Έφυγε σε ηλικία 81 χρόνων ο Κώστας Τσιλιγιάννης

Αφιέρωσε την ζωή του, στην ιστορία της Άρτας και αφήνει πίσω του έναν πνευματικό θησαυρό…

 

 

 

 

Έχασε, πριν λίγες ώρες, την πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, ο γνωστός αρτινός δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής Κώστας Τσιλιγιάννης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα, απ’ τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Γνωστός στην Άρτα, ο Κώστας Τσιλιγιάννης, αφιέρωσε όλη την ζωή του στην προσφορά σ’ αυτή και αφήνει πίσω του, έναν συγγραφικό θησαυρό, που κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία του, αλλά πρέπει να αναλογιστεί την σημασία του, αλλά και το μέγεθος της προσφοράς στην Άρτα, που τα κομμάτια της ιστορίας της, που ανέδειξε ο ίδιος, δεν μπορούσε να φανταστεί κανένας.

Είναι ο άνθρωπος, που ανέδειξε την αρτινή καταγωγή του Αγίου Μαξίμου Γραικού, για να συνδεθεί απόλυτα με την ιερά Μονή Βατοπεδίου, όπου μόνασε ο Άγιος και μέσα απ’ αυτή και τα αρχεία της, να δείξει στην Άρτα, ότι έχει τον δικό της Άγιο, τον οποίο μέχρι τότε κανένας δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος και την σημασία της προσπάθειας, που αναλάμβανε ο αρτινός δικηγόρος.

Είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον ηγούμενο της Μονής, να έρθει στην Άρτα, μέρος του σκηνώματος του Αγίου Μαξίμου Γραικού. Είχε πείσει τότε τον αείμνηστο δήμαρχο Αρταίων Κώστα Βάγια και έγινε η πρώτη λαμπρή τελετή, όπου έφτασε ο Ηγούμενος Εφραίμ και μεταφέρθηκε το μέρος του σκηνώματος στην Άρτα. Ήταν η αφετηρία της μεγάλης προσπάθειας, να γίνει ο Μάξιμος Γραικός, ο Άγιος της Άρτας και να αρχίσει η ανέγερση του ομώνυμου Ιερού Ναού, στο Τρίγωνο Άρτας. Την ίδια εποχή ο Κώστας Τσιλιγιάννης, ασχολήθηκε με την ιστορία της Ιεράς Μονής Κάτω Παναγιάς, για να παρουσιάσει ένα σπουδαίο έργο, με στοιχεία τα οποία εξασφάλισε με πολύ κόπο και πολλά ταξίδια στην Αθήνα και σ’ άλλες πόλεις της πατρίδας μας.

Ο Κώστας Τσιλιγιάννης, τιμήθηκε για το ιστορικό του έργο, με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ παράλληλα έχουν γίνει πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, για να παρουσιαστεί το έργο του και να τιμηθεί ο ίδιος για την προσφορά του.

Είναι τεράστιο το έργο του Κώστα Τσιλιγιάννη, με τον οποίο είχαμε την τύχη και την τιμή να συνδεθούμε, απ’ τα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής μας πορείας, επί τη βάσει της κοινής αγωνίας για την προβολή της Άρτας και της ιστορίας της. Η «Γ» με συνεχόμενα αφιερώματα, θα παρουσιάσει το έργο του και την προσφορά του, στον τόπο μας και την ιστορία συνολικά.

Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του Τάσο και Σοφία.

 

tsiligiannis-efraim-33-a

Μία απ’ τις εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμήν του Κώστα Τσιλιγιάννη. Είναι στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, όπου παραλαμβάνει το βραβείο του, απ’ τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ.