Πολιτική ή πελατεία;

|

Η μάχη στου σταυρού στον ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας και ο ανταγωνισμός του βουλευτή Κώστα Μπάρκα, με τον συνυποψήφιο Μπάμπη Πάνη…

 

 

 

Εκπεφρασμένη η άποψη της «Γ», σε συνεχή και ψαγμένα δημοσιεύματα, πως απ’ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κώστας Μπάρκας, ήταν απ’ τους καλύτερους και επαρκέστερους με την έννοια ότι την πολιτική διαδικασία την είχε καταγεγραμμένη στο dnaτου και με βάση αυτή λειτούργησε, για να θεωρήσουμε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Πρέβεζας, ως την καλύτερη στην Ήπειρο.

Πολιτική η προσέγγιση τότε, κατά συνέπεια πολιτική η προσέγγιση και σήμερα, στην αναζήτηση της πρόβλεψης για την μάχη του σταυρού των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Πρέβεζας και με δεδομένη την εκτίμηση, ότι μιλάμε για κόμμα της Αριστεράς, άρα η προσέγγιση και της διαδικασίας αυτής, πρέπει να είναι καθαρά πολιτική και πλήρως απαλλαγμένη, απ’ τα σύνδρομα των πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος.

Η πρώτη ερώτηση, σε ανθρώπους που με σοβαρότητα αναλύουν τις πολιτικές εξελίξεις στο νομό Πρέβεζας, έφερε ως δεδομένο ότι  ο δραστήριος και πολιτικά επαρκής βουλευτής Κώστας Μπάρκας, μπορεί και να διακινδυνεύσει την εκλογή του, μιας και ο συνυποψήφιός του Μπάμπης Πάνης, εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός, σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ως απέχουσα απ’ την πραγματικότητα, φάνηκε αρχικά, αυτή η πολιτική εκτίμηση, αλλά η διερεύνηση ήταν επιβεβλημένη.

Χωρίς περιστροφές, αλλά και υπολογισμούς, η αναζήτηση για το ποιο είναι αυτό το… τεράστιο πολιτικό μέγεθος, που εμφανίζεται, ως σίγουρος νικητής απέναντι σ’ ένα νέο πολιτικό, που αν και νεαρός στην ηλικία έχει δώσει δείγματα (πολιτικής) γραφής. Διαβάζουμε στο βιογραφικό του: «Προϊστάμενος της Νομαρχιακής Μονάδας Πρέβεζας του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)». Δεν μας λέει τίποτα το στοιχείο, που ως καθοριστικό προβάλλει και ο ίδιος στην προεκλογική προσπάθεια και ερωτούμε τους συνομιλητές μας, πως είναι δυνατόν, αυτός ως απλός δημόσιος υπάλληλος, να προβάλλει ως φαβορί στην εκλογική αναμέτρηση, για να έρθει η απάντηση, που αναλυόμενη στο πλαίσιο της αριστερής σκέψης, μπορεί να προβάλλει και ως σοκαριστική!

«Έχει εξυπηρετήσει όλους τους αγρότες της περιοχής, γιατί ήταν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αγρότες έπαιρναν τις ενισχύσεις», μας είπαν οι συνομιλητές μας, εξηγώντας πως αυτό είναι το… διαβατήριό του, για την εκλογική νίκη, χωρίς γι’ αυτούς να σημαίνει, κάτι το ιδιαίτερο, την στιγμή που για μας, αυτή και μόνο η θεώρηση, ήταν κάτι σαν η καταστροφική προσέγγιση της πολιτικής, αυτή που σήμερα πληρώνουμε…

-Δηλαδή που εξυπηρετούσε τους αγρότες, ο… φέρελπις πολιτικός;

-Στο μαγαζί του πατέρα του;

-Ή μήπως έκανε αυτό, για το οποίο πληρωνόταν;

Αν μπορούμε να ερμηνεύσουμε, τι μπορεί να σημαίνει εξυπηρέτηση, θα πρέπει να πούμε πως ο… φέρελπις πολιτικός, έπαιρνε τον φάκελο του ενός αγρότη, απ’ τον πάτο που βρισκόταν, τον έβαζε στην κορυφή, για να πάρει στην συνέχεια τον κολλητό του, στο τηλέφωνο και να του ανακοινώσει, ότι «κατόπιν ενεργειών του», εξυπηρετήθηκε. Και η ενδότερη ανάγνωση της πρακτικής αυτής, σημαίνει παλαιοκομματισμός στην δημόσια διοίκηση, την οποία πληρώνει τόσο ακριβά, η χώρα μας. Η γνωστή παθογένεια που κουβαλάει ο δημόσιος υπάλληλος, για να την έχει ως την πιο περίεργη… προίκα, η οποία στην συνέχεια του δίνει το αξίωμα, το οποίο δεν έχουμε πολλά παραδείγματα, πως έχει τιμήσει, όσο άλλοι ασχολούμενοι με την πολιτική.

Την ίδια ώρα που ο… φέρελπις πολιτικός ανακάτευε φακέλους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να εξυπηρετήσει ημετέρους (κακούργα δεξιά, που τόσες δεκαετίες την αναθεματίζαμε), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ήταν μπροστάρης σε αγώνες, που έπρεπε να καταδείξουν την ανάλγητη πολιτική των Σαμαρά – Βενιζέλου, για να ξεκινήσει απ’ αυτούς τους αγώνες ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνεται ρεύμα πλειοψηφίας και να είναι σήμερα προ των πυλών της εξουσίας. Την ίδια ώρα ο Κώστας Μπάρκας, έδινε μάχες για να φτάσουν τα αιτήματα της εκλογικής του περιφέρειας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και για να καταδείξει περίεργες προσεγγίσεις, οι οποίες ήταν σίγουρο πως θα λειτουργήσουν αντίθετα απ’ το ζητούμενο και βέβαια αποπροσανατολιστικά.

Μελαγχολική η προσέγγιση της μάχης του σταυρού των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας. Γιατί αν σήμερα, όσοι στηρίζουν την επιλογή να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, το κάνουν επί τη βάσει της όποιας πελατειακής σχέσης, με φόντο την απαξιωμένη (για να μην πούμε καταραμένη) δημόσια διοίκηση, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να περιμένουμε τα χειρότερα. Γιατί, με άλλη μορφή, οι πελατειακές σχέσεις και  πάλι θα καθορίζουν την πολιτική διαδικασία.

Δυστυχώς!