Το κύρος του Αντώνη

|

Εδώ έρχεται το κύρος του Αντώνη Κοσσυβάκη, ο οποίος κατάγεται απ’ την Μεγαλόχαρη Άρτας και έχει τάξει ως σκοπό της ζωής του, την ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου, με όσα πολλά και σημαντικά σημαίνει αυτό

 

 

 

 

Η ευρωπαία επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, αρμόδια για θέματα περιφερειακών πολιτικών, επισκέφτηκε την Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και άλλους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ενώ συνωστισμός παρατηρήθηκε, από πλευράς δημοσιογράφων, για να εξασφαλίσουν μια συνέντευξή της, μιας και είχε να πει σημαντικά πράγματα.

Σε μία εξ αυτών, έδωσε το στίγμα της αισιοδοξίας για την πατρίδα μας, τονίζοντας πως «η Ελλάδα έχει μπροστά της, μια τεράστια ευκαιρία», ενώ ανέλυσε τις παραμέτρους της νέας περιφερειακής πολιτικής, που μπορεί ν’ αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την Ελλάδα, αν βέβαια προκύψουν οι κεντρικές συμφωνίες, τις οποίες καλείται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Και απ’ τις συναντήσεις κορυφής, στην κοιλάδα του Αχελώου, όπου αναδείχτηκε και ως γυναίκα υψηλής αντοχής, μιας και έφτασε με τα πόδια και στην Μονή Σέλτσου, απ’ όπου έφυγε κατενθουσιασμένη και το σημείο όπου βρισκόταν η ιστορική Γέφυρα Κοράκου και πρέπει να αναστηλωθεί, μιας και αυτό είναι το κεντρικό αίτημα του αγώνα, που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και τώρα κερδίζει έδαφος.

-Είχε ακουστά για την Κοιλάδα του Αχελώου και την Μονή Σέλτσου και είπε να κάνει μια επίσκεψη;

Αστείο και ως σκέψη! Εδώ λοιπόν έρχεται το κύρος του Αντώνη Κοσσυβάκη, ο οποίος κατάγεται απ’ την Μεγαλόχαρη Άρτας και έχει τάξει ως σκοπό της ζωής του, την ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου, με όσα πολλά και σημαντικά σημαίνει αυτό. Περί τα τριάντα χρόνια υπηρετεί στην έδρα της ευρωπαϊκής επιτροπής, ως ανώτερο στέλεχος, ο Αντώνης Κοσσυβάκης και σε καμία περίπτωση, δεν σκέφτηκε να ξεχάσει την ιδιαίτερη πατρίδα του και πλέον πάνω από είκοσι χρόνια τώρα, διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις, των οποίων στόχος είναι η ανάδειξη της μοναδικής και για την Ευρώπη, κοιλάδας του Αχελώου.

Έχει μια σκέψη ο Αντώνης και με βάση αυτή κινείται με τόση επιμονή και υπομονή. Όσοι περισσότεροι ευρωπαϊκοί παράγοντες, του μεγέθους της επιτρόπου και πάνω εννοείται, επισκεφτούν την περιοχή, τόσο μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες είναι οι παρακαταθήκες που καταγράφονται για την αξιοποίηση της περιοχής, η οποία εκτός όλων των άλλων μπορεί να αποτελέσει και μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Έτσι λοιπόν, όλες οι εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει σ’ όλο το εύρος της κοιλάδας και αυτής με ομιλήτρια την επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, αποτέλεσαν την προετοιμασία, για τις επόμενες και ίσως πιο ουσιαστικές κινήσεις. Είναι καιρός πλέον, να κεφαλαιοποιηθεί η προσπάθεια, που έκανε αποκλειστικά ο Αντώνης Κοσσυβάκης. Το «αποκλειστικά» το λέμε μετά λόγου γνώσης και δε νομίζουμε πως υπάρχει πολίτης, που θα ισχυριστεί το αντίθετο.

Οι τέσσερις περιφέρειες (Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας) που έχουν να κάνουν με την συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστούν τι έχει κάνει μέχρι τώρα, ο Αντώνης Κοσσυβάκης, για να πράξουν ανάλογα. Που σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούν σε επίπεδο μελετών, για σημαντικά έργα που θα απογειώσουν την περιοχή.

Πρέπει να εργαστούν άμεσα και πολύ σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί πρέπει να έχουν στο νου τους και μια ακόμη σημαντική παράμετρο. Όπου κι αν απευθυνθούν σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, θα δουν τις πόρτες ν’ ανοίγουν, για τον απλούστατο λόγο, ότι ήδη η κοιλάδα του Αχελώου, στους κύκλους αυτούς είναι ιδιαίτερα γνωστή και όλοι συμφωνούν εκεί, πως κάθε πρωτοβουλία που θ’ αφορά την πρόοδό της, πρέπει χωρίς κανένα εμπόδιο, να χρηματοδοτηθεί. Και θα χρηματοδοτηθεί βεβαίως.

Κακά τα ψέματα. Σε επίπεδο περιφερειακής δράσης, μέχρι σήμερα είδαμε τους περιφερειάρχες και τους συνεργάτες τους, να λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις που γινόταν στην κοιλάδα του Αχελώου, να φωτογραφίζονται με τον εκάστοτε προσκεκλημένο και να περιμένουν την επόμενη διοργάνωση, χωρίς στο μεσοδιάστημα, να αναλαμβάνουν την όποια πρωτοβουλία και στην επόμενη συνάντηση, να απαιτούν την προώθησή της και την χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων.

Αυτή είναι η αλήθεια και δεν χωρεί αμφισβήτηση, για να φτάσουμε στο ζητούμενο, που είναι το δέον γενέσθαι. Τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής. Και να γίνει αυτό.

-Έχουν όμως βάλει στους στόχους τους και το πρόγραμμά τους, την δράση που πρέπει να αναλάβουν μετά την διοργάνωση και της ημερίδας στο Περδικάκι;

Δεν είμαστε αισιόδοξοι. Και μπορούμε να προβλέψουμε, πως και στην επόμενη συνάντηση, που θα γίνει σε κάποιο χωριό της κοιλάδας του Αχελώου, θα είναι… εκκωφαντική η απουσία προτάσεων και μελετών. Που σημαίνει πως είμαστε αντιμέτωποι, με την κλασσική νοοτροπία των παραγόντων της περιοχής, όπου αναδεικνύονται σε επίπεδο λόγων και εξαφανίζονται σε επίπεδο έργων και αποτελεσμάτων.

-Όμως πόσο ακόμη, θα πορευόμαστε με αυτή τη νοοτροπία;

 

Με ιδιαίτερο συμβολισμό το δώρο

kretsou-kossivakis-00-s

Με ιδιαίτερο συμβολισμό, ήταν το δώρο που έκανε ο Αντώνης Κοσσυβάκης, στην ευρωπαία επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, όταν έφτασαν στο σημείο που βρισκόταν η Γέφυρα Κοράκου και πρέπει να ανακατασκευαστεί τώρα. Ήταν ένα ασημένιο ομοίωμα της Γέφυρας, το οποίο η επίτροπος, παρέλαβε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, για να ευχαριστήσει θερμά, τον φίλο της Αντώνη Κοσσυβάκη.