Ασκήσεις επί χάρτου και το αποτέλεσμα μηδέν!

|

-Τι στο διάβολο, δεν μιλούν ελληνικά, για να συνεννοηθούν οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής, με τους καταστηματάρχες;

 

 

 

 

Καθόλου τυχαία ή καθ’ υπερβολή η προβολή του μείζονος προβλήματος της διαχείρισης των δημόσιων χώρων, απ’ την παρούσα δημοτική αρχή. Αντίθετα φροντίζουμε, πολλές φορές, να μην διατηρούμε στην επικαιρότητα, το θέμα της διαχείρισης των πλατειών και των δημόσιων, γιατί είναι μια υπόθεση που… πληγώνει και μελαγχολεί, κάθε νοήμονα πολίτη και φυσικά όλους όσους (σ.σ. που είναι η συντριπτική πλειοψηφία) κινούνται στις πλατείες και τους δημόσιους χώρους!

-Τι στο διάβολο, δεν μιλούν ελληνικά, για να συνεννοηθούν οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής, με τους καταστηματάρχες, μας έλεγε συμπολίτης μας, ο οποίος καθημερινά μας μεταφέρει εικόνες απ’ τις πλατείες, όχι γιατί έχει κάτι με τους καταστηματάρχες, αλλά γιατί σ’ αυτή την πόλη, λείπει η συνεννόηση κι αυτή η διαπίστωση και προβληματίζει τους πολίτες, αλλά περισσότερο τους οργίζει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης… πρωτοτύπησε για μια ακόμη φορά! Κάλεσε όλους τους καταστηματάρχες στο δημαρχείο, την ίδια ημέρα και ώρα κι εκεί που ο κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε να έχει μια συζήτηση με όλους μαζί, τους έστησε στην ουρά και δεχόταν έναν – έναν στο γραφείο του, για να συζητήσει ένα θέμα που είναι δημόσιο, σε ιδιωτική συζήτηση!

Εκεί με περίσσεια υπομονή περίμεναν, οι επιχειρηματίες και όταν ένας εξ αυτών, πρότεινε το αυτονόητο, εισέπραξε την οργή του δημάρχου, που διευκρίνισε με έντονο ύφος, πως αυτός αποφασίζει, πως θα συζητήσει το τεράστιο θέμα, λες και τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους, τους έφερε… κληρονομιά απ’ τις Χαλκιάδες και έχει το αποκλειστικό… προνόμιο, να τις διαχειρίζεται, όπως αυτός θέλει.

-Και ποιο ήταν το συμπέρασμα των συζητήσεων;

Η πλευρά των καταστηματαρχών δηλώνει, πως απ’ την πλευρά τους, δεν κατάλαβαν τι ακριβώς μπορούσε να ανιχνεύει ο δήμαρχος με τις συζητήσεις αυτές, ενώ η πλευρά του δημάρχου, διαρρέεται πως μόνο η δημοτική αρχή, έχει το μοναδικό σχέδιο, το οποίο και θα λύσει το πρόβλημα. Μόνο που σχέδιο ακούμε και σχέδιο δεν βλέπουμε, ενώ οι υποσχέσεις που μοιράζονται σε κάποιους εκ των καταστηματαρχών και ως πληροφορίες έρχονται και στην «Γ», μόνο σε συγκεκριμένο και λειτουργικό σχέδιο δεν οδηγούν.

Επί πλέον, δεν μπορεί να πείσει ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, μιας και δέκα μήνες τώρα για σχέδιο διαχείρισης των δημόσιων χώρων και πλατειών και κανένας σχέδιο δεν βλέπει!

Υπόθεση εργασίας. Να θεωρήσουμε πως ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του, έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο μπορεί και να κρατούν ως εφτασφράγιστο μυστικό, για να το παρουσιάσουν και σε χρόνο ρεκόρ να λύσουν το πρόβλημα και να δημιουργήσουν, όπως μάλλον τώρα κάνουν με ασκήσεις επί χάρτου, την καλύτερη εικόνα σ’ όλες τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους.

-Πως θα το εφαρμόσει και πότε θα προλάβει, μιας και είναι δεδομένο, πως οι πλατείες και οι δημόσιοι χώροι, είναι στην επικαιρότητα, περισσότερο πολύ περισσότερο, τους καλοκαιρινούς μήνες, μιας και ο κόσμος είναι πάντα έξω;

Μία λύση προκύπτει. Μέσα στο καλοκαίρι, αν γκρεμίσει τα πάντα και να τοποθετήσει, ότι αυτός και οι συνεργάτες του, έχουν αποφασίσει.

-Αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά δεν συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των ιδιοκτητών επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος;

Η καταστροφή είναι δεδομένη, γιατί οι κατασκευές που είχαν επιτρέψει, (σ.σ. ίσως και προφορικά, δεν αντιλέγουμε), οι προκάτοχοί του νυν δημάρχου να γίνουν κοστίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ η κάθε μία και οι περισσότερες εκ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, μπορεί και να χρωστούν ακόμη.

