Με αφορμή την παγκόσμια διάκριση του Αρτινού Άγγελου Γκέτση

Περισσότερος ρεαλισμός

στην αριστεία και λιγότερη

ανθρώπινη μικρότητα

 

 

 

 

 

 

 

Γράφει ο
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΛΙΑΤΣΟΣ

 

Ένα 17-χρονο Αρτινόπουλο έκανε όλους εμάς τους Αρτινούς  περισσότερο περήφανους , όταν από τα Αθηναϊκά τηλεοπτικά κανάλια πληροφορηθήκαμε για την ανακάλυψη μιας συσκευής, ένα είδος ηλεκτρονικών γυαλιών, που από ότι φαίνεται μέλει  να υποκαταστήσουν το παραδοσιακό μπαστούνι και το συνοδό σκύλο, των τυφλών. Πρόκειται για ευρεσιτεχνία που θα καταστήσει ευκολότερη και περισσότερο  ασφαλή τη βάδισή τους στη καθημερινή ζούγκλα του κυκλοφοριακού στις μικρότερες ή μεγαλύτερες πόλεις- και όχι μόνο.
Πάντως το γεγονός , ότι ο Άγγελος Γκέτσης,  γιος του δημοσιογράφου και εκδότη της εβδομαδιαίας Αρτινής εφημερίδας «η γνώμη» κ. Κώστα Γκέτση, μαθητής της  Γ΄ τάξης του 3ου Λυκείου Άρτας, είναι ο εφευρέτης της καταπληκτικής αυτής συσκευής, σε μορφή ενός ζεύγους γυαλιών,  που χάρη  σε έναν αισθητήρα υπερήχων με ενσωματωμένο επεξεργαστή σε πλακέτα Redboard Arduino, προγραμμάτισε ο ίδιος, ώστε να διαβάζει τα δεδομένα της απόστασης των εμποδίων μέσω του αισθητήρα υπερήχων  και  να ειδοποιεί τον διοπτροφόρο για τα κοντινά εμπόδια μέσω δόνησης από ένα μικρό μοτέρ, ελάχιστα έως καθόλου, μέχρι πρότινος ήταν ευρύτερα γνωστό εδώ στην Άρτα
Ακόμη και  μετά από δύο περίπου μήνες, όταν βούιξε όλη η Ελλάδα, από την διαδικτυακή, τηλεοπτική και ραδιοφωνική προβολή του μικρού Άγγελου για την  επιτυχία του να λάβει το Local Prize  στον διεθνή διαγωνισμό «Google Science Fair 2014» της  Google,  με θέμα την Επιστήμη και την Τεχνολογία. στην πιο απαιτητική ίσως διεθνή αναμέτρηση πάνω στην καινοτομία για μαθητές ηλικίας από 13 έως 18 ετών, οι Αρτινοί ιθύνοντες, με εξαίρεση τη θαυμάσια πρωτοβουλία του νέο-εκλεγέντος δημάρχου κ. Χρήστου Τσιρογιάννη(1) , όπως και του κ. Δημήτρη Τσιρώνη(2), Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, που έσπευσαν να τον συγχαρούν δημόσια, εμφανίστηκαν… λαλίστατοι με την εκκωφαντική σιωπή τους.
Διαφαίνεται ότι,  ούτε η πρωτιά σε πανελλήνιο επίπεδο του Άγγελου, ούτε η κατάκτηση από τον ίδιο της6ης θέσης ανάμεσα στις 6 καλύτερες στην Ευρώπη, ούτε η κατάταξή του ανάμεσα στους 32 κορυφαίους  του κόσμου, πάνω την  εργασία  «P.E.ACE ORTABLE.EVASIVE.ASSISTANCE)», αποδείχτηκαν ικανές να δαμάσουν την Αρτινή ανθρώπινη μικρότητα, τον αθεράπευτο επαρχιωτισμό μας και τον ενδημούντα   κοινωνικό φθόνο, που σε κάθε ευκαιρία σπεύδουν να επιβεβαιώσουν ότι η αρχή  « ουδείς προφήτης  αγιάζει στον τόπο του»  ακόμη και με την παράφραση «ουδείς εφευρέτης αγιάζει στον γενέθλιο Αρτινό τόπο», τείνει να καταστεί αθεράπευτη διαχρονική φθονερή αγκύλωση.  
