«Παίζει» με την αισθητική των δημόσιων χώρων…

.

-Τι θα συμβεί, αν όλοι οι καταστηματάρχες βγουν και δηλώσουν δημόσια, πως με την άδεια του δημάρχου, προχώρησαν στις κατασκευές, τις οποίες θα ελέγξει η επιτροπή που όρισε η δημοτική αρχή;

 

 

 

 

 

Το θέμα, που θα τον αναδείκνυε ως δήμαρχο με άποψη, επέλεξε για να κάνει… παιχνίδια, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και ήδη… απολαμβάνει την σκληρή κριτική των πολιτών, που καθώς πέρασαν οι εθνικές εκλογές, θα επαναφέρουν στην ατζέντα των συζητήσεών τους τα δημοτικά δρώμενα και την εικόνα της πόλης.

Εξηγούμαστε ευθύς εξ αρχής. Αν όσα έχουν γίνει, το τελευταίο διάστημα, στις πλατείες (όλες και όχι μόνο την κεντρική) και τους δημόσιους χώρους, αποτελούν προϊόν συμφωνίας, ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους και την δημοτική αρχή, τότε ας παραμείνουν έτσι και ας τα θεωρήσουμε, καθ’ υπερβολήν, ευπρόσδεκτα.

Ο προβληματισμός αρχίζει, απ’ την πληροφορία που αναφέρει πως όλα αυτά, έχουν γίνει με την ανοχή του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη, που πιο απλά σημαίνει, ότι έδωσε στους καταστηματάρχες την προφορική του συναίνεση, να γίνουν οι κατασκευές. Που επί πλέον σημαίνει, πως στο μιλητό, έκανε πολιτική, ίσως εξοφλώντας προεκλογικά… γραμμάτια. Αυτό λέει η λογική…

Για ν’ ακολουθήσουν και άλλοι προβληματισμοί, οι οποίοι ως ερωτήματα, θα πρέπει να απαντηθούν απ’ τον ίδιο τον δήμαρχο.

-Γνώριζε ή δεν γνώριζε τι συμβαίνει στις πλατείες και τους δημόσιους χώρους;

Αν δεν γνώριζε σημαίνει πως απ’ την αρχή της θητείας του, έδειξε μειωμένο ενδιαφέρον, για το θέμα που αποτελεί την εικόνα της πόλης και το αν προκύπτει προσπάθεια, αυτή να φαίνεται νοικοκυρεμένη. Δεν μπορεί να μην είχε μάθει τίποτα. Σημαίνει πολλά αυτό, εννοείται.

-Αφού πληροφορήθηκε, γιατί δεν πράττει τα νόμιμα;

Που σημαίνει πως υπάρχουν νόμοι και δημοτικές αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν και να λήξει το θέμα και με την σύμφωνη γνώμη των καταστηματαρχών, οι οποίοι μπορούν να προβάλλουν δεκάδες επιχειρήματα, για το τι πρέπει να γίνει. Δεν προχωράει όμως σ’ αυτή την απλή κίνηση, που εκτός των άλλων είναι και επιβεβλημένη. Επιμένει στην κουτοπονηρία! Ναι μεν είναι υπάρχει πρόβλημα, αλλά ας το αντιμετωπίσει μία πολυπληθής επιτροπή, η οποία για να συμφωνήσει, θα χρειαστεί χρόνος και γύρευε αν προκύψει κάποιο αποτέλεσμα.

Αυτό έπραξε ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, όταν το θέμα των πλατειών εισήλθε ως θέμα συζήτησης, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρέπεμψε το θέμα σε επιτροπή, κατά το γνωστό πρότυπο, που… δοξάζει την ελληνική γραφειοκρατία. Η έξοδος της επιτροπής στις πλατείες, προαναγγέλλεται ως… μπαμπούλας, αλλά στην ουσία δεν γίνεται τίποτα.

