Καταγράφει τα δικά του ρεκόρ

Ο Στάθης Γιαννούλης χει δίπλα του,

ικανότατα στελέχη απ’ τους τρεις πρώην

καποδιστριακούς Δήμους Κομποτίου,

Πέτα και Αράχθου, όπως επίσης και την

μαρτυρική κοινότητα Κομμένου

 

Έχει καταγράψει το δικό του ρεκόρ, ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης… Όπου εκλέγεται δήμαρχος, στις επόμενες εκλογές, υπάρχει έντονη η διστακτικότητα αντιπάλων, να θέσουν υποψηφιότητα και να βγουν απέναντί του, σε εκλογική διαδικασία.
Συνέβη το 2006 στον τότε Δήμο Κομποτίου, όπου ο Στάθης Γιαννούλης, ως εν ενεργεία δήμαρχος, δεν είχε αντίπαλο στις δημοτικές εκλογές. Είχε καταγραφεί ως μοναδική υποψηφιότητα, αυτή του εκπροσώπου του ΚΚΕ, που έτσι κι αλλιώς, σε κάθε αναμέτρηση δημιουργεί συνδυασμούς, για να καταγράφει τις δυνάμεις τους.
Οι δημοτικές εκλογές, με την πρώτη εφαρμογή του Καλλικράτη, βρίσκουν τον Στάθη
Γιαννούλη, ν’ αποφασίζει να «κολυμπήσει στα βαθιά»! Ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος στο νέο Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ, με ισχυρούς κομματικούς αντιπάλους. Απ’ την μια ο πρώην δήμαρχος Αράχθου Γιάννης Κόκλας, που είχε και την επίσημη στήριξη της ΝΔ, η οποία ήταν και είναι ισχυρή στο Δήμο αυτό και επί πλέον ο αντίπαλος, είχε την φανατική στήριξη του τότε βουλευτή της ΝΔ Κώστα Παπασιώζου. Απ’ την άλλη πλευρά, το κυβερνητικό και ισχυρό τότε ΠΑΣΟΚ, στηρίζει και επίσημα την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Πέτα Θόδωρου Μουσαβερέ, ο οποίος είχε καταφέρει να έχει και την στήριξη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στον δεύτερο γύρο κερδίζει τις εκλογές, με χαρακτηριστική άνεση και απ’ αυτό το σημείο, αρχίζει να γράφεται, μια νέα σελίδα στην πορεία του στην αυτοδιοίκηση.
Είχε φροντίσει να έχει δίπλα του, ικανότατα στελέχη απ’ τους τρεις πρώην καποδιστριακούς Δήμους Κομποτίου, Πέτα και Αράχθου, όπως επίσης και την μαρτυρική κοινότητα Κομμένου. Το σημείο που θα έκρινε την πορεία του, αλλά και την επιτυχία του, ήταν η σωστή, άρα και αποδοτική διαχείριση των συνεργατών του. Κι αυτό το στοίχημα το κερδίζει ο Στάθης Γιαννούλης, για να καταστεί κυρίαρχος και να φτάσουμε, στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, χωρίς να ακούγεται κάποιο όνομα πιθανού αντιπάλου του, την στιγμή που σε όλους τους Δήμους (και του νομού Άρτας) οι μνηστήρες είναι πάρα πολλοί και οι εκλογικές αναμετρήσεις, αναμένονται συναρπαστικές.
Τι σημαίνει η απροθυμία των αντιπάλων, να συζητήσουν, όχι να ανακοινώσουν την πρόθεση για υποψηφιότητα, στον συγκεκριμένο Δήμο; Η απάντηση δίνεται απλά και με βάση την κοινή λογική αναφέρει, πως η κοινή γνώμη, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, σ’ όλα τα σημεία του καλλικρατικού Δήμου Ν. ΣΚΟΥΦΑ, είναι σα να έχουν δηλώσει ήδη, πως θα στηρίξουν εκ νέου, την υποψηφιότητα του δημάρχου, με αποκλειστικό σημείο αναφοράς, το τεράστιο έργο που έχει επιτελεστεί και είναι εμφανές, στους πάντες.

