Στον δρόμο για την αιωνιότητα

Στερνό αντίο στον πατριάρχη

της  αθλητικής δημοσιογραφίας

ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΕΚΚΟ

 

 

 

 

Του

ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

«gianninasports.gr»

 

 

Τον δρόμο για την αιωνιότητα τράβηξε από σήμερα ο γνωστός Γιαννιώτης αθλητικογράφος Βαγγέλης Λέκκος που «έφυγε» χτες από κοντά μας σε ηλικία 62 ετών. Σήμερα η οικογένειά του, οι συγγενείς, φίλοι, οι συνάδελφοί του δημοσιογράφοι, δεκάδες άλλοι άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού τον ξεπροβόδισαν στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων για το μεγάλο ταξίδι προς τα Επουράνια.

Κι όλοι είχαν κάτι να πουν, κάτι να θυμηθούν για τον  Βαγγέλη Λέκκο που με απόλυτη συνέπεια, ζήλο και μεράκι υπηρέτησε τον Γιαννιώτικο αθλητισμό και το αθλητικό ρεπορτάζ για πάνω από 40 χρόνια. Σήμερα ήταν όλοι εκεί, για να του πουν «καλό ταξίδι» έχοντας γι’ αυτόν τις καλύτερες αναμνήσεις. Και για το μεγάλο αυτό ταξίδι, ο Βαγγέλης Λέκκος αναχώρησε έχοντας και μια σημαία του ΠΑΣ, που την έβαλε ο γιός του Άρης Λέκκος στο φέρετρο, για να του θυμίζει ένα μεγάλο κομμάτι της επίγειας ζωής που αφιέρωσε σ’ αυτή την θρυλική ομάδα.

Παρά την επιθυμία της οικογένειας αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές σε ιδρύματα και φιλανθρωπικούς σκοπούς, ξεχώρισαν κάποια στεφάνια από την Περιφέρεια Ηπείρου, την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, την ΕΠΣΗΠ, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣ Αλέξη Κούγια, και τον θρυλικό «μουστάκια» των ελληνικών γηπέδων Νίκο Αναστόπουλο που εκτιμούσε ιδιαίτερα τον εκλιπόντα. Πολλές ήταν και οι δωρεές σε φιλανθρωπικούς φορείς της περιοχής.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παντελής Κολόκας, Γιάννης Καραμπίνας, εκδότες και δημοσιογράφοι, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ανδρέας Παπιγκιώτης, οι συνάδελφοί του στην εφημερίδα «Πρωϊνός Λόγος» που συνεργάστηκε μέχρι και τις τελευταίες μέρες, ο αρχηγός της θρυλικής ομάδας του «Άγιαξ της Ηπείρου» Γιώργος Σιόντης, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Σωτήρης Στάμος και ο Ομοσπονδιακός προπονητής Ευθύμιος Βλάχος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης και του ΠΣΑΤ Ντίνος Καραμητρούσης, όλοι οι αθλητικοί συντάκτες των Ιωαννίνων, αντιπροσωπεία της ΕΠΣΗΠ, της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα με τους Φόντα Βρόσγο, Γιώργο Ιωάννου, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Χρίστος Τσάγκας, ο πρόεδρος του συνδέσμου φίλων αθλητισμού Γιώργος Φαρμάκης, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Διαιτητών Ηπείρου, παράγοντες, προπονητές και παλιοί διαιτητές, παλιοί παράγοντες του ΠΑΣ, πλήθος κόσμου και πολλοί συνάδελφοί του από τον τραπεζικό χώρο.

Για την προσωπικότητα αλλά και την δημοσιογραφική δράση του «Πατριάρχη» του αθλητικού ρεπορτάζ στα Γιάννινα μίλησαν η δημοσιογράφος Αρετή Μαλάμη και ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜΘ και του ΠΣΑΤ Ντίνος Καραμητρούσης που ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη για να απευθύνει το τελευταίο αντίο σε έναν διακεκριμένο άνθρωπο που συνεργάστηκε και με τον Τύπο της Θεσσαλονίκης, κυρίως με τις εφημερίδες «ΣΠΟΡ του ΒΟΡΡΑ» και «Μetrosport».

Πλέον ο Βαγγέλης Λέκκος θα κάνει ρεπορτάζ από τον Παράδεισο, καθώς εκεί θα συναντήσει και πολλούς άλλους φίλους του από τα επικά χρόνια του «Άγιαξ». Τους Κώστα Κράβαρη, Βαγγέλη Γκουργκούλη, Πύρρο Γιαννάκο, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Τάκη Λάμαρη, Νίκο Γέροντα, Γκερντ Πρόκοπ, Αλέκο Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρίσκα, Μηνά Βογιατζή, Σπύρο Παπλιάκο, Γιώργο Κυρκόπουλο, Σπύρο Παρόλα, Κώστα Κρικώνη και πολλούς άλλους.

Η θλιβερή είδηση από το «φευγιό» του Βαγγέλη Λέκκου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το θλιβερό άγγελμα έφτασε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δημοσιεύτηκε σε αθλητικές εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και σε δεκάδες ιστοσελίδες πανελληνίου ενδιαφέροντος. Γιατί ο Βαγγέλης Λέκκος ήταν ένας αθλητικογράφος πανελλήνιας εμβέλειας και κύρους, συνεργαζόμενος επί σειρά ετών με αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες των Αθηνών όπως «Φίλαθλος», «Sportime», «Νέα», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Πρώτη», «Σπορ του Βορρά», «Μετροσπόρτ».


Πολλές είναι οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα για τον θάνατο του Βαγγέλη Λέκκου που παραθέτουμε κατωτέρω. Στο διαδίκτυο δημοσιογράφοι απ’ όλη την Ελλάδα εξέφρασαν τη λύπη τους και τα θερμά συλλυπητήρια. Μάλιστα και ο θρυλικός άσσος Χουάν Μοντέζ από την Αργεντινή έστειλε στην οικογένεια Λέκκου τα θερμά συλλυπητήριά του, αναγνωρίζοντας το δημοσιογραφικό έργο του Βαγγέλη.

 

H Περιφέρεια Ηπείρου

H Περιφέρεια Ηπείρου, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την πρόωρη απώλεια του Βαγγέλη Λέκκου. Mε την πολύχρονη, μαχητική του δημοσιογραφία, συνέβαλε στην ανάδειξη και στην Πανελλαδική προβολή του αθλητισμού της Ηπείρου, με τον οποίο είχε συνδέσει όλη του τη ζωή.
Η απουσία του είναι ήδη αισθητή. Η μνήμη του όμως θα μείνει για πάντα άσβεστη στους φιλάθλους και γενικότερα της κοινωνίας των Ιωαννίνων, της οποίας ήταν ενεργό μέλος. Η αναγνώριση της προσφοράς του, ας είναι εκείνη που θα απαλύνει τον πόνο της οικογένειάς του.

 

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Βαγγέλη Λέκκου. Ο Βαγγέλης Λέκκος υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης της αθλητικής δημοσιογραφίας και ένα ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας, την οποία υπηρέτησε και από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου της πόλης μας. Με τη διαδρομή του αποτέλεσε παράδειγμα ήθους κι εντιμότητας. Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βαγγέλη Λέκκου.

 

Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων

Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι προπονητές και οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων εκφράζουν την βαθιά θλίψη και οδύνη τους για το θάνατο του βετεράνου αθλητικογράφου της πόλης μας Βαγγέλη Λέκκου. Ο εκλιπών υπήρξε ένας πραγματικός μαχητής του αθλητικού ρεπορτάζ, που με την αιχμηρή «πέννα» του πάντοτε διατύπωνε καίριες επισημάνσεις και ασκούσε αντικειμενική κριτική για τα συμβαίνοντα στον χώρο του Γιαννιώτικου αθλητισμού και όχι μόνο. Για το Ν.Ο.Ι. ο Βαγγέλης Λέκκος υπήρξε ένας καλός φίλος, που εδώ και δεκαετίες σταθερά και με συνέπεια πρόβαλε μέσα από τις στήλες του στον «Πρωϊνό Λόγο» την δράση και τις επιτυχίες του Ομίλου και της Γιαννιώτικης Κωπηλασίας, Για την προσφορά του αυτή, εξάλλου,  τιμήθηκε από το σωματείο μας σε ειδική εκδήλωση στις αρχές της περσινής χρονιάς. Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

 

Η ΕΠΣΗΠ

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου πληροφορούμενη τον αδόκητο θάνατο του αθλητικογράφου Ευάγγελου Λέκκου, ενός ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομα του με την ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αποφάσισε τα εξής:

1. Να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

2. Να παραστεί αντιπροσωπεία στην εξόδιο ακολουθία.

3. Να καταθέσει στεφάνι στην σορό του.

 

Ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ηπείρου

“Ο Σ.Δ.ΗΠ. και το Δ.Σ. εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του δημοσιογράφου της πόλης μας Βαγγέλη Λέκκου για τον αδόκητο χαμό του. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. θα παραστεί στη κηδεία του. Αντι στεφάνου, θα κατατεθεί σε ίδρυμα της πόλης χρηματικό ποσό στη μνήμη του».

 

Ο Σπάρτακος Ιωαννίνων

«Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Ο. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Ιωαννίνων, πληροφορηθέν το θλιβερό γεγονός του θανάτου του γνωστού δημοσιογράφου – αθλητικογράφου Βαγγέλη Λέκκου, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτοπόρους της αθλητικής δημοσιογραφίας στο τόπο μας και πάντα με τα σχόλια και την κριτική του αρωγός στις προσπάθειες όλων μας που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Βαγγέλης Λέκκος σίγουρα θα λείψει από την αθλητική δημοσιογραφία της πόλης μας, αλλά πάντοτε θα τον θυμόμαστε με τις καλύτερες αναμνήσεις.  Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

 

Το μπάσκετ του ΑΓΣΙ

“Η Διοικούσα Επιτροπή Τμήματος Μπάσκετ του ΑΓΣΙ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για το θάνατο του Γιαννιώτη αθλητικογράφου Βαγγέλη Λέκκου. Στα 40 και πλέον χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας ο Βαγγέλης Λέκκος δίδαξε με το ήθος και τη συμπεριφορά του και στάθηκε, όσο λίγοι, αρωγός στον αθλητισμό της Ηπείρου. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Θα λείψει σε όλους μας”.

 

Ο Κώστας Τασούλας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» κ. Κώστας Τασούλας πληροφορηθείς τον θάνατο του Βαγγέλη Λέκκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Βαγγέλης Λέκκος ήταν η έκφραση του γιαννιώτικου αθλητισμού και ακόμη περισσότερο του γιαννιώτικου ποδοσφαίρου.  Ενσάρκωνε πλήρως την αγάπη όλων μας για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, για τον αθλητισμό, για τις αστείρευτες δυνατότητες του τόπου μας μέσα από την γενικότερη αθλητική ιδέα. Με την εκδημία του χάνουμε όλοι.  Η οικογένειά του, την οποία συλλυπούμαι βαθύτατα, οι φίλοι του, ο τόπος μας.  Με την παρουσία του, τη γραφή του και τη ζωή του κερδίσαμε όλοι.  Με την μνήμη του, από εδώ και πέρα, μπορούμε να διδαχθούμε όλοι».