Αρτινών Όραμα

Γράφει η
ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΜΠΡΙΣΕΝΙΟΥ
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό
«Αρτινών Όραμα»

 

Δεν πρόκειται απλά για σχήμα λόγου ή για τίτλο μιας δημοτικής παράταξης που θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχει ένα όνομα. Πρόκειται για τη φιλοδοξία όσων συμπαρατάχτηκαν με το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δήμαρχου Παύλου Στασινού να αγωνιστούν για μια πόλη που θα εκφράζει αληθινά το όραμα της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών της. Αλλά και μια πόλη που θα τιμά το λαμπρό παρελθόν της και θα συνδυάζει τον πολιτισμό των μνημείων της με τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής της καθημερινότητας. Γιατί χρωστάμε στα παιδιά μας έναν όμορφο τόπο και μια μικρή πατρίδα που θα αποτελεί πόλο έλξης και επιστροφής σ’ αυτή. Γιατί η πόλη μας ευτύχησε να γίνει δύο φορές πρωτεύουσα κρατών: του βασιλείου του Πύρρου τον 3ο αιώνα π. Χ. και του Δεσποτάτο της Ηπείρου το 1204 μ. Χ.
Μερικοί από τους άξονες δράσης της παράταξης «Αρτινών Όραμα» είναι:

 

Κάστρο – Ξενία

Ονειρευόμαστε να επιστρέψουμε τον ιστορικό και μαγευτικό χώρο του Κάστρου στην τοπική κοινωνία. Η κατάντια που παρουσιάζει σήμερα η εικόνα του Κάστρου και του Ξενία αντικατοπτρίζει την κατάντια των αρχών, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Στόχος μας είναι ένα Κάστρο ανοιχτό, καθαρό και προσβάσιμο για όλους τους πολίτες. Αυτό θα το επιτύχουμε με τη λειτουργία του Ξενία ως ενός σύγχρονου ξενοδοχείου, ενός ξενοδοχείου μπουτίκ, που θα συνδυάζει την παροχή μιας διαφορετικής διαμονής για τον επισκέπτη με την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό. Ο εκπληκτικός χώρος του Βυζαντινού Κάστρου, που κοσμείται από το Ξενία, έργο του καθηγητή Ζήβα, θα αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Άρτας. Εκεί θα συνυπάρχουν αρμονικά τρεις εποχές: η κλασική, η μεσαιωνική και η σύγχρονη της μεταπολεμικής περιόδου του ’60 και ’70.

 

ΚΟΜΔΕ

Ο θαυμάσιος χώρος της ΚΟΜΔΕ, ακριβώς πάνω στην πλαγιά του δρόμου Άρτα – Χανόπουλο, που οι προηγούμενες τοπικές αρχές τον έχουν εγκαταλείψει και τον έχουν παραδώσει στη φθορά του χρόνου, πρόκειται να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει μιαν ακόμη ανάσα διεξόδου για τους Αρτινούς πολίτες. Όλα τα πέτρινα κτίρια που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν εργαστήρια, αποθήκες, συνεργεία, ιατρεία κλπ., θα αποτελέσουν ανακαινισμένα ένα εξαιρετικό σύνολο από εστιατόρια, μοντέρνα καφενεία, μεζεδοπωλεία, μπαρ, μπιστρό, αίθουσες συναυλιών, εκθεσιακούς χώρους κλπ. Η Άρτα μπορεί να αποκτήσει έναν πολυχώρο πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, αλλά και ψυχαγωγίας και ανάπαυλας.
Ο πολυχώρος της ΚΟΜΔΕ πρόκειται να δώσει το στίγμα μιας συνολικής προσπάθειας για παροχή σύγχρονου πολιτισμού υψηλής ποιότητας και να αποτελέσει ένα διαφορετικό σημείο αναφοράς για την πόλη και την περιοχή του δήμου συνολικότερα. Δε θα είναι απλά ένα σύνολο κτιρίων υψηλής ποιότητας και αισθητικής, αλλά μια μικρή γραφική πολιτεία, προσβάσιμη και στους Αρτινούς και στους επισκέπτες ή τους περαστικούς. Ταυτόχρονα θα εξελιχθεί σε μια σύνθεση ανοιχτή για δράσεις και πρωτοβουλίες πνευματικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Ψαραγορά (Ψαροπλιά)

Η κινητοποίηση των πολιτών και ο προσωπικός αγώνας του αείμνηστου συμπολίτη μας αρχιτέκτονα Γιώργου Ζιώβα απέτρεψαν τα σχέδια για την κατεδάφιση ουσιαστικά των παραδοσιακών πέτρινων κτιρίων της ψαραγοράς και την ανέγερση στη θέση τους ενός τερατουργήματος ιδιωτικών συμφερόντων. Παρά τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις των πολιτών, η σημερινή δημοτική αρχή δε συμπαρατάχτηκε με την πρόταση τους να κηρυχτούν τα κτίρια διατηρητέα, ώστε να κατοχυρωθεί ο χώρος και να αποτραπεί στο μέλλον κάθε διάθεση για εκμετάλλευση εμπορικού χαρακτήρα.
Η παράταξη «Αρτινών Όραμα» δεσμεύεται να διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Ψαραγοράς και να μετατρέψει το χώρο σε μια όμορφη γειτονιά Αρτινών γεύσεων μέσα στο κέντρο της πόλης. Η Ψαραγορά της Άρτας θα γίνει ένας ήσυχος και ρομαντικός χώρος με ψαροταβέρνες, ουζερί και τσιπουράδικα, στα οποία θα κυριαρχούν η ψαροκουζίνα και οι ψαρομεζέδες. Ο χώρος θα αξιοποιηθεί, επίσης, για μικρές εκθέσεις έργων τέχνης, οι οποίες θα χαρίζουν στους πολίτες και τους επισκέπτες ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο.