 

Σημαντικά έργα

 

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο. Αυτή την εποχή, σε έργα που είναι εν εξελίξει στο Δήμο Ν. Σκουφά, απασχολούνται πάνω από τριακόσια άτομα. Σε μια εποχή που η δουλειά, είναι το πρώτο ζητούμενο, για τον καθένα, να έχει την δυνατότητα, ένας Δήμος ν’ ανοίγει τόσες δουλειές, είναι ένα κορυφαίο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα ικανότητας, την οποία και πρέπει να αναγνωρίσουμε, στον δήμαρχο Ν. Σκουφά.
Και το σημαντικότερο. Στον απολογισμό που έκανε προς τους δημότες, για την συμπλήρωση τριών χρόνων του καλλικρατικού Δήμου Ν. ΣκΟΥΦΑ, ο δήμαρχος καταγράφει την αγωνία του, για το κάτι παραπάνω, αν και το έργο του είναι τεράστιο. Έδωσε τεράστια σημασία στην ωρίμανση μελετών και επισημαίνει: «Κάνοντας σήμερα, όπως συνηθίζεται, μια σύντομη αναφορά στα  2.5 χρόνια του «Καλλικρατικού» Δήμου μας, παρότι εντάξαμε έργα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ (40.000.000,00 €) και έχουμε έτοιμα για ένταξη αλλά τόσα, δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με την διοικητική μεταρρύθμιση». Που με απλά λόγια, η αποστροφή αυτή του λόγου του σημαίνει, πως θα ήταν ικανοποιημένη η δημοτική αρχή, αν μπορούσαν να είχαν χρηματοδοτηθεί, όλες οι μελέτες. Και κατ’ επέκτασιν, θα ήταν ικανοποιημένο, αν ο Δήμος και στο πιο απόμακρο σημείο του, μπορούσε να κάνει το έργο, που κρίνεται ως αναγκαίο.

 

Σε δύσκολο περιβάλλον

 

Ιδιαίτερη σημασία, στην συζήτηση που κάνει με τους δημότες ο δήμαρχος Στάθης Γιαννούλης, αναφέρει πως κυριάρχησε η απογοήτευση, απ’ τις πολλές υποσχέσεις, που δεν έγιναν πράξη και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δίνονταν τότε πολλές διαβεβαιώσεις, ακούγονταν πολλά λόγια για ενίσχυση των πόρων για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πολλά που μας έκαναν να αισιοδοξούμε, ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα αλλάξουν.  Και οι υποσχέσεις για ενίσχυση των Δήμων (έλεγε ο τότε Υπουργός Εσωτερικών ότι χρειάζονται 4 δις ευρώ) έφεραν μειώσεις».
Η σωστή ανάλυση της κατάστασης, που επικρατεί στους καλλικρατικούς δήμους, επιβάλλει την ουσιαστική γραφή της πραγματικής κατάστασης, για την οποία ο Στάθης Γιαννούλης επισημαίνει: «Η ύφεση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο και κάθε πρόβλεψη, δεν μπορούσε και δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη καμιά δομή του Ελληνικού κράτους.  Υπονομεύει κάθε σχεδιασμό και αυτό το βιώνουμε όλοι μας, όταν σχεδόν κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα, κάθε ώρα ανατρέπονται Νόμοι, Αποφάσεις, Δομές που μετρούν πολλά χρόνια ζωής. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του θεσμού και συνολικά της Αυτοδιοίκησης και εμποδίζουν  την προώθηση λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».
Με δεδομένη την αρνητική κατάσταση, που επικρατούσε, ο Δήμος Ν. ΣΚΟΥΦΑ, έφερε αποτελέσματα, σύμφωνα και με την εκτίμηση του δημάρχου, ο οποίος τονίζει με έμφαση πως «κινηθήκαμε μεθοδικά και συγκροτημένα για την προώθηση τόσο της απορρόφησης, όσο και της προετοιμασίας ώριμων προτάσεων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένταξη.
Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πολύ καλή πορεία μας. Ο Δήμος μας στα δυόμισι αυτά χρόνια που διανύσαμε δεν «κρύφτηκε» με παρεμβάσεις και δελτία τύπου. Στάθηκε δίπλα στον αγρότη, τον ψαρά, τον κτηνοτρόφο, τον βιοπαλαιστή, δίπλα στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες και με καθημερινό αγώνα, έγινε διεκδικητικός και πρωτοπόρος στο Νομό μας και από Δήμος τερατούργημα κατέστη πρότυπο για πολλούς άλλους.  Ο Δήμος μας στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας του έδρασε με απόλυτο σεβασμό των Τοπικών κοινωνιών λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και τις απόψεις των Τοπικών φορέων και κοινωνιών.  Χάραξε ένα διεκδικητικό πλαίσιο και προώθησε πολλές μελέτες για συμμετοχή του σε πιλοτικά-καινοτόμα προγράμματα»