Αρχηγός άλλου κόμματος

Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

“protagon.gr”

 

 

 

 

 

 

Και να θέλει κανείς να αγιάσει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, δεν τον αφήνει. Είναι κρίμα ότι ένας πολιτικός προικισμένος με το προσόν του λόγου, που θα μπορούσε να διαπρέπει στον δημόσιο βίο, διαπράττει διαρκώς λάθη στο πεδίο της πολιτικής και της ιδεολογίας. Αναρωτιέται κανείς αν αυτός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τίνος κόμματος είναι επικεφαλής. Διότι κάποιες από τις δημόσιες τοποθετήσεις του με κανέναν τρόπο δεν συνάδουν με τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ, με τις καταβολές του και την αγωνιστική του παράδοση – ανεξάρτητα από τα λάθη που διέπραξαν οι κυβερνήσεις του και τις αμαρτίες των στελεχών του.
Είπε, λοιπόν, ο Βενιζέλος ότι η χώρα έχει διανύσει τα τέσσερα πέμπτα της διαδρομής για έξοδο από την κρίση – υπερακοντίζοντας ακόμη και τον Στουρνάρα που μιλάει για τα δυο τρίτα. Ουσιαστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μας λέει ότι είναι θέμα χρόνου να λήξει η κρίση. Όταν είσαι στο 80% είσαι κοντά στο τέλος.
Μόνο που ο ποιητής δεν εξήγησε τι εννοεί με την αισιόδοξη πