Έφυγε αθόρυβα, όπως έζησε, ο Κώστας Ανδρουτσόπουλος

Ήταν η πιο ηρωική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, προσέφερε πάρα πολλά στην Άρτα, ως νομάρχης απ’ το 1982 έως το 1986

 

 

 

 

 

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

Αθόρυβα, όπως έζησε, έφυγε απ’ την ζωή ο πρώην νομάρχης Άρτας Κώστας Ανδρουτσόπουλος, η ηρωικότερη, ίσως, μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, που όπου πέρασε, άφησε το στίγμα της ανιδιοτέλειας και της αξιοπρέπειας, στην ενασχόληση με τα κοινά.

Ήταν ο πρώτος νομάρχης της Αλλαγής, που διορίστηκε σ’ αυτή την θέση το 1982, με απόφαση του πρώτου υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Γεννηματά, με τον οποίο άλλωστε συνδεόταν με μακρά φιλία, σφυρηλατημένη, σε δύσκολους καιρούς και αγώνες για την Δημοκρατία.

Η Κοινωνική Δικαιοσύνη και η αποκατάσταση αδικιών της εποχής, ήταν το πρώτο του μέλημα, αναλαμβάνοντας τη Νομαρχία Άρτας, όπου το έργο του ήταν πολύ σπουδαίο, επιλύοντας προβλήματα, με τα οποία κανένας δεν είχε ασχοληθεί δεκαετίες ολόκληρες, με φόντο βέβαια σκοπιμότητες της εποχής.

Απ’ την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, απαγόρευσε στους «πρασινοφρουρούς» της εποχής, να σκεφτούν και μόνο, ότι μπορούσαν να κάνουν αυτοί κουμάντο στη Νομαρχία και ο ίδιος να είναι απλώς διακοσμητικό στοιχείο, όπως μπορεί να συνέβαινε σε άλλες νομαρχίες της χώρας, μιας και το ΠΑΣΟΚ, από τότε σε πολλές περιπτώσεις, είχε δείξει ότι τον λαϊκισμό, τον έχει καταχωρημένο στο dnaτου! Γι’ αυτό άλλωστε, πολύ σύντομα μπήκε στο στόχαστρο της τότε Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία με την εφημερίδα που εξέδιδε τον… εγκαλούσε σε τακτά διαστήματα, γιατί δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του οργάνου!

Είχε επιλέξει ως στενό συνεργάτη του, τον μετέπειτα υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Θόδωρο Κολιοπάνο και μαζί σχεδίασαν σημαντικά έργα για την Άρτα, την παρακολούθηση των οποίων είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ίδιος. ΄

Παράλληλα στενή και χρήσιμη ήταν η συνεργασία του, με τον τότε διευθυντή της ΔΕΗ Άρτας Κώστα Αντωνίου, που τότε προχώρησαν στην υλοποίηση του τεράστιου έργου του εξηλεκτρισμού των χωριών της Άρτας, μιας και στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, δεν είχε φτάσει ακόμη το ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκείνη την εποχή, που οι διακρίσεις σε «πράσινους» και «μπλε» ήταν έντονη, για τον Ανδρουτσόπουλο, δεν υπήρχε αυτή η διάκριση. Η πόρτα του γραφείου του ήταν ανοιχτή σε όλους και μάλιστα κάποιοι κοινοτάρχες, μη ανήκοντες στο ΠΑΣΟΚ, πήγαιναν στο γραφείο του προκατειλημμένοι και έφευγαν με εντελώς αντίθετη άποψη. Ήταν πολλές οι περιπτώσεις τότε, που κοινοτάρχες μας ζητούσαν να περιλάβουμε στο κάθε ρεπορτάζ, τα καλά λόγια για το νομάρχη. Μια άποψη που μας επιβεβαίωσε, τριάντα χρόνια, καθώς συζητούσαμε για τον θάνατο του Κ. Ανδρουτσόπουλου, ο πρώην νομάρχης Άρτας Λάμπρος Ρίζος, που μας έλεγε πως δεν ήταν πολιτικός φίλος του, αλλά πέρασε απ’ την Άρτα, ο καλύτερος νομάρχης και φυσικά πολύ καλύτερος άνθρωπος.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, απ’ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νομάρχης, είχε επισκεφτεί όλα τα χωριά του νομού και συζήτησε με τους απλούς πολίτες, για να λάβει υπ’ όψιν του, όλες τις παρατηρήσεις που του έγιναν και να κάνει πράξη αιτήματα, με τα οποία κανένας δεν είχε ασχοληθεί.

