Το Δημοψήφισμα βγάζει νέα κυβέρνηση

|

Στην πραγματικότητα το διακύβευμα του Δημοψηφίσματος δεν είναι ούτε η αποδοχή ή όχι της πρότασης των Θεσμών, η οποία δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

 

 

 

Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να δώσει τόνο «αραβικής άνοιξης» στο Δημοψήφισμα στέλνοντας μήνυμα στους εταίρους, την αντιπολίτευση να μεθοδεύει ανατροπή του πολιτικού status quo ευθυγραμμιζόμενη με τους εταίρους, ανοίγουν οι κάλπες. Η χώρα όμως βρίσκεται σε –πρωτοφανή για ευρωπαϊκά χρονικά- κατάσταση οιωνεί χρεοκοπίας, με τις τράπεζες κλειστές, ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και ασφυξία στην οικονομία. Στο σκηνικό παρεμβαίνουν όμως άμεσα τα media εγχώρια και διεθνή λαμβάνοντας ευθέως θέση και καθοδηγώντας την κοινή γνώμη, όπως άλλωστε και ξένοι πολιτικοί και τεχνοκράτες.

Ετσι σε κεντρικό ζήτημα του Δημοψηφίσματος ανάγεται η ασφάλεια των καταθέσεων και η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ η ερώτηση  της αποδοχής ή όχι της πρότασης των εταίρων έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το ζήτημα αυτό δεν ξεκαθάρισε παρά τις τελευταίες ώρες με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, του συντονιστικού οργάνου των τραπεζικών αρχών της ΕΕ, στην οποία γίνεται σαφές ότι κάθε τέτοια πρακτική από χώρα μέλος της Ένωσης αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο και πως οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες από τη σχετική διακρατική νομοθεσία.

Το κλίμα άλλαξε το Σάββατο και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νόναλντ Τουσκ,  οποίος φάνηκε να εγκαταλείπει τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε, δηλώνοντας χαρακτητιστικά ότι «δεν είναι ώρα για επίρριψη ευθυνών καθώς κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι». Με τον τρόπο αυτό ο Πολωνός πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι πολλά απ όσα έχουν ειπωθεί στα παρασκήνια και Δημοσίως ήταν επικίνδυνα.

Στην πραγματικότητα όμως το διακύβευμα του Δημοψηφίσματος δεν είναι ούτε η αποδοχή ή όχι της πρότασης των Θεσμών, η οποία δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

sofokleousin.gr