Δεν τιμούμε το προϊόν μας

Δεν είναι η μεγαλύτερη αμαρτία, για όλους, απ’ τον πρώτο παράγοντα, μέχρι τον απλό πολίτη, το φημισμένο πορτοκάλι της Άρτας, να έχει καταντήσει μέρος των παιχνιδιών που στήνουν στην περιοχή μας, περίεργοι αλβανοί, βούλγαροι και ρουμάνοι;

 

 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά, που καταγράφεται η διαπίστωσή μας, πως η Άρτα και όλοι όσοι αποτελούν την τοπική κοινωνία, δεν τιμούν σε καμία φάση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, το τοπικό προϊόν, αυτό που είναι συνώνυμο της περιοχής μας, το πορτοκάλι. Η αντίληψη αυτή, έχει οδηγήσει και στην μειωμένη ποιότητα του πορτοκαλιού, που πολλές φορές έχει παρουσιαστεί, ως ανασταλτικός παράγων, για την εξαγωγή του προϊόντος. Γνωστά είναι τα πράγματα, γνωστό επίσης είναι και το πώς κατανέμονται οι ευθύνες, για το αποτέλεσμα αυτό.

Όταν διαπιστώναμε τα παραπάνω και τα καταγράφαμε, είχαμε ως αφορμή το γεγονός ότι ποτέ το τοπικό προϊόν δεν προβλήθηκε ανάλογα με την αξία του. Δεν τιμήθηκε και δεν αποτελεί συνήθεια ο τοπικός χυμός και η κοινή συνείδηση, οδηγεί στην προμήθεια του χυμού από κονσέρβα, που φέρουν στην περιοχή μας διάφορες πολυεθνικές εταιρείας.

Όμως η πληροφορία, που κυκλοφορεί ευρέως και οι πάντες που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, είναι τραγική. Κάποιοι παραγωγοί, συναινούν να φεύγει το πορτοκάλι απ’ την Άρτα, να πηγαίνει χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες στην Αλβανία ή την Ρουμανία και να μην έχει ετικέτα προέλευσης. Κι όλη αυτή η παρατυπία, για ελάχιστα ευρώ που μπορεί κάποιος παραγωγός να παίρνει παραπάνω ή ίσως και να παίρνει τα ίδια ποσά, αλλά άμεσα.

Μας λένε πολλοί, ότι σε κάποια σημεία της πεδιάδας, όπου και η παραγωγή πορτοκαλιού είναι μεγάλη, λειτουργούν πρόχειρα -βεβαίως και παράνομα- συσκευαστήρια, για να εξαχθούν ποσότητες πορτοκαλιών, με τον τρόπο που προαναφέρουμε.

Και αυτή την περίεργη διαδικασία, υποτίθεται πως δεν γνωρίζει κανένας απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως επίσης δεν γνωρίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και οι συνδικαλιστές, που όταν πρόκειται να καταγγείλουν την αντιαγροτική πολιτική, είναι λαλίστατοι… Σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Και μετά, οι πάντες θα βγαίνουν και θα αναθεματίζουν την κακή μας τύχη, που η περιοχή μας, δεν είναι απ’ τις αναπτυσσόμενες και υστερεί σε πολλά θέματα, σε σχέση με άλλες περιοχές, που έχουν την εσπεριδοπαραγωγή, ως την κορυφαία διαδικασία της τοπικής τους οικονομίας.

Δεν είναι η μεγαλύτερη αμαρτία, για όλους, απ’ τον πρώτο παράγοντα, μέχρι τον απλό πολίτη, το φημισμένο πορτοκάλι της Άρτας, να έχει καταντήσει μέρος των παιχνιδιών που στήνουν στην περιοχή μας, περίεργοι αλβανοί, βούλγαροι και ρουμάνοι;

Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάντια μας.