 

Αρχοντικό Παπακώστα

Η αμέλεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών άφησε ένα ιστορικό κτίριο να βυθιστεί στην εγκατάλειψη και το μαρασμό. Το τελευταίο καστρόσπιτο της Άρτας, μέσα στο δαχτυλίδι της παλιάς πόλης, κάτω από τη σκιά του βυζαντινού Κάστρου και του Ρολογιού, δείγμα της αρχιτεκτονικής μιας ιστορικής Άρτας που χάνεται, θα αναπαλαιωθεί με μεράκι και θα επανέλθει στην καθημερινή ζωή της τοπικής κοινωνίας, με τους εσωτερικούς του χώρους, τον κήπο του, τη μεγαλοπρεπή ξύλινη αυλόπορτά του και την ιστορία που κουβαλά.
Το αναπαλαιωμένο αρχοντικό Παπακώστα θα στεγάσει το Πνευματικό Κέντρο της Άρτας. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε στην ίδρυση του Πνευματικού Κέντρου Άρτας, προβαίνοντας σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να διοριστεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο και να ξεκινήσει τη δράση του. Μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, στο κέντρο του οποίου θα δεσπόζει το παλιό πηγάδι και γύρω του θα προβάλλουν τα γιασεμιά, το αγιόκλημα, οι μικροί θάμνοι, θα έχει την ευκαιρία η νέα γενιά της Άρτας να απολαμβάνει έναν χώρο πνευματικό, έναν χώρο κόσμημα που δίνει μια διαφορετική αύρα στην καθημερινή της ζωή.

 

Παλιό Δημαρχείο

Ένας κυρίαρχος στόχος μας είναι, μαζί με το Πνευματικό Κέντρο, να προχωρήσουμε και στην ίδρυση Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αξιοποιώντας πρόταση των πολιτών Άρτας.  Ο ιδανικότερος χώρος που θα τη στεγάσει είναι το παλιό δημαρχείο στην κεντρική οδό της πόλης μας, την οδό Σκουφά.  Η κεντρική θέση που κατέχει θα το καταστήσει πόλο έλξης για χιλιάδες συμπολίτες μας, για ερευνητές της τοπικής ιστορίας, για σπουδαστές και μαθητές, ενώ ταυτόχρονα θα καταστεί ένα κόσμημα της πόλης μας, που θα κάνει πολύ υπερήφανους τους πολίτες.

 

Ιστορικό Κέντρο – Ιστορικός Περίπατος της Άρτας

Ως νέα δημοτική αρχή με όραμα για την πόλη, μια πόλη ιδίως που ενώνει τους τρεις ελληνικούς πολιτισμούς –κλασικό, βυζαντινό και νεότερο– σχεδιάζουμε να ανακηρύξουμε ως ιστορικό κέντρο της τον ιστό στον οποίο περιλαμβάνονται οι σημαντικότερες αρχαιότητες και τα μνημεία της: η Παρηγορήτισσα, ο ναός του Απόλλωνα, η Αγία Θεοδώρα, ο Άγιος Βασίλειος, το μικρό θέατρο και το Κάστρο. Σε συνδυασμό με αυτό μέλημά μας είναι να Ταυτόχρονα οριστεί ως ιστορικός περίπατος η διαδρομή που συνδέει τα μνημεία της πόλης με το ιστορικό και θρυλικό της γεφύρι.

 

Πλατείες

Στόχος μας είναι να ζωντανέψουμε όλες τις πλατείες της πόλης διοργανώνοντας σ’ αυτές πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η δραστηριότητα αυτή θα απελευθερώσει από τη μια την κεντρική πλατεία, που σήμερα ασφυκτιά και στενάζει ως χώρος που συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν των πολιτών και αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Και από την άλλη θα αναδείξει την ομορφιά και την αναγκαιότητα και των άλλων πλατειών της πόλης, όπως είναι η πλατεία Κιλκίς, η πλατεία Ζέρβα, η πλατεία Καραϊσκάκη κλπ. Ιδιαίτερη έμφαση πρόκειται να δώσουμε στην πλατεία Σκουφά και λόγω της ιστορικότητάς της, αλλά κυρίως λόγω της αισθητικής της, αφού γύρω από αυτή συνυπάρχουν αρμονικά η Παρηγορήτρια, το ιστορικό μουσείο Γαρουφαλλιά, τα πέτρινα σχολεία, η παιδική χαρά κλπ.