Στο κλαμπ της Soreli, οι παραγωγοί ακτινιδίων από την Άρτα

|

«Το ξεχωριστό της ποικιλίας είναι ότι έχει µια γεύση η οποία όταν ωριµάσει προσοµοιάζει µε αυτή της µπανάνας και του µήλου», λέει ο κ. Κολιός

 

 

 

 

Την ανάπτυξη στην Ελλάδα της καλλιέργειας µιας νέας ποικιλίας κιτρινόσαρκου ακτινιδίου, η οποία κάνει «θραύση» στις αγορές της Ασίας, είναι έτοιµη να αναλάβει η Κολιός ΑΒΕΕ, µια έντονα εξωστρεφής επιχείρηση µε έδρα στην Άρτα, που επιτυγχάνει το 95% του τζίρου της από την εξαγωγική της δραστηριότητα.

Πρόκειται για την ποικιλία ακτινιδίου «Soreli» που αναπτύχθηκε στο ερευνητικό κέντρο του πανεπιστηµίου του Ούντινε, στην Ιταλία, αλλά τα δικαιώµατά της τα έχει αποκτήσει ήδη η νοτιοαφρικανική εταιρεία Bio–Gold, µε την οποία υπάρχει σχετική διαπραγµάτευση για την εξασφάλιση της άδειας µεταφοράς της στην ελληνική ύπαιθρο.
«Υπογράψαμε τη συµφωνία, που θα προβλέπει ότι η Bio-Gold θα µας παραχωρήσει το δικαίωµα κατανοµής της καλλιέργειας σε έκταση 500 στρεµµάτων, αλλά και για την εµπορία του προϊόντος που θα γίνεται µε ειδική σήµανση αυθεντικότητας, ώστε να έχει υψηλή προστιθέµενη αξία και για τον παραγωγό», είπε ο πρόεδρος του οµίλου Χρήστος Κολιός.
Όπως εξήγησε ο επιχειρηµατίας, δεδοµένου ότι η έδρα της επιχείρησης είναι στην Άρτα, η περιοχή θα έχει ένα «προβάδισµα», όσον αφορά στην κατανοµή των νέων φυτεύσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση γίνονται επαφές και για άλλα µέρη της χώρας.
«Υπάρχουν ήδη κάποιοι παραγωγοί από την περιοχή µας, οι οποίοι έχουν συµφωνήσει ότι θα µπουν στο κλαµπ, αλλά, πέραν αυτών, είναι και αρκετοί άλλοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν» σηµειώνει ο κ. Κολιός και υπογραµµίζει πως «το πλάνο, άλλωστε, δεν θα ξεδιπλωθεί σε ένα χρόνο. Είναι ένα project που θα χρειαστεί τουλάχιστον 4-5 χρόνια για να αναπτυχθεί σε όλη του τη διάσταση».
Στο πρόσφατο παρελθόν, πάντως, είχε γίνει µια ακόµη απόπειρα να «έρθει» στην Ελλάδα η ποικιλία «Soreli» (σ.σ. την άδεια, τότε, την είχε παραχωρήσει το Πανεπιστήµιο του Ούντινε, αλλά κατόπιν την ανακάλεσε, λέει ο κ. Κολιός) και από εκείνη την περίοδο έχουν αποµείνει περί τα 100 στρέµµατα καλλιέργειας, που, επίσης, θα περάσουν κάτω από την «οµπρέλα» της οµάδας παραγωγών, που θα συγκροτήσει προσεχώς η Κολιός ΑΒΕΕ.
Μάλιστα από την παραγωγή των υφιστάµενων εκτάσεων η επιχείρηση φέτος επιχείρησε να κάνει ένα «τεστ» της ποικιλίας στο εγχώριο καταναλωτικό κοινό, «ρίχνοντας» στην αγορά 25 τόνους προϊόντος, µέσω γνωστής λιανεµπορικής αλυσίδας, µε θετικά αποτελέσµατα.
«Το ξεχωριστό της ποικιλίας είναι ότι έχει µια γεύση η οποία όταν ωριµάσει προσοµοιάζει µε αυτή της µπανάνας και του µήλου», µας λέει ο κ. Κολιός και σηµειώνει πως «υπάρχουν αγορές που ζητούν έντονα το κιτρινόσαρκο ακτινίδιο, όπως είναι αυτές της Ασίας».
Η επιχείρηση αυτή τη στιγµή φυτεύει επίσης περί τα 220 στρέµµατα της παλαιάς ποικιλίας Χέιγουορθ, τα οποία θα είναι ιδιόκτητα, ενώ έχει συνεργασίες και µε άλλους παραγωγούς της περιοχής. «Φέτος διαχειρίστηκε γύρω στους 2.500 – 3.000 τόνους και κατά 95% αυτές οι ποσότητες εξήχθησαν σε αγορές όπως Κίνα, ΗΠΑ, Λίβανος, Σαουδική Αραβία, Κανάρια Νησιά, Μεγ. Βρετανία, αλλά και δευτερευόντως προς Ουκρανία, Ρωσία κλπ.», επισηµαίνει ο κ. Κολιός και προσθέτει ότι «ήταν µια καλή χρονιά. Οι τιµές για τους παραγωγούς, κατά µέσο όρο, κινήθηκαν στα περίπου 40-42 λεπτά το κιλό, ενώ και για εµάς οι επιδόσεις ήταν ικανοποιητικές, αφού το κοµµάτι του ακτινιδίου θα κλείσει κοντά στα 3 εκατ. ευρώ».