Εν προκειμένω εύλογα  θα αναρωτηθεί κανείς! Αλήθεια, που είναι οι Τοπικοί και Περιφερειακοί αυτό-διοικητικοί ιθύνοντες(πλην του δημάρχου Αρταίων), οι Αρτινοί κοινοβουλευτικοί άνδρες,  οι επικεφαλής  της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, οι ντόπιοι πνευματικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι,  , η εκκλησία και κυρίως τα Αρτινά ΜΜΕ κ.ά, για να προβάλλουν το γεγονός  με την καταγραφή  δύο συγχαρητήριων γραμμών ηθικής επιβράβευσης και ενθάρρυνσης, στον μικρό Άγγελο Γκέτση και συνακόλουθα να εκφράσουν την ευχή για μια εξ’ ίσου επιτυχή συνέχεια, όπως ευτυχώς το έκαναν τα αντίστοιχα Αθηναϊκά;
Βέβαια ίσως πει κανείς ότι υπερβάλλουμε. Πιθανόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο…Όμως από την άλλη, αν σκεφθεί κανείς ότι ένα τέτοιο γεγονός πρέπει  να προβάλλεται, θα λέγαμε έντονα, γιατί, κατά τη γνώμη μας, είναι ανάγκη να αποτελέσει και ένα παράδειγμα προς μίμηση και αιτία μιας γενικότερης προβολής της Άρτας, τότε ίσως δικαιολογήσει και τον «καθ’ υπερβολή οίστρο» του γράφοντος για τα ανωτέρω.  Νισάφι πια… Έχουμε κουραστεί και μας ψυχοπλακώνει να ακούμε από τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, το όνομα της Άρτας, μόνο για φόνους,  συλλήψεις εμπόρων ναρκωτικών, παιδεραστίες και τόσα άλλα περιστατικά που  πληγώνουν τους πολίτες του ξεχασμένου αυτού τόπου.
Αναφορικά με τον μικρό εφευρέτη Άγγελο Γκέτση, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα κίνητρα της επιτυχίας του είναι η σύμφυτη  ανθρώπινη ευαισθησία του απέναντι στους πάσχοντες (σ.σ πολλά τα περιστατικά που βοήθησε τυφλούς, ή υπερήλικες ανήμπορους περιπατητές ,γριούλες και παππούδες, να περάσουν στο απέναντι πεζοδρόμιο). Και  κυρίαρχο το ότι, από μικρός, είχε το μεράκι και την υπομονή να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά, αναζητώντας συνεχώς και επισταμένως  από τη Google πληροφορίες για τον μικρόκοσμο της «ηλεκτρονικής».. Ακόμη από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον  μαθαίνουμε ότι πολλές φορές οι δικοί του τον μάλωσαν για την εικόνα της «ηλεκτρονικής» και «καλωδιακής» ακαταστασίας που εμφάνιζε το δωμάτιό του, όταν τον εύρισκαν  να είναι επί ώρες απορροφημένος στην επιτυχία του στόχου του, αδιαφορώντας για τα…υπόλοιπα. Ακόμη το περιστατικό όπου σε μηδέν χρόνο κατάφερε έναν σχεδόν άχρηστο υπολογιστή να τον μετατρέψει σε λειτουργικά καλύτερο από καινούργιο και μάλιστα με ελάχιστο  κόστος για την προμήθεια των απαιτούμενων ανταλλακτικών, είναι ενδεικτικό «της κλίσης του» στον τομέα της ηλεκτρονικής, στον οποίο φαίνεται ότι αναμένεται να διαπρέψει. Το κακό βέβαια στην περίπτωση του μικρού Άγγελου είναι ότι, αν και ο ίδιος σφόδρα επιθυμεί το αντίθετο, δύσκολα θα παραμείνει στην Ελλάδα. Και μάλλον σχετικά  σύντομα ίσως θα τον δούμε να πετάει προς άλλες…πολιτείες. Για κει που ξέρουν να αξιοποιούν, αντί να πνίγουν τα ταλέντα.
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, να προσθέσουμε και τα δικά μας θερμά συγχαρητήρια στον Άγγελο Γκέτση και στους πανευτυχείς γονείς του. Και να εκφράσουμε την ευχή  για μια εξ’ ίσου περαιτέρω επιτυχημένη σταδιοδρομία, την οποία όμως είθε να την έχει  στην Ελλάδα. και όχι στο εξωτερικό.  

(1)  Η συγχαρητήρια επιστολή του δημάρχου Αρταίων κ. Χρήστου Τσιρογιάννη, με το ευρηματικό φινάλε: « Φίλε Άγγελε μας έβαλες γυαλιά»