ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ. Ήρθαν, είδαν και απήλθαν…

|

Το επίπλαστο ενδιαφέρον, είχε στο επίκεντρό της η συζήτηση, για να πουν πολλά οι παριστάμενοι συνομιλητές μας

 

 

 

Αυτό ήταν όλο το πανηγύρι. Απ’ την περασμένη Κυριακή, που κατέρρευσε το γεφύρι της Πλάκας και όσο οι κάμερες των μεγάλων καναλιών, ήταν εγκατεστημένες εκεί, κάθε λίγο και λιγάκι έφτανε κι ένας παράγοντας, να κάνει την δική του δήλωση και να δείξει το ενδιαφέρον του, για το μοναδικό μνημείο που χάθηκε. Από κει και μετά μην τους είδατε…

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια νεαρού απ’ το Μονολίθι, που απ’ την περασμένη Κυριακή, βρίσκεται στο σημείο, όπου σκορπισμένο σε τρία ή και περισσότερα κομμάτια, μέσα στα νερά του Αράχθου, βρίσκεται το κουφάρι του γεφυριού της Πλάκας.

Και λίγο πιο μετά, στο καφέ του ξενοδοχείου «Το Γεφύρι της Πλάκας», η συζήτηση αυτό το επίπλαστο ενδιαφέρον, είχε στο επίκεντρό της, για να πουν πολλά οι λίγοι παριστάμενοι συνομιλητές μας, που εκτός απ’ την αγανάκτηση που έχουν για το γεφύρι που γκρεμίστηκε, ενώ μπορούσε να σωθεί, θέλουν να μεταφέρουν και πάρα πέρα την οργή τους, για τα καμώματα των διάφορων επιτήδειων, που δηλώνουν ότι θα κάνουν τα πάντα για να βρεθεί το ιστορικό γεφύρι στην θέση του και στην ουσία δεν κάνουν τίποτα.

Γνωστό το μοτίβο της οργής. Με τυμπανοκρουσίες φτάνουν στο χώρο, που μπορεί να είχαν πάνω από δέκα χρόνια να φτάσουν εκεί. Τώρα όμως, λένε οι κάτοικοι, είναι θλιμμένοι, γιατί μόνο έτσι μπορούν να περιληφθούν σε κάποιο ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού. Να μην λησμονούμε, πως όλα όσα παρουσίασαν οι τηλεοπτικοί αστέρες στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών, καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα, αλλά επικέντρωσαν σε θεατρινισμούς με φόντο το ενδιαφέρον για το γεφύρι, αλλά και για την όποια ανάμνηση είχε ο κάθε πικραμένος, απ’ αυτό.

Επιμένουν οι συνομιλητές μας, στο σημείο όπου το θέαμα συγκλονίζει… Αν αυτοί που τώρα δείχνουν το μεγάλο ενδιαφέρον, είχαν δείξει το ελάχιστο απ’ αυτό, λίγο καιρό πριν, το γεφύρι θα υπήρχε και δεν θα είχαμε σήμερα μνημόσυνα και άλλα τέτοια, που δεν οικοδομούν τίποτα.

Όσοι βρέθηκαν μαζί μας, την περασμένη Κυριακή το πρωί στο χώρο που φιλοξενεί τα συντρίμμια του γεφυριού, ήταν κατηγορηματικοί. «Όλοι ήξεραν ότι το γεφύρι κινδυνεύει»! Αλλά όπως εξηγούν δεν έκαναν τίποτα, γιατί θεωρούσαν πως έχουν χρόνο μπροστά τους, για να γίνει κάτι, μέχρι που έγινε το κακό. Τώρα αναζητούν όλοι κάποιο υπόμνημα που είχαν στείλει, για να στρέψουν αλλού τις ευθύνες, που όμως τις έχουν όλες, οι ίδιοι παράγοντες.

 

KAXRIMANHS-arsivaristas-00-6

 

Και ο Καχριμάνης…

Απ’ το στόχαστρο των πολιτών που βρέθηκαν στο δρόμο μας, εκεί στο Γεφύρι της Πλάκας, δεν ξεφεύγει και ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, για τον οποίο όλοι λένε, πως έμεινε για να κάνει δηλώσεις, ενώ αν είχε πάρει στα σοβαρά το πρόβλημα που είχε το γεφύρι και είχε αγωνιστεί για να αποκατασταθεί, θα τα είχε καταφέρει και σήμερα δεν θα χρειαζόταν να παριστάνει κι αυτός τον θλιμμένο. «Είχε επαναπαυτεί και ο περιφερειάρχης», μας έλεγαν χαρακτηριστικά κάποιοι εκ των παριστάμενων, σε μια μακρά συζήτηση που έγινε, χωρίς το ψιλόβροχο εκείνης της ώρας, να ενοχλεί κανέναν. Σεβόμαστε την επιθυμία των συνομιλητών μας, να μην γίνουν γνωστά τα ονόματά τους, αφού όπως μας εξήγησαν πήγαν εκεί να δουν τι συνέβη, γιατί το ένοιωθαν και όχι για να κάνουν δηλώσεις και να δείξουν ότι ενδιαφέρονται.

Και για τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, έχουν να λένε όσοι γνωρίζουν την κατάσταση και τυχαίνει να ζουν μαζί με το Γεφύρι της Πλάκας. Όταν έπρεπε να δει την ουσία του προβλήματος, αυτός έφτιαχνε πλακόστρωτα μονοπάτι, λες και αυτό ήταν το ζητούμενο, για την προβολή του μνημείου ή ακόμη το μνημείο δεν θα είχε προβολή, αν δεν υπήρχαν τα πλακόστρωτα μονοπάτια.

 

Το ζητούμενο

Όταν βρεθείς στο χώρο του γεφυριού της Πλάκας, ο ένας… κρέμεται απ’ τον στόμα του άλλου! Κυριαρχούν τα ερωτήματα;

-Θα το ξαναφτιάξουν ή έτσι λένε τώρα που είναι το θέμα στην επικαιρότητα;

-Θα τα βάλει όλα τα λεφτά ο Λούλης;

-Θα χρειαστεί να βάλουν κι άλλοι φορείς χρήματα, για να γίνει το έργο;

Δεν τίθενται τυχαία τα ερωτήματα αυτά. Και είναι δεικτικά, της εμπιστοσύνης που έχει ο απλός πολίτης, σε όποιον υπόσχεται, δεσμεύεται ή ότι άλλο λέει. Γιατί έχουν ακούσει πολλά και δεν έχουν δει να γίνεται πράξη τίποτα.

Όπως είχαν ακούσει , πως θα γινόταν τα έργα συντήρησης του Γεφυριού της Πλάκας και είδαν το γεφύρι να καταρρέει!

 

Η σύμπτωση!

Η σύμπτωση επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον! Είχαμε πάρει τον δρόμο της επιστροφής και στα εκατό περίπου μέτρα, συναντούμε τον κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα, που πήγαινε εκεί, για να συνεχίσει την δουλειά, που είχε αρχίσει. Να καταγράψει τις εικόνες, που είναι σίγουρο πως θα περιληφθούν στο ντοκιμαντέρ, για το Γεφύρι της Πλάκας.

Μαζί του και ο αδερφός του, διακεκριμένος φωτογράφος Δημήτρης Βίκτωρ, που κι αυτός πρέπει να βάλει το χέρι του, στην δουλειά για το Γεφύρι της Πλάκας.