Έτσι θα γνωρίσουμε τον ποιοτικό καφέ

Ο μπαρίστας ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΗΣ

στο καφέ ΡΕΝΤΖΙΟΣ στην Φιλιππιάδα,

για να μας μυήσει στα μυστικά

του καφέ…

 

 

 

 

Μια ακόμη προσπάθεια, να γνωρίσουμε τον καλό και ποιοτικό καφέ, κάνει το γνωστό καφέ της Φιλιππιάδας «ΡΕΝΤΖΙΟΣ», που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και καθημερινά συγκεντρώνει εκατοντάδες εραστές του καλού καφέ, που τον απολαμβάνουν εκεί ή στον χώρο που εργάζονται… Παράλληλα βέβαια με την ποιοτική σερραϊκή μπουγάτσα.

Αυτή την φορά, προσκεκλημένος του καταστήματος, είναι ο γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό μπαρίστας Θανάσης Νικόλης, που θα βρίσκεται εκεί στις 13 και 14 Αυγούστου, για να μυήσει τους πάντες στα μυστικά του καφέ…

Ο Θανάσης Νικόλης κατέκτησε στη φετινή HORECA την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Barista, μετά την περσινή του 2η θέση και τη συμμετοχή του το 2007 στον διαγωνισμό Latte Art. Με πείσμα, προσωπική δουλειά, αλλά και τη συμπαράσταση συνεργατών και φίλων, έκανε μία αξιοσημείωτη πορεία τα τελευταία χρόνια με στόχο την ανάδειξη του ποιοτικού καφέ.

Για την ενασχόλησή του με τον καφέ και τον τίτλο που κατέκτησε, ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε: «Ξεκίνησα πολύ νέος σε ηλικία 16 ετών και συνέχισα να εργάζομαι σε διάφορα επαρχιακά καφέ, παράλληλα με τις σπουδές μου στις Τουριστικές Επιστήμες. Σιγά, σιγά, άρχιζα να συνηθίζω μέσα στα μαγαζιά και μου άρεσε πολύ η διαδραστικότητα με τους καταναλωτές. Όταν πρωτοέπιασα δουλειά στο Evergreen και είδα να καβουρδίζεται καφές ήταν σταθμός στη ζωή μου γιατί εκεί κατάλαβα ότι είχα ακόμα πολλά να μάθω! Εργοδότης και εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Μενέλαος Κουλούρης στον οποίο μπορώ να πω ότι χρωστάω όλο το πάθος μου για τον καφέ. Είχα συναδέλφους οι οποίοι μιλούσαν για το Speciality Coffee και με μύησαν στις τεχνικές του όπως ο Αντώνης Γεωργακόπουλος ως Roaster τότε και ο Παναγιώτης Ξυλάς ως Head barista, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που με εκπαίδευσε και με παρότρυνε συνέχεια να ψάχνω μόνος μου πιο μεθοδικά για το καλύτερο. Σιγά-σιγά άρχισα να εκπαιδεύω άλλους νεότερους στο χώρο, πράγμα που μου έδινε και συνεχίζει να μου δίνει απέραντη ευχαρίστηση».

Στις δηλώσεις που έκανε για τον τίτλο που κατέκτησε ο Θανάσης Νικόλης, επεσήμανε για την διοργάνωση που πήρε μέρος: «Παρακολουθώ τα ελληνικά αλλά και παγκόσμια πρωταθλήματα από το 2006. Σε διαγωνισμούς έχω συμμετάσχει 3 φορές. Η πρώτη το 2007 που θέλησα να νιώσω την εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα και την πίεση και να δω καταξιωμένους ανθρώπους στο χώρο προσπαθώντας να «κλέψω» λιγάκι από τις γνώσεις τους στο Διαγωνισμό Latte Art. Η δεύτερη το 2012 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Barista όπου κατέλαβα τη 2η θέση και η τρίτη φέτος στον ίδιο διαγωνισμό που κατέλαβα την 1η θέση στην Ελλάδα. Η πιο κοντινή μου επαφή με παγκόσμια πρωταθλήματα ήταν την περασμένη χρονιά στην Βιέννη. Εκεί γνώρισα πολλούς πρωταθλητές άλλων χωρών για τους οποίους είχα ακούσει πολλά αλλά δεν είχα μέχρι τότε την ευκαιρία να τους γνωρίσω προσωπικά. Μοιράστηκα μαζί τους εμπειρίες και αυτό μου έδωσε μεγάλη δύναμη και γνώση για να καταφέρω να γίνω πρωταθλητής Ελλάδας φέτος».

Ο προσκεκλημένος του καφέ ΡΕΝΤΖΙΟΣ, Θανάσης Νικόλης, δεν κρύβει το πάθος του, για τον καφέ και σε δηλώσεις του, γι’ αυτό, αναφέρει: «Νομίζω ότι η συγκεκριμένη δουλειά είναι εξ’ ολοκλήρου συναρπαστική σε κάθε της λεπτομέρεια. Κάθε μέρα μου δίνει κάτι νέο. Να μην ξεχνάμε ότι ο καφές είναι γεωργικό προϊόν. Οι αγρότες μοχθούν για να τον καλλιεργήσουν και να τον συλλέξουν. Θα περάσει από ακόμα περισσότερα χέρια στα στάδια της επεξεργασίας του ώσπου να αποθηκευτεί και τελικά να ταξιδέψει προς τον άνθρωπο που θα τον καβουρδίσει. Tέλος φτάνει και σε μένα που πρέπει να βγάλω στο φλιτζάνι ένα αποτέλεσμα άξιο της προσπάθειας όλων αυτών των ανθρώπων που συνέβαλαν ώστε να μπορεί ο καθένας μας να απολαύσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 

 

Η προσπάθεια που κάνει το κάνει το γνωστό καφέ της Φιλιππιάδας «ΡΕΝΤΖΙΟΣ», πρέπει να αναγνωριστεί ως στοιχείο αγωνίας, για την προσφορά στον πελάτη της καλύτερης ποιότητας στον καφέ, αλλά και του εύρους των επιλογών που μπορεί να έχει.

 

Είναι η δεύτερη φορά, μέσα στα λίγα χρόνια της λειτουργίας του, που μετακαλεί στην Φιλιππιάδα, ειδικούς του καφέ, για να δείξουν το κάτι παραπάνω και παράλληλα να εκπαιδευτεί το προσωπικό του καταστήματος, ώστε ο ποιοτικός καφές, να είναι η καθημερινή απόλαυση, όσων βρεθούν στην Φιλιππιάδα, αλλά και όσων επιλέγουν τον συγκεκριμένο χώρο, για τον καφέ τους.