-Την στιγμή που δεν έχουν αποπληρώσει, τις προηγούμενες κατασκευές, έχουν την δυνατότητα, να αναλάβουν οικονομικό βάρος, για να προχωρήσουν σε νέες κατασκευές, όπως τις έχει μελετήσει ο δήμαρχος;

Ούτε κι αυτό μπορεί να συμβεί κι εδώ περιπλέκεται το θέμα και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα πρέπει να μοιάζουν με κινήσεις πάνω σε τεντωμένο σχοινί! Που σημαίνει, πως δεν μπορείς να κλείσεις επιχειρήσεις, γιατί αυτό λέει στο σχέδιό σου, αλλά να επιχειρήσεις να λύσεις το πρόβλημα, με την μικρότερη οικονομική ζημιά.

Και επί πλέον, δεν πρέπει να λησμονεί ο ίδιος ο δήμαρχος, πως το πρόβλημα της χρήσης των πλατειών και των δημόσιων χώρων, έφτασε σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, επί της ολιγόμηνης δικής του θητείας, προφανώς γιατί έφτιαχνε το σχέδιο και δεν έβλεπε τι συμβαίνει στο κέντρο της πόλης. Όλοι συμφωνούν, πως τα νάιλον τσαντίρια σ’ όλες τις πλατείες, κατά την θητεία του κ. Τσιρογιάννη, έχουν κατασκευαστεί!

Ας περιμένουμε να δούμε, αλλά σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της παρούσης δημοτικής αρχής, «χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει»! Και πρέπει να τολμήσουμε την πρόβλεψη. Θα περάσει όλο το καλοκαίρι, με αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην δημοτική αρχή και τους καταστηματάρχες, ίσως και πρωτόγνωρες εντάσεις και θα φτάσουμε στον Σεπτέμβριο, οπότε θ΄ αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα νάιλον τσαντίρια και ο δήμαρχος, μαζί με τους συνεργάτες τους, θα μείνουν με το σχέδιο στο χέρι.

Απαισιόδοξη η πρόβλεψη, όμως σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμεί να υποβαθμίσει την προσπάθεια του δημάρχου, που ο ίδιος την λέει σχέδιο. Και είναι απαισιόδοξη, γιατί στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας συνολικά, τις αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα, όπως οι δημόσιοι χώροι, δεν τις λαμβάνει ένας, όσο σοφός κι αν θέλει να παρουσιάζεται. ΟΙ αποφάσεις αυτές, για να είναι χρήσιμες και λειτουργικές, πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από συνεννόηση όλων, ή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Και για την παρούσα δημοτική αρχή, η έννοια συνεννόηση, είναι άγνωστη, αν λάβει κανένας υπ’ όψιν του και τις ειδήσεις που περιέχει το παρόν σημείωμα, σε σχέση με τον τρόπο που επέλεξε να συζητήσει ο δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, το τεράστιο θέμα.

 

gnomi-vin-site-11-q

 

Δέκα μήνες… φαγούρα!

Δέκα μήνες στην θέση του δημάρχου, ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης και απεδείχθη… λιποβαρής, στο να αντιληφθεί ποιο είναι το μείζον πρόβλημα και πως θα το αντιμετωπίσει, με αποτελεσματικότητα και πάντα σύμφωνα με τα όσα είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Όσα έγιναν επί των ημερών του, στις πλατείες και τους δημόσιους χώρους, δεν έχουν προηγούμενο και την ίδια στιγμή, ο ίδιος μιλάει για σχέδιο, το οποίο κανένας δεν γνωρίζει πότε θα εφαρμόσει.

«Δέκα μήνες… φαγούρα», θα λέγαμε, με την επισήμανση, ότι το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Απλά απασχολεί την κοινή γνώμη, με τάχα πρωτοβουλίες, οι οποίες περισσότερο δείχνουν, πως θέλει να αποπροσανατολίσει, παρά πως επιθυμεί την ουσιαστική λύση του προβλήματος. Τα ίδια είδαμε και σε άλλα μεγάλα θέματα, αλλά όταν η «Γ» που τα επεσήμαινε εγκαίρως, δικαιώθηκε, αυτή η δικαίωση δεν είχε καμία αξία.

«Δέκα μήνες… φαγούρα», με τον δήμαρχο Χρ. Τσιρογιάννη, να εκπέμπει απειλές και σχέδια, τα οποία όμως δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το διαιωνίζουν!

-Κι αν κύριε δήμαρχε, σε δέκα μήνες, δεν μπορείς να έχει μια πρόταση, την οποία θα αποδέχονται οι πολίτες, θα έχουν άδικο να σε κρίνουν μετεξεταστέο και να μην σου επιτρέψουν να ξανασχοληθείς με σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που αφορούν το Δήμο Αρταίων;