Πρέπει να την ξέρεις την Άρτα

|

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως η πρόταση, για την δημιουργία του Μουσείου της Πορτοκαλιάς και της Ελιάς, στις εγκαταστάσεις της ΚΟΜΔΕ, δεν είναι επίκαιρη και δεν είναι επιβεβλημένο, να προωθηθεί άμεσα;

 

 

 

 

Πρέπει να την ξέρεις μια πόλη, για να την υπηρετήσεις σωστά. Και προεκτείνοντας αυτή την παραδοχή, θα πρέπει να την έχεις αγαπήσει, για να αποδειχτείς χρήσιμος και να πασχίσεις να είσαι αποτελεσματικός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρέπει να είσαι εντελώς άσχετος, με την ιστορία αυτής της πόλης και της περιοχής, για να μην γνωρίζεις την ιστορία των κτιρίων της ΚΟΜΔΕ, για να αποφασίσεις να τα μετατρέψεις, σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων και να τα καταντήσεις, όπως είναι σήμερα. Γιατί οι εγκαταστάσεις της ΚΟΜΔΕ, που έχουν περιέλθει στην τραγική κατάσταση που σήμερα παρατηρεί κανένας, ήταν το σημείο αναφοράς, για όποιες απόπειρες προόδου έγιναν στην περιοχή, τα δύσκολα χρόνια της ιστορίας της Άρτας. Από εκεί ξεκινούσε κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που σημαίνει είναι το σημείο αναφοράς της ιστορίας του τόπου. Και σε άλλες περιοχές, τέτοια σημεία αναφοράς, συνηθίζουν να τα αναδεικνύουν κατά τον καλύτερο τρόπο, είτε με την δημιουργία μουσείων αναλόγου αντικειμένου και αξιοποιώντας χώρους που περισσεύουν για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Πρέπει να την ξέρεις την πόλη και την ιστορία της, για να δεις την τεράστια σημασία, που μπορεί να έχει για τον τόπο και την πρόοδό του, η ανάδειξη της ενότητας Ιμαρέτ, ΚΟΜΔΕ και Ιαματικές Πηγές Χανοπούλου και να φανταστείς πόσο η ανάδειξη αυτής της ενότητας, σε σχέση βέβαια και με τα υπόλοιπα -ξεχασμένα βεβαίως- μνημεία τα περιοχής, θα είναι καθοριστική.

-Ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως η πρόταση, για την δημιουργία του Μουσείου της Πορτοκαλιάς και της Ελιάς, στις εγκαταστάσεις της ΚΟΜΔΕ, δεν είναι επίκαιρη και δεν είναι επιβεβλημένο, να προωθηθεί άμεσα;

Κανένας λογικός άνθρωπος. Πλην του δημάρχου Αρταίων κυρίου Χρήστου Τσιρογιάννη και των συνεργατών του, που χωρίς ντροπή, πήραν έναν χώρο – σημείο αναφοράς και τον μετέτρεψαν, σε χώρο, όπου… υμνείται η προχειρότητα και η κουτοπονηρία. Και δεν είναι μόνο οι χώροι αυτοί, που αποτελούν σημεία αναφοράς. Είναι και πολλοί άλλοι, που μέχρι να τους… ανακαλύψουν οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες, ο κόσμος θα τους έχει στείλει, εκεί που έστειλε και τους προηγούμενους, που κι αυτοί σε μια ολόκληρη θητεία, δεν μπόρεσαν να εντρυφήσουν στην ιστορία της πόλης και της περιοχής, όχι γιατί ήταν δύσκολο, αλλά γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ.