Πόσο κοστίζει η ανάδειξη του μνημείου;

|

Να γίνει απαλλοτρίωση, των ιδιοκτησιών γύρω απ’ την Παρηγορήτισσα, ώστε το μνημείο να «ανασάνει», να φανεί και να λειτουργήσει

 

 

 

Λες και ήταν οργή! Αμέσως μετά τον εμφύλιο, που η Άρτα οικοδομήθηκε, ως έτυχεν και όπου ήθελε ο καθένας δημιουργούσε την δική του… ιδιοκτησία, στο στόχαστρο μπήκαν τα μνημεία της πόλης και η σημερινή εικόνα, είναι η τρανότερη απόδειξη!

Δίπλα στο ιστορικό γεφύρι και δίπλα, γύρω – γύρω για την ακρίβεια, απ’ την Παρηγορήτισσα, οι ιδιοκτησίες, αδιάφορο πως προέκυψαν, «πνίγουν» τα μνημεία. Η εικόνα της Παρηγορήτισσας, όπως είναι σήμερα (πάνω) είναι η απόδειξη του ότι ως πόλη δεν έχουμε αντίληψη περί το κάθε μνημείο και αξιολόγηση του τι σημαίνει η ύπαρξη ενός μνημείου, σε κάθε απόλη.

Αν από δεκαετίες τώρα, που είχε τεθεί ως αίτημα, κάποιοι είχαν προσπαθήσει, τώρα το μνημείο, θα είχε διαφορετική αξία και ουσιαστική προσφορά στον τόπο μας. Θα ήταν το μνημείο, που θα δέσποζε σε μια περιοχή, όπου οι επισκέπτες θα είχαν χώρο να κινηθούν, άρα να μείνουν στην Άρτα και να συνεισφέρουν σ’ αυτό που προβάλλει ως κυρίαρχο αίτημα. Την έλευση τουριστών στην πόλη και την περιοχή, μιας και βαρεθήκαμε να λέμε πως ο τουρισμός είναι «η βαριά βιομηχανία» της χώρας μας.

-Πόσο κοστίζει η απαλλοτρίωση, των ιδιοκτησιών γύρω απ’ την Παρηγορήτισσα, ώστε το μνημείο να «ανασάνει», να φανεί και να λειτουργήσει, σύμφωνα με την αποστολή που έχουν όλα τα μνημεία, σε όλον τον κόσμο;

Αστεία πράγματα. Ειδικά στις εποχές που «λεφτά υπήρχαν», ήταν μια λεπτομέρεια. Αλλά και τώρα, δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Όπως επίσης ακατόρθωτο, δεν είναι να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και η παλιά κλινική Μπίκα, η οποία είναι πλέον ιδιοκτησία του Δήμου Αρταίων και ως κτίριο, παρουσιάζει ιδιαίτερα στατικά προβλήματα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για τίποτα και κανένας δεν είναι σίγουρος, πως και οι φορείς που σήμερα στεγάζονται εκεί, είναι σωστό να βρίσκονται εκεί. Το οικόπεδο που θα προκύψει απ’ την πιθανή κατεδάφιση του εν λόγω κτιρίου, μαζί με το απέναντι οικόπεδο, μπορούν μεταβατικά να αποτελέσουν τον χώρο που θα σταθμεύουν με άνεση και ασφάλεια τα τουριστικά λεωφορεία, για μπορούν και οι επισκέπτες να μένουν στην πόλη, να κινούνται και στα υπόλοιπα μνημεία και να προκύψει η πολυσυζητημένη τουριστική κίνηση στην Άρτα.

Ανάλογες παρεμβάσεις, για την διευκόλυνση των επισκεπτών, αλλά και για την ανάδειξη του μνημείου, πρέπει να προκύψουν και στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας. Γνωστά είναι τα προβλήματα που ανακύπτουν, όταν φτάσουν εκεί τουριστικά λεωφορεία, τα οποία δεν έχουν που να σταθμεύσουν, για να μπορέσουν οι επισκέπτες, να μείνουν με άνεση στο μνημείο.

Όλα τα προβλήματα, που έχουν σχέση με την κίνηση των επισκεπτών στα δυό σημαντικά μνημεία της Άρτας, έχουν καταγραφεί απ’ την «Γ», με εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ, αλλά ουδείς εκ των λεγόμενων παραγόντων, έδειξε την ελάχιστη ευαισθησία.

Το ίδιο υποψιαζόμαστε, πως θα συμβεί και τώρα.