Ήταν η προσωποποίηση της σεμνότητας και προσωπικά την είχα επιβεβαιώσει, με μια λεπτομέρεια για πολλούς. Ήταν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, που η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αποφάσισε να κάνει την παρουσίασή τους και ως συνεργάτης της εν λόγω εφημερίδας, έπρεπε να κάνω την παρουσίαση των νομαρχών της Άρτας, της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας και της Λευκάδας. Έστειλα τα κείμενα και όταν τα έλαβε ο αρχισυντάκτης, ο μακαρίτης Νίκος Κακαουνάκης, με καλεί στο τηλέφωνο και έβριζε με τον δικό του τρόπο! «Για τον Ανδρουτσόπουλο ρε, μόνο διακόσιες λέξεις», μου έλεγε χωρίς να καταλαβαίνω που το πάει. Για να καταλήξει, πως το αφιέρωμα πρέπει να είναι ξεχωριστό, γνωρίζοντας βέβαια τον άνθρωπο, πολύ καλύτερα από μένα… Πήγα και πάλι στο γραφείο του, για να ζητήσω μια μεγαλύτερη δήλωση και με βάση αυτή να γίνει το αφιέρωμα, αλλά με την σεμνότητα που τον διέκρινε, μου είπε με νόημα «ουκ εν τω πολλώ το ευ»! Το μετέφερα στην διεύθυνση της εφημερίδας, για να κάνει το δικό του σχόλιο ο Κακαουνάκης, λέγοντας πως επιμένει στην σεμνότητα…

Το 1986, έφυγε απ’ την Άρτα ο Κώστας Ανδρουτσόπουλος και με πρόταση του τότε υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Τσοβόλα, ανέλαβε την διοίκηση του ΟΔΔΥ, όπου διαδέχτηκε έναν επίσης αρτινό, τον Δημήτρη Κολοβό. Βεβαίως εκεί το κλίμα, ήταν… ανθυγιεινό για τον Κώστα Ανδρουτσόπουλο και σε ένα χρόνο περίπου, είχε παραιτηθεί.

Συνέχισε ως μαχόμενος δικηγόρος στην Αθήνα και σε καμία περίπτωση δεν θέλησε να ασχοληθεί με την πολιτική, έχοντας βέβαια στο μυαλό του, το τι συμβαίνει και έχοντας προβλέψει, το τι θα ακολουθήσει.

Βαριά τα σημάδια που άφησαν στην υγεία του, οι φυλακίσεις και τα βασανιστήρια της χούντας. Ταλαιπωρήθηκε αρκετά χρόνια, αλλά πάντα με την ίδια συνέπεια και αξιοπρέπεια αντιμετώπισε και τον πόνο.

Αγωνίστρια και η σύζυγός του Ελπίδα Σμυρνιωτάκη. Στα πολύ δύσκολα που πέρασε, του στάθηκε με περίσσεια δύναμη ψυχής.

 

androutsopoulos-11-b

 

Ιούνιος του 1996. Ο πρώην νομάρχης Άρτας Κώστας Ανδρουστόπουλος, προσκεκλημένος σε πολιτική εκδήλωση, στην Θεοφάνειο Σχολή της Πρέβεζας. Διακρίνονται από αριστερά ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θόδωρος Κολιοπάνος, ο πρώην νομάρχης Άρτας Χρήστος Παπαγεωργίου, ο μακαρίτης δήμαρχος Πρέβεζας Μίμης Ταμπούρης και ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τρομπούκης.

 

Ποιος ήταν ο Κώστας Ανδρουτσόπουλος

 

Ο Κώστας Ανδρουτσόπουλος γεννήθηκε το 1942 στη Δημητσάνα Αρκαδίας, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Ως φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στους αγώνες του “1-1-4” και για το 15% για την παιδεία και οργανώθηκε αρχικά στην Οργάνωση Νέων Ενώσεως Κέντρου (ΟΝΕΚ) και αργότερα στην Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (ΕΔΗΝ), στην οποία του ανατέθηκε η υπευθυνότητα του Οργανωτικού Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Αττικής. Συνελήφθη τον Ιούνιο του 1967 και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, ως μέλος του Εθνικού Κινήματος Δημοκρατικής Αντίστασης (ΕΚΔΑ), σε φυλάκιση 5 ετών για παράβαση του νόμου ΔΞΘ/1912 “περί καταστάσεως πολιορκίας”, περιύβριση Αρχής και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Μετά την αποφυλάκισή του κατετάγη αρχικώς στην Πολεμική Αεροπορία και στη συνέχεια μετετάγη στον Στρατό Ξηράς. Συνελήφθη για δεύτερη φορά το 1971, μαζί με την Αμαλία Φλέμινγκ, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 μηνών για απόπειρα απελευθέρωσης του Αλέξανδρου Παναγούλη. Συμμετείχε στην απόκρυψη και στην ασφαλή φυγάδευση στο εξωτερικό του δραπετεύσαντος από τις φυλακές Αίγινας Νίκου Ζαμπέλη, πράξεις για τις οποίες του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη, χωρίς όμως να δικαστεί, λόγω της πτώσεως της χούντας.
Διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών μετά από απόφαση του ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να τον διορίσει δικηγόρο λόγω της αντιστασιακής του δράσης. Διετέλεσε νομάρχης Άρτας από το 1982 μέχρι το 1986. Είναι παντρεμένος με την Ελπίδα Σμυρνιωτοπούλου και έχει δύο παιδιά.

Στην φωτογραφία πάνω με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάνο Οικονομίδη και Θόδωρο Κολιοπάνο.