Και δεν μπορεί να γίνει τίποτα, γιατί είναι πλέον ο καιρός, να αποκαλυφθούν προηγούμενες συμφωνίες, οι οποίες θα απογοητεύσουν πολύ κόσμο. Γιατί οι καταστηματάρχες, δεν συμφώνησαν μια μέρα όλως τυχαία, να προχωρήσουν στις κατασκευές, που παρατηρούμε σήμερα και τελικά να τις κάνουν όλοι ίδιες. Μάλιστα ένας εκ των καταστηματαρχών, στον χώρο που έκλεισε με νάιλον, έβαλε και συρόμενες πόρτες, για να… δοξάσει έτι περισσότερον, την αυθαιρεσία;

-Τι θα συμβεί, αν όλοι οι καταστηματάρχες βγουν και δηλώσουν δημόσια, πως με την άδεια του δημάρχου, προχώρησαν στις κατασκευές, τις οποίες θα ελέγξει η επιτροπή που όρισε η δημοτική αρχή;

-Πως μπορεί να το διαψεύσει ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, την στιγμή που αυτές έχουν γίνει απ’ την ημέρα που ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του και έπρεπε να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στην πόλη, που διοικεί;

-Μπορεί να πει δεν ήξερε;

Βασανιστικά τα ερωτήματα και πρέπει να τεθούν στον δημόσιο διάλογο, για να απαντηθούν άμεσα. Και στην περίπτωση που υπάρχουν τόσο εξόφθαλμες ευθύνες, γιατί να μην υπάρξει και αυτοκριτική.

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Οι ευθύνες υπάρχουν και είναι συγκεκριμένες, ενώ παράλληλα δείχνουν και τον δρόμο που θα πάρει η πόλη μας, με την συγκεκριμένη νοοτροπία της δημοτικής αρχής, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι η κουτοπονηρία!

Νόμοι υπάρχουν, δημοτικές αποφάσεις υπάρχουν.

-Γιατί δεν τις εφαρμόζει η δημοτική αρχή και θέλει την πολυπληθή επιτροπή, να λάβει αποφάσεις;

-Μήπως παραπέμποντας το θέμα στην επιτροπή, η δημοτική αρχής, δεν θέλει να κάνει τίποτα;

 

gnomi-vin-site-11-q

 

Αφήστε κατά μέρος την κουτοπονηρία…

Η πληροφορία που διακινούν, οι παράγοντες της Δημοτικής Αρχής, σε σχέση με την πρωτοβουλία που θα αναληφθεί, για τις πλατείες και τους δημόσιους χώρους, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας και την παρουσιάζουμε έτσι όπως είναι, γιατί οι περιστροφές, δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ότι τάχα, η δημοτική αρχή αναλαμβάνει αυτές τις πρωτοβουλίες, όχι γιατί η ίδια θέλει να βρεθεί απέναντι στους καταστηματάρχες, αλλά γιατί έχουν γίνει καταγγελίες στην Δικαιοσύνη, οι οποίες έχουν φτάσει και στον Άρειο Πάγο.

Βεβαίως εκφερόμενη αυτή η πληροφορία, ως δικαιολογία το μόνο που κάνει, είναι να πολλαπλασιάζει το μέγεθος των ευθυνών της δημοτικής αρχής και να δείχνει με πόση ελαφρότητα, αντιμετωπίζει τα σοβαρά θέματα της πόλης.

-Δηλαδή για να δώσει μια λύση, σ’ ένα καθημερινό πρόβλημα της πόλης, η παρούσα δημοτική αρχή, απαιτείται η παρέμβαση της Δικαιοσύνης;

Αν αυτό συμβαίνει και εμέσως πλην σαφώς το παραδέχονται και το διακινούν ως πληροφορία οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής, δεν κάνουν τίποτα άλλο, απ’ το να διαφημίζουν την δική τους ανευθυνότητα. Γιατί πριν ασχοληθεί η Δικαιοσύνη, με το κάθε πρόβλημα του κάθε Δήμου, οφείλει να έχει ασχοληθεί αποτελεσματικά η δημοτική αρχή και προ παντός να έχει λειτουργήσει με βάση τη νομοθεσία και όχι με υποσχέσεις του καφενείου, που αυτές αποτελούν την κινητήρια δύναμη, της εικόνας που παρακολουθούμε.

Δηλαδή, θέλει να παρουσιαστεί η δημοτική αρχή, ως φιλική προς τους καταστηματάρχες, όπως και προεκλογικά δήλωνε ο δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, που όμως δεν μπορεί να παραμείνει τέτοια, γιατί υπάρχει η ενασχόληση, με το συγκεκριμένο θέμα, της Δικαιοσύνης.

Ας αφήσουν λοιπόν, τις δικαιολογίες οι παράγοντες της δημοτικής αρχής και ας δουν τα θέματα όπως είναι, που σημαίνει πως πρέπει να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους.