Πέρασαν… μόνο 49 χρόνια…

Η πρωταγωνίστρια του καλού ελληνικού κινηματογράφου, είχε την ευκαιρία να ξανασυναντήσει το τετράχρονο παιδάκι, που υποδύθηκε τον ανάλογο ρόλο και για τις ανάγκες του γυρίσματος, είχε επιλεγεί απ’ τα παιδιά του Πέτα

Είχε και τη νοσταλγία της, η εκδήλωση που οργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Πέτα, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πέτα, την περασμένη εβδομάδα, με κεντρικό τίτλο «Το καταστροφικό πέρασμα του Ναζισμού στο Πέτα 41-44». Και το έναυσμα έδωσε η γνωστή ηθοποιός Καίτη Παπανίκα, που ήταν η επίσημη προσκεκλημένη των διοργανωτών και βρέθηκε, σ’ ένα γνώριμο χώρο, μιας και εκεί πριν από μισό αιώνα περίπου, είχε γυριστεί η ταινία «με την λάμψη στα μάτια».

 

papanika-kolios-11-a

 

papanika-kolios-11-b

 

Η πρωταγωνίστρια του καλού ελληνικού κινηματογράφου, είχε την ευκαιρία να ξανασυναντήσει το τετράχρονο παιδάκι, που υποδύθηκε τον ανάλογο ρόλο και για τις ανάγκες του γυρίσματος, είχε επιλεγεί απ’ τα παιδιά του Πέτα. Ο μικρός, που η ηθοποιός κρατάει στην αγκαλιά της, είναι ο Νίκος Κολιός, χημικός μηχανικός, που σήμερα διευθύνει την μονάδα μεταποίησης ελαιών ΙΝΤΕΡΦΟΥΝΤ.

Και η νοσταλγία, έφερε και το τολμηρό εγχείρημα. Η πρωταγωνίστρια, κράτησε στην αγκαλιά της, για μια ακόμη φορά, το μικρό παιδί του τότε, που σήμερα είναι υπερβολικά μεγάλο, όχι στην ηλικία, αλλά στο βάρος. Και τα κατάφερε, για να πει την κορυφαία ατάκα: «Και τότε ήταν πολύ βαρύ το παιδάκι αυτό και μου είχαν πέσει τα χέρια, για να το κρατάω στα γυρίσματα».

Η νοσταλγία και οι θύμησες περίσσεψαν και ήταν κατά έναν λόγο, ο καλύτερος τρόπος, για να γίνει η εισαγωγή στην εκδήλωση με θέμα «Το καταστροφικό πέρασμα του Ναζισμού στο Πέτα 41-44». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πετανίτης Άγγελος Παπασπύρου, ο οποίος παρουσίασε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή, έγινε στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Πέτα, η προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Της Άρτας το Γεφύρι» του φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα. Μίλησε ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτα, Γιώργος Μπίζας και την ταινία προλόγισε ο Κώστας Τραχανάς.

Την Τρίτη Αυγούστου, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Πέτα ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Πέτα παρουσίασε το βιβλίο «Το ματωμένο θέρος του 1882» του Γιώργου Παπασωτηρίου. Μίλησαν οι : Κώστας Ζαχάρος Αναπληρωτής Καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, Παναγιώτα Λάμπρη φιλόλογος καθηγήτρια-συγγραφέας Άγγελος Παπασπύρου Οικονομολόγος, Συνταξιούχος Τριτοβαθμίου Εκπαίδευσης και ο συγγραφέας. Προλόγισε οΠρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτα Γιώργος Μπίζας.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι δυό φωτογραφίες με την Καίτη Παπανίκα και το Νίκο Κολιό, αναδημοσιεύονται απ’ το «tilevoasartas.blogspot.gr», το οποίο και ευχαριστούμε.

 

papanika-22-d

 

papanika-22-e

 

 

Η φιλοξενία που παρείχαν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων στην γνωστή πρωταγωνίστρια Καίτη Παπανίκα, την έκανε να νοιώθει σα να βρίσκεται στο δικό της χωριό. Στην φωτογραφία πάνω την βλέπουμε με τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Πέτα Γιώργο Μπίζα και κάτω το στιγμιότυπο απ’ την επίσκεψή της στο λαογραφικό Μουσείο Πέτα.