίνει πράξη, υπό την προϋπόθεση, πως δεν θα γίνουν τα λάθη του Ιανουαρίου, τα οποία έφεραν την χώρα πολύ πίσω και με δεδομένα αυτά τα λάθη, η εμπιστοσύνη δεν χάθηκε, με σαφή την εντολή να μην επαναληφθούν. Και δεν επαναλήφθηκαν, αν κρίνουμε απ’ τον σχηματισμό της κυβέρνησης και τα πρόσωπα τα οποία περιέλαβε σ’ αυτή, ο πρωθυπουργός.

Υπάρχει κι άλλο, ίσως πιο σημαντικό μήνυμα, σ’ αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Πως ο πολίτης ζητάει, απ’ τον «αστέρα» και κυρίαρχο του πολιτικού συστήματος, να προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις και επί πλέον χωρίς την φθοροποιό ενασχόληση με όσους θεωρούν, ότι μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην πορεία που ο ίδιος περιέγραψε. Πολύ απλά, αλλά πολύ συγκεκριμένα, είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν και αποτελούν τον μονόδρομο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που εκτός των άλλων έδειξε ότι ξέρει να κερδίζει εκλογές και να μηδενίζει αντιπάλους, οι οποίοι επιχειρούν να του αμφισβητήσουν την κυριαρχία. Το πάθημα των Λαφαζάνη – Ζωής, είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Μπορεί να αξιοποιήσει τα μηνύματα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν. Ο ίδιος το άφησε να εννοηθεί και αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα έχει, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του κόμματος, τα λεγόμενα «βαρίδια» και η ομάδα του, μπορεί στο εσωτερικό να παίξει «φουλ επίθεση» και στο εξωτερικό να παρουσιάζεται ενωμένη, αφού είναι πλήρης η αποδοχή της ανάγκης να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία, με όσα αρνητικά και θετικά έχει αυτή.

Η σχέση της δράσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πρέπει να είναι αρμονική, με την έννοια, πως όσα γίνονται και είναι σε θετική κατεύθυνση στο ευρωπαϊκό πεδίο, να έχουν ανάλογη επιρροή και στα εσωτερικά θέματα και να αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με το βλέμμα στον απλό πολίτη, ο οποίος στο τέλος της υπόθεσης, είναι και αυτός που στηρίζει την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Το μήνυμα της κάλπης, έχει και τα «ναι» και τα «όχι». Ναι σε μια καθαρή ευρωπαϊκή πορεία, χωρίς τις ανοησίες και τις σκοπιμότητες του απερίγραπτου Βαρουφάκη, όχι όμως στην πλήρη υποταγή, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πως έχει ως βασική του αρχή. Ναι στην πλήρη κάθαρση της πολιτικής ζωής, όχι όμως στην δημιουργία νέων σκανδάλων, τα οποία και στην πρώτη θητεία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν μπόρεσε να αποφύγει, άσχετα απ’ το μέγεθός τους, γιατί στην πολιτική ζωή, όταν μιλάμε για σκάνδαλο δεν έχει σημασία το μέγεθος. Σημασία έχει η πρόβλεψη, να μην προκύψουν ούτε μικρά, ούτε μεγάλα σκάνδαλα.

Καθαρός και ορθάνοιχτος ο δρόμος για τον αρτινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ο ίδιος αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Την ικανότητα, να κάνει ουσιαστική και χρήσιμη την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αδιαμφισβήτητο είναι πως την έχει, είναι ο άνθρωπος, που καλώς ή κακώς, οι πάντες έχουν εναποθέσει την ελπίδα τους, σημειώνοντας με νόημα, οι περισσότεροι, πως αν δεν τα καταφέρει και ο Τσίπρας, τότε η πατρίδα μας, δεν έχει μέλλον. Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό ή περίεργο.

Εξ ίσου σημαντικός και ο πολιτικός χάρτης, όπως διαμορφώθηκε με το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε έχει διάθεση, αλλά δεν είναι και ικανή, να φέρει τα πάνω κάτω, ασκώντας αντιπολίτευση. Στα περισσότερα σημαντικά ζητήματα, είναι δεδομένο πως δεν θα αρνηθεί την ψήφο της, όπως μέχρι τώρα απέδειξε. Και το κυριότερο. Κατά τον κρίσιμο πολιτικό χρόνο, που η κυβέρνηση θα δείξει την διάθεσή της, αλλά και την αποτελεσματικότητά της, οι αντίπαλοι θα ασχολούνται με τα εσωτερικά τους…

Ας ελπίσουμε λοιπόν, ότι κάτι νέο και χρήσιμο θα βρεθεί μπροστά μας, γιατί άλλη επιλογή δεν έχουμε να κάνουμε…