Οι αρτινοί στηρίζουν…

Διψούν για ποιοτικές εκδηλώσεις, τις οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν συχνά, όπως συμβαίνει, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, σε άλλες πόλεις της πατρίδας μας

 

 

 

 

 

Το «Balkan June Festival» πέρασε στην ιστορία και άφησε πίσω του, ένα αισιόδοξο μήνυμα. Ότι οι αρτινοί στηρίζουν τις ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και όχι μόνο αυτό. Διψούν για ποιοτικές εκδηλώσεις, τις οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν συχνά, όπως συμβαίνει, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, σε άλλες πόλεις της πατρίδας μας.

Όμως, πλην του «BalkanJuneFestival» στην Άρτα, δεν υπάρχει κανένας θεσμός, ώστε να υπάρχει ως δεδομένο, ότι το καλοκαίρι, κάθε χρόνο, θα είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό και μέσω αυτού ο πολίτης, θα νοιώσει ότι ζει σε μια πόλη, που του φέρεται φιλικά και επιχειρεί να καλύψει τις αναζητήσεις του.

Θα ήταν λογικό, ο Δήμος Αρταίων, να έχει καθιερώσει έναν τέτοιο θεσμό, αλλά όλα τα τελευταία χρόνια, οι θεσμοί που προβλήθηκαν είτε απ’ την δημοτική αρχή του Πάνου Οικονομίδη, με την «άπειρο γη», είτε απ’ την επόμενη του Γ. Παπαλέξη, με τον τίτλο «πολιτιστικό καλοκαίρι», μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν διοργανώσεις σκοπιμότητας, οι οποίες επιχειρούσαν να κρύψουν την έλλειψη σοβαρών εκδηλώσεων, με την παρουσίαση, όλο το καλοκαίρι χορευτικών συγκροτημάτων και παρουσιάζοντας ως δικές τους διοργανώσεις, αυτές που γίνονται με την ευθύνη των καλλιτεχνών, όπως θα συμβεί με την έλευση της Ελεονόρας Ζουγανέλη στην Άρτα.

Το «γιατί» είναι στα χείλη όλων, που πληροφορούνται πως κάθε καλοκαίρι, ακόμη και σε μικρότερες πόλεις της πατρίδας μας, παρατηρείται πολιτιστικό οργασμός και συμβαίνουν πολύ σημαντικά πράγματα.

Η απάντηση, μοιραία δεν μπορεί να δοθεί ειδικά για το θέμα αυτό και θα μας επιστρέψει στην συζήτηση, για το πώς αντιμετωπίστηκε η πόλη και οι πολίτες, απ’ τους εκλεκτούς του λαού, απ’ αυτούς που δήλωναν πως θα υπηρετήσουν την αγωνία του και θα φέρουν το καλύτερο. Προχειρότητα και μιζέρια, σ΄ όλα τα επίπεδα. Πως μπορούσε απ’ αυτό το τοπίο, να λείπει ο πολιτισμός.

Όμως δεν πάει άλλο… Η επικοινωνία είναι ήδη στο απόγειό της, ο πολίτης πληροφορείται και πρέπει να απαιτήσει. Να ζητήσει να δοθεί έμφαση στον πολιτισμό και να μην έχουμε και την επόμενη χρονιά «μία απ’ τα ίδια». Και πρέπει τώρα, που οι συζητήσεις περί τον πολιτισμό είναι στην επικαιρότητα, να προκύψουν και οι διεκδικήσεις, όπως επίσης πρέπει τώρα, η νέα δημοτική αρχή, που υποτίθεται πως προετοιμάζεται, να αναλάβει τα καθήκοντά της, να αξιολογήσει τον προβληματισμό των πολιτών και να δράσει ανάλογα. Να εμφανιστεί έτοιμη για το επόμενο καλοκαίρι και να μην αναζητεί λύσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες θα είναι για να θολώσουν τα νερά.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει οι πάντες από τώρα, να είμαστε προετοιμασμένοι, για να βιώσουμε τα ίδια πράγματα, την ίδια προχειρότητα και την ίδια μιζέρια, για να σκεφτούμε, πως όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν..