Οι 58 σωτήρες στην Άρτα

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΛΚΙΑ
Δικηγόρου

 

 

 

Την Πέμπτη 24-1-2014 σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΚΡΟΝΟΣ» της Άρτας έγινε από τον κ. Νίκο Μπίστη , εκπρόσωπο της κίνησης των «58» ενημέρωση για την πρωτοβουλία της κίνησης αυτής και συνάντηση με στελέχη και φίλους του ΠΑΣΟΚ  Άρτας. Ο κ. Μπίστης τόνισε ότι «Δεν είμαστε κανένα κόλπο γιατί αυτή η στιγμή δεν σηκώνει κόλπα. Και μας χτυπάνε γιατί κατάλαβαν ότι είμαστε σκληρά καρύδια». Στόχος της πρωτοβουλίας είπε ο κ. Μπίστης είναι «Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στην Χώρα».  Και ότι το 3,5 ή 5% που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις είναι ελάχιστο μπροστά στο 30% των αναποφάσιστων. Αν κρίνω από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει τοπική εφημερίδα, η ανταπόκριση των Αρτινών ήταν ασήμαντη και δεν έφτασε ούτε στο ½ του αριθμού που συγκροτούν την κίνηση αυτή. Είπε και πολλά ο κ. Μπίστης ότι «Η πρωτοβουλία των 58 μετεξελίσσεται σε προοδευτική δημοκρατική παράταξη» για να καλύψει το χώρο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχει «καινούριο προγραμματικό λόγο αλλά και καινούρια πρόσωπα που δεν θα κουβαλάνε τις αμαρτίες του παρελθόντος». Για τον κ. Μπίστη δεν χρειάζονται συστάσεις .Είναι ένας μικρού πολιτικού μεγέθους γυρολόγος μεταξύ αριστεράς και ΠΑΣΟΚ και τελειόφοιτος, για όσους το αγνοούν, του περίφημου Κολλεγίου Αθηνών , συμμαθητής του Σαμαρά και πολλών άλλων καλόπαιδων της άρχουσας τάξης. Το μόνο που δεν μας είπε «το δικό μας» καλόπαιδο είναι η σύνθεση της ομάδας των «58» για να μάθει και ο πολίτης της Άρτας με ποια πρόσωπα έχει να κάνει. Από τα πολλά που είπε ο κ. Μπίστης θα σταθώ μόνο σε ένα, ότι δηλαδή η κίνηση των «58» έχει « καινούριο προγραμματικό λόγο αλλά και καινούρια πρόσωπα που δεν θα κουβαλάνε αμαρτίες του παρελθόντος». Αυτό που απέφυγε να κάνει ο κ. Μπίστης, επιβάλλεται να το κάνω εγώ προκειμένου να γνωρίζουν οι Αρτινοί πολίτες πια πρόσωπα έχουν ενταχθεί στους «58» και μάλιστα αν είναι καινούρια ή παλιά με αμαρτίες ή χωρίς αμαρτίες. Έχουμε λοιπόν:
1)Νίκος Χριστοδουλάκης. Οικονομικός σύμβουλος του Κ. Σημίτη (1996)Υφυπουργός Οικονομικών (1996 έως 2000) Υπουργός Ανάπτυξης(2000-2001) και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (2001-2004).Είχε αποφασιστική συμμετοχή στο μαγείρεμα των οικονομικών στοιχείων όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ με τη λεγόμενη δημιουργική λογιστική (ψεύτικα στοιχεία).
2)Σταύρος Μπένος. Υπουργός Πολιτισμού 1/96 μέχρι 9/96, Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης (1997-1999) και Υπουργός Αιγαίου (1999-2000).
3)Νίκος Αλιβιζάτος. Καθηγητής Συνταγματολόγος, έμπιστος του Κ. Σημίτη. Στις 13-2-2004 τον διόρισε υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
4)Παρασκευάς Αυγερινός. Υπουργός Υγείας ΠΑΣΟΚ (1981-1984) και Βουλευτής Επικρατείας επί Κ. Σημίτη(2000-2004).
5)Τάσος Γιαννίτσης. Σύμβουλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Σύμβουλος Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη(1996-2000),Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2000-2001) Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-2004) και Υφυπουργός Εξωτερικών (2004).
6)Χρήστος Ροζάκης. Υφυπουργός Εξωτερικών (1996-1997) ο οποίος αποκαλούνταν και μυστικός σύμβουλος του Κ. Σημίτη.
7)Νίκος Μπίστης. Υφυπουργός Εσωτερικών (2003-2004) επί Κ. Σημίτη.
8)Ηλίας Ευθυμιόπουλος. Υφυπουργός Περιβάλλοντος (2000-2001) επί Κ. Σημίτη.
9)Γιώργος Βερνίκος. Υφυπουργός Ναυτιλίας επί Κ. Σημίτη για μία ημέρα.
Ακολουθούν πρόσωπα τα οποία με την ιδιότητα του Καθηγητή Πανεπιστημίου ή Πολυτεχνείου υπήρξαν κατά περιόδους σύμβουλοι του Κ. Σημίτη, όπως Γιάννης Βούλγαρης καθηγητής Παντοίου  Πανεπιστημίου, Αχιλλέας Γραβάνης Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γραμματικάκης Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Καλογήρου Καθηγητής Ε.Μ.Π., Δημήτρης Καλοκαιρινός Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Μάνος Ματσαγγάνης Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μεϊμάρογλου εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση», Νίκος Μουζέλης Καθηγητής του LONDON SCHOOL of Economics,Γιώργος Παγουλάτος Καθηγητής Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών και εκ των ηγετικών στελεχών, Αλέξης Πολίτης ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και Κίμων Χατζημπίρος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Υπάρχουν και κάποια πρόσωπα που δεν υπέγραψαν την κίνηση των «58» αλλά τη στηρίζουν όπως οι κ. κ. Χρήστος Πρωτόπαππας, Γιώργος Δρυς και Δημήτρης Κατσαντώνης. Συνεπώς πρόκειται κατά το μεγαλύτερο μέρος για ανθρώπους και συνεργάτες του Κώστα Σημίτη επί κυβερνήσεων του οποίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τόσο στα πολιτικά όσο και τα οικονομικά πράγματα της Χώρας. Δεν είναι ούτε νέοι, ούτε άφθαρτοι που έρχονται για να μας σώσουν, Λέγεται ότι η ίδρυση της κίνησης των «58»έγινε στο σπίτι του Κ. Σημίτη στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση των «58» αποσκοπεί στην επιστροφή, αν φυσικά πετύχει, του Κώστα Σημίτη στην ενεργό πολιτική ή στην προώθηση του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πέραν αυτών για να δοθεί βοήθεια στο ΠΑΣΟΚ το οποίο δημοσκοπικά έχει καταρρεύσει ίδιος ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι «Το κείμενο των ΄58΄ το βρίσκω πολύ σωστό, χαιρετίζω την πρωτοβουλία». Τα υπόλοιπα τα αφήνω στην κρίση των πολιτών της Άρτας.