Με απόλυτη επιτυχία, τα ΣΚΟΥΦΑΪΚΑ 2014

Σημαντικό το συνέδριο για

τα «200 χρόνια απ’ την ίδρυση

της Φιλικής Εταιρείας», αλλά

με μικρή συμμετοχή…

 

 

 

Άλλη μια διοργάνωση του Δήμου Ν. ΣΚΟΥΦΑ, στέφθηκε με επιτυχία, φέρνοντας παράλληλα και το νέο που πρέπει να έχουν οι εκδηλώσεις, όταν πρόκειται να τιμήσουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η συμπλήρωση των 200 χρόνων απ’ την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, τον ιδρυτή της οποίας, τίμησε η γενέτειρά του, το Κομπότι.

Τα «ΣΚΟΥΦΑΪΚΑ 2014», είχαν δυό όψεις, που αναφερόταν σε δυό διαφορετικές, πλην όμως αξιόλογες δράσεις.

Απ’ την μια το Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο, που διοργανώθηκε με την σημαντική συμβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι καθηγητές του οποίου παρουσίασαν σημαντικές εισηγήσεις, όπως έκαναν και προσκεκλημένοι καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

skoufaika-44-b

 

 

skoufaika-44-d

 

Απ’ την άλλη το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ήταν πλήρες και όπως ήταν αναμενόμενο, το ενέκριναν με την παρουσία τους εκατοντάδες πολίτες και απ’ τα χωριά του Δήμου και από άλλα μέρη της πατρίδας μας. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο των ΣΚΟΥΦΑΪΚΩΝ, άρχισαν απ’ την περασμένη Πέμπτη, με την παρουσία χορευτικών συγκροτημάτων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου, αλλά και προσκεκλημένων συλλόγων από διάφορα σημεία της πατρίδας μας.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία του συνθέτη Πασχάλη Τόνου, η οποία ήταν και η αιτία να γεμίσει ασφυκτικά η μεγάλη πλατεία του Πέτα. Ο συνθέτης έκανε μια αντιπροσωπευτική αναφορά στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι για να συνεχίσει με λαϊκό πρόγραμμα και κοντά στα ξημερώματα, να κλείσει η βραδιά.

Την Κυριακή η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην δημοτική μας παράδοση και το μουσικό πρόγραμμα κάλυψε η ζυγιά του Αποστόλη Μετσοβίτη, που έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς να χορέψουν και να διασκεδάσουν με την μουσική μας παράδοση.

 

Το συνέδριο

 

skoufaika-44-a

 

Το συνέδριο για τα διακόσια χρόνια απ’ την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, είναι το δεύτερο που διοργάνωσε ο Δήμος Ν. Σκουφά, μετά το πρώτο συνέδριο, που έγινε πέρυσι και είχε ως θέμα τον Φιλελληνισμό και τα σημερινά του μηνύματα.

Όπως επεσήμανε, κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο δήμαρχος Ν. ΣΚΟΥΦΑ Στάθης Γιαννούλης, ο Δήμος Ν. ΣΚΟΥΦΑ, επιχειρεί να παρουσιάσει την ιστορία του τόπου, μέσα από την παράθεση σημαντικών στοιχείων, με την εγκυρότητα που έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά ο Δήμος.

Βεβαίως η παρουσία των πολιτών της περιοχής, στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου ΑΡΤΑ ΠΑΛΛΑΣ, δεν ήταν η αναμενόμενη, αλλά αυτό ως γεγονός δεν μπορεί να υποτιμήσει την τεράστια σημασία της διοργάνωσης.

Είναι σίγουρο όμως, πως με τις συνεχόμενες διοργανώσεις του Δήμου Ν. ΣΚΟΥΦΑ, όλο και περισσότεροι απλοί πολίτες θα πείθονται για την αναγκαιότητα των συνεδρίων του είδους και φυσικά θα τα παρακολουθούν και θα συμμετέχουν σ’ αυτά.