«Δεν θα υπογράψουμε συμφωνία που ενδυναμώνει την ανατροφοδοτούμενη κρίση»

|

Βαρουφάκης:

Αλλάζει η σκέψη για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

«Δεν θα υπογράψουμε κάτι το οποίο ενδυναμώνει αυτή την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών…Δεν υπάρχει πιθανότητα να υπογράψουμε μια συμφωνία, κι εγώ ως υπουργός Οικονομικών αρνούμαι να βάλω την υπογραφή μου σε μια τέτοια συμφωνία», δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δίνοντας το στίγμα του.
Λέει ακόμη ότι είναι «ανένδοτος» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και αφήνει χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δηλώνοντας πως «αλλάζει η σκέψη του γι’ αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου».

Αναφέρει πως μια έντιμη συμφωνία έχει ως χαρακτηριστικά, ένα πακέτο πραγματικών, χειρουργικών μεταρρυθμίσεων, μια αναδιάρθωση χρέους που να καθιστά το χρέος βιώσιμο χωρίς κόστος για τους δανειστές και ένα επενδυτικό πακέτο. Συμπληρώνει: «αν δεν έχουμε αυτά τα τρία μαζί δεν υπογράφουμε. Ως κυβέρνηση, όχι ως Βαρουφάκης. Ξεκάθαρος;».

Για το θέμα του χρέους αναφέρει ότι «δεν θα δεχτούμε μία απλή αναφορά…θα υπάρχει ρητή δέσμευση για πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έτσι θα θέσουμε ουσιαστικά και ρητά το ζητούμενο, που είναι να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές άμεσα, με μια σωστή αναδιάρθωση του χρέους, μέσα σε μήνες πριν το τέλος του 2015».

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει την μετακίνηση από την ΕΚΤ, των 27 δις που έχουν απομείνει από το PSI, καθώς αποκλείουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης και επειδή είναι βραχυπρόθεσμο χρέος δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό. Τονίζει ότι «η συμφωνία είναι θέμα μερικών ωρών με καλή πολιτική βούληση από τους ηγέτες, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνγκερ, Ντράγκι, να βρεθούν σε ένα δωμάτιο, να κάνουν μια ολονυκτία, τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, από αυτές που ξέρουν να κάνουν για να βγει λευκός καπνός στις 4 το πρωί».

Εξηγεί ότι το έγγραφο των θεσμών δεν αναφέρεται στο χρέος καθώς αφορά μόνο στο κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος. Σημειώνει πως «το κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό αγγίζει τα όρια του προσβλητικού…ήταν ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν, δεν μπορώ να το φανταστώ ότι το εννοούσαν σαν βάση συμφωνίας, αλλά ως μια επιθετική κίνηση, για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται».