ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Γ. ΓΙΑΜΑΣ:

Το Επιμελητήριο, είναι

πάντα κοντά στα μέλη του…

 

 

 

Είναι ένα γεγονός που δεν το αμφισβητεί κανένας… Τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Πρέβεζας, έχει κάνει σημαντικά σήματα, στο πλαίσιο της αποστολής του και βρέθηκε πολύ κοντά στα μέλη του, που έχουν την ανησυχία, στην εποχή της κρίσης, να δημιουργήσουν κάτι ακόμη και να απαντήσουν στις προκλήσεις της εποχής.

Δεν μπορεί να μείνει, σ’ αυτή την διαπίστωση, απαρατήρητο το γεγονός, ότι το Επιμελητήριο Πρέβεζας, έχει την τύχη να διοικείται από δραστήριους ανθρώπους, οι οποίοι υπερβάλλουν –πολλές φορές- και τον εαυτό τους, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής και να κάνουν πράγματα, που επιβάλλεται να γίνουν, αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Στην κορυφή αυτής της προσπάθειας, ο πρόεδρος Γιάννης Γιαμάς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αφιερώνει πολύ απ’ τον καθημερινό του χρόνο, για το Επιμελητήριο, όπου δεν ασχολείται με τις συμβατικές του υποχρεώσεις, που μπορεί να αφορούν γραφειοκρατικές διαδικασίες ή και απλά πράγματα, τα οποία και χωρίς την παρουσία του, θα μπορούσαν να γίνουν πράξη…

Η αναζήτηση αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων, που θα ανοίξουν δρόμους στους τοπικούς επιχειρηματίες, αλλά και σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν την τύχη τους, να κάνουν πράξη μια σημαντική ιδέα και ν’ ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό και χρήσιμο και για τους ίδιους και για τον τόπο, φυσικά.

«Μας άλλαξαν τα φώτα»!

Απλός και άμεσος στις εκτιμήσεις του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Γιαμάς. Στην πρώτη ερώτηση που του θέσαμε, για το πώς βλέπει την κατάσταση, πολύ απλά, αλλά πολύ συγκεκριμένα, μας είπε πως «μας άλλαξαν τα φώτα»! κρίνοντας έτσι την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην μεσαία τάξη, που εκπροσωπεί το Επιμελητήριο. «Όμως εμείς, δεν έχουμε άλλο δρόμο απ’ το να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», συμπλήρωσε δίνοντας και το στίγμα του επιβαλλόμενου.

Μια σειρά από πρωτοβουλίες έχει αναλάβει το Επιμελητήριο και πρέπει να δούμε πόσο χαρακτηριστικές είναι αυτές, όπως τις μεταφέρει στην «Γ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γιαμάς.

Σημαντικό πρόβλημα για την λειτουργία των επιχειρήσεων, που εκπροσωπεί το Επιμελητήριο, είναι το όριο συναλλαγών, των μικρών επιχειρήσεων, που πάνω από 500 ευρώ πρέπει να περνάει μέσα από τράπεζα. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και επισημαίνει πως «οι συναλλασσόμενοι κάνουν συναλλαγές καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήση επιταγής, τότε με ποιόν, θα συναλλαγούν». Για να καταλήξει επισημαίνοντας πως ζητάει «να επανεξεταστεί το αίτημα, για αύξηση του ορίου συναλλαγών από 500 σε 1500 ευρώ», θεωρώντας ότι έτσι μπορεί να λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, την ώρα που τα πράγματα πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο…

Τεράστιο το πρόβλημα που προκύπτει με την ρύθμιση οφειλών από αναδρομική αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας, εκτός Μηχανογραφικού Συστήματος και σ’ αυτό έχει κάνει την παρέμβασή του, το Επιμελητήριο Πρέβεζας.

Ζητήσαμε να μας δώσει το στίγμα της προσπάθειας, ο πρόεδρος του Επιμεληρτηρίου, για να μας πει: «είναι Ν.Π.Δ.Δ. με αιρετά Όργανα Διοίκησης, τα οποία εκλέγονται από τα μέλη του Επιμελητηρίου κάθε τέσσερα χρόνια. Είναι ένα συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας και των μελών του, που σκοπό έχει την προστασία και την ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτων, των υπηρεσιών καθώς και την προώθηση της ανάπτυξης της Περιφέρειας στα πλαίσια της Εθνικής οικονομίας».

Για τους ρόλους του φρέα, ο πρόεδρος θα πει στην «Γ»: «Είναι συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός ρόλος. Είναι ο φυσικός ρόλος των Επιμελητηρίων να καταθέτουν προτάσεις-εισηγήσεις για κάθε θέμα σχετικά με τη λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και για θέματα τοπικής ανάπτυξης».

Επί πλέον, θα περιγράψει και τον διοικητικό ρόλο, για τον οποίο επισημαίνει: «Πρόκειται για το σύνολο των διοικητικού χαρακτήρα αρμοδιοτήτων του, όπως: τήρηση του μητρώου των μελών τους, τήρηση πρωτοκόλλου επωνυμιών και διακριτικών τίτλων, διενέργεια πραγματογνωμοσυνών, διαιτησιών, χορήγηση  πιστοποιητικών καταγωγής κλπ. Επίσης και άλλες  αρμοδιότητες που ανατίθενται με ειδικούς νόμους, όπως: τήρηση ειδικών μητρώων εξαγωγέων, ασφαλιστικών συμβούλων, μεσιτών αστικών συμβάσεων και χορήγηση αντίστοιχων αδειών».