Οι «λευκές νύχτες» φέρνουν χαμόγελα

-Τόσο δύσκολο, είναι να γίνει σ’ αυτή την μαραζωμένη Άρτα, μια διοργάνωση, η οποία ας έχει και τον χαρακτήρα της δοκιμής;

 

 

 

«Οι λευκές νύχτες φέρνουν χαμόγελα στην αγορά», ήταν ο τίτλος σε τηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, μετά τις διοργανώσεις που έγιναν σε Μαρούσι και Ίλιον, τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα και ο τίτλος από μόνος του, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μήνυμα και προς την αγορά της Άρτας, η οποία πρέπει να βρει τρόπους να ανασάνει… Φυσικά το μήνυμα, πρέπει να το λάβουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων της Άρτας και επιτακτικά πλέον, πρέπει να το αξιοποιήσουν, να το προσαρμόσουν στην κατάσταση που επικρατεί εδώ και να κάνουν την δική τους υπέρβαση, που μέχρι σήμερα, οι εν λόγω εκπρόσωποι, δεν την έχουν κάνει ποτέ.

Οι πάντες συμφωνούν, πως το αίτημα είναι να έρθει κόσμος στο κέντρο της Άρτας, άρα και στην αγορά της Άρτας. Η τακτική των εκπροσώπων των εμπόρων της Άρτας, δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς. Αυτό που ζητούσαν, να έρθει από μόνος του ο κόσμος στην αγορά της Άρτας, δεν γίνεται. Αποδείχτηκε, κατά τον καλύτερο τρόπο, ότι με τις επιλογές τους, η αγορά πάει απ’ το κακό στο χειρότερο, ενώ τα ακόμη χειρότερα, μπορεί να ακολουθούν.

Η λογική λέει, πως για να έρθει ο κόσμος στο κέντρο, άρα και στην αγορά, θα πρέπει να προκύψει το κίνητρο. Η μέχρι τώρα εμπειρία λέει πως η διοργάνωση της λευκής νύχτας, μπορεί να είναι η καλύτερη πρόκληση και πρόταση, όχι για τους κατοίκους της Άρτας, αλλά για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, να έρθουν στην Άρτα και να αξιολογήσουν το τι συμβαίνει εδώ, που πιο απλά σημαίνει να ξανάρθουν.

Και το ερώτημα, σοβαρό:

-Τόσο δύσκολο, είναι να γίνει σ’ αυτή την μαραζωμένη Άρτα, μια διοργάνωση, η οποία ας έχει και τον χαρακτήρα της δοκιμής;

Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Κατά την εκτίμηση όσων έχουν αναλάβει τέτοιες διοργανώσεις και με βάση τις δηλώσεις που έχουν κάνει, είναι μια απλή προσπάθεια, σ’ ότι αφορά την προετοιμασία της, αλλά εξόχως ενδιαφέρουσα, για τα αποτελέσματα που έχει την δυνατότητα να φέρει.

Κι όμως… Οι εκπρόσωποι των εμπόρων της Άρτας, ενώ έχουν τεράστια την ευθύνη, ειδικά στην εποχή της κρίσης, να στηρίξουν την τοπική αγορά, περί άλλων τυρβάζουν και πάντως όχι περί των ενδιαφερόντων του εμπορικού κόσμου.

Για να έχει απόλυτο δίκαιο, έμπορος της περιοχής, που έλεγε με αγανάκτηση: «Τελικά τι κάνουν αυτοί». Για να καταλήξει πως έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα, να λαμβάνουν αποφάσεις, για το πώς θα… ανακαλύψουν περισσότερες αργίες, όπως συμβαίνει με το κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα, που κατά την εκτίμηση της κοινωνίας, όλα τα καταστήματα, θα πρέπει να είναι ανοιχτά και τα Σάββατα, μιας και δεν έχει κανένας την πολυτέλεια να… ανακαλύπτει αργίες.

Βεβαίως και τώρα που γίνεται η συζήτηση, με αφορμή τις προσπάθειες άλλων πόλεων, υπάρχει χρόνος, να γίνει κάτι καλό μέσα στο καλοκαίρι στην Άρτα. Στο χέρι των εκπροσώπων των εμπόρων είναι. Αν αξιοποιήσουν το μήνυμα, είναι δική τους υπόθεση. Μόνο που για την επιλογή τους, πρέπει κάποτε να κριθούν.