Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Αλτσχάιμερ

Ζητείται

η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης

για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση

και ενεργοποίηση της Πολιτείας

 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας.

Σήμερα, υπάρχουν 140.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 40.000.000 παγκοσμίως, ενώ από την νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά.

Εξάλλου, από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς, φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

 

ΔΡΑΣΗ


Με σειρά εκδηλώσεων, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, τίμησε όλη την εβδομάδα την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ η οποία εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου).

Από τη Δευτέρα 16 έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013 διοργανώθηκε Εβδομάδα Ενημέρωσης, Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στα Κέντρα Ημέρας της εταιρείας σε Αμπελοκήπους, Παγκράτι, Μαρούσι και Ηλιούπολη, από τις 10:00 έως και τις 17:00, ειδικευμένοι επιστήμονες έκαναν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 8% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από άνοια και ειδικότερα από τη νόσο Αλτσχάιμερ που είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας .Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για τον ασθενή και τους οικείους του γιατί τους επιτρέπει:

•να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες 

•να προγραμματίσουν το μέλλον με τη ρύθμιση νομικών, ιατρικών και οικονομικών θεμάτων 

•να εκπαιδευτούν ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους 

•να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας

Αύριο Σάββατο ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας διοργανώνεται συνέδριο με θέμα: “Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των έμμισθων και οικογενειακών φροντιστών: Παρουσίαση του προγράμματος SET CARE- Μάθηση εξ’ αποστάσεως στο πλαίσιο της κατ’ οίκον φροντίδας”. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημίας 48 & Σίνα, Αθήνα, Ώρες 10:00-16:00. 

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ. Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης. 

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210 70 13 271, έως και 17 Σεπτεμβρίου. 

Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση των οικογενειακών και έμμισθων φροντιστών ηλικιωμένων ανθρώπων σε θέματα σχετικά με την άνοια και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. 

 

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ 

 

Στην πατρίδα μας, δυστυχώς, λείπει αυτό το οποίο στις ανεπτυγμένες χώρες θεωρείται αυτονόητο, δηλαδή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σ΄ αυτό το σοβαρό έλλειμμα στο χώρο της Υγείας έχουμε χρέος όλοι μας και με κάθε νόμιμο τρόπο να συμβάλλουμε στην αναπλήρωσή του. 

Παρακαλούμε, επισκεφθείτε τη σελίδα www.alzheimer-drasi.gr, μπείτε στη φόρμα, συμπληρώστε το e-mail και το όνομά σας και να πατήσετε αποστολή.

Η συγκεκριμένη φόρμα αποστέλλεται αυτόματα σε διάφορους φορείς και κέντρα λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών. 

Στόχος μας είναι οι παραπάνω παραλήπτες να δεχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα μηνύματα, ώστε να δράσουν άμεσα ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.