Χαμένα όνειρα, χαμένες ελπίδες

Η Ελλάδα είναι η χώρα που θέσπισε την δημοκρατία και τώρα καταρρίπτει κάθε δημοκρατική αρχή! Όσο ακόμα η κριτική σκέψη δεν έχει διευρυνθεί όπως το πολίτευμά μας, ας ξεχυθούμε στους δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον

 

 

 

 

 

Γράφει η

ΚΛΑΙΡΗ ΚΟΥΡΕΛΗ

μαθήτρια Α’ Λυκειου, 3ο Γ.Ε.Λ Άρτας

 

17 Νοεμβρίου 1973,όπως τότε έτσι και τώρα. Μία νέα γενιά διεκδικεί τα όνειρά της μέσα από αγώνες προσπαθώντας να καταρρίψει  τους νόμους και τα συστήματα που θέσπισε μία Βουλή, χαρίζοντας τους ένα αβέβαιο μέλλον.
Εσείς, γονείς και καθηγητές μας κατηγορείτε για αδιαφορία κατά των διδακτικών ωρών και της “δωρεάν” παιδείας. Στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σαν αδικημένοι μαθητές διεκδικούμε τα όνειρά μας μέσα από τους αγώνες που δίνονται καθημερινά.

Ακολούθησαν μέρες συνεχών καταλήψεων και πορειών χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση παρόλο που ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν ευνοϊκός.

Γονείς και καθηγητές θα έπρεπε να μας παροτρύνουν στον αγώνα αυτό χωρίς να αποθαρρύνουν τα όνειρά μας για το μέλλον. Μάλιστα θα έπρεπε να συμμετέχουν και οι ίδιοι, αφού η δικιά τους η γενιά δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει τα όνειρά της. Οι αγώνες μας αυτοί πρέπει να δικαιωθούν. Γονείς, μαθητές, καθηγητές, εκπρόσωποι της δευτεροβάθμιας, εργαζόμενοι όλων των φορέων της Άρτας συμπαρασταθείτε μας στον αγώνα μας.
Μαθητές αναγκάζονται να παρακολουθούν πολλές ώρες στα φροντιστήρια αφού το νέο σύστημα δεν μας ευνοεί, αλλά μας εξαντλεί.

Οδηγούν την “δωρεάν” παιδεία σε μία φροντιστηριακή εκπαίδευση. Μας οδηγούν στον παπαγαλισμό, ο οποίος δηλώνει ένδειξη απολυταρχίας αφού το νέο σύστημα δεν χρειάζεται άτομα αλλά πιόνια που θα χειραγωγούνται από τους εύπορους και τους βιομήχανους, οι οποίοι θα εξελιχθούν απόλυτοι μονάρχες. Οι πλούσιοι θα γίνουν πιο πλούσιοι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Είναι χρέος μας, εμείς οι ίδιοι να διεκδικούμε τα όνειρά μας. Πλέον εκτός από τα όνειρά μας χάνουμε τα δικαιώματά μας.

Πρέπει να αντισταθούμε στο νέο σύστημα και να μην αφήσουμε κανένα να κρατάει τον δρόμο μας κλειστό. Το νέο σύστημα δεν θέλει ποιοτικούς ανθρώπους, αλλά άτομα αμόρφωτα και αναλφάβητα μόνο για χειρονακτικές εργασίες, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι πρέπει να απορροφηθούν μόνο οι άριστοι. Επιπρόσθετα το νέο σύστημα δεν ευνοείται από αξιοκρατία αφού η τράπεζα θεμάτων δεν δίνεται για όλα τα σχολεία αλλά εκλέγεται με κλήρωση. Κυριαρχούν θέματα ελάχιστης δυσκολίας αλλά και μέγιστης.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που θέσπισε την δημοκρατία και τώρα καταρρίπτει κάθε δημοκρατική αρχή! Όσο ακόμα η κριτική σκέψη δεν έχει διευρυνθεί όπως το πολίτευμά μας, ας ξεχυθούμε στους δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο για μας αλλά και για τις επόμενες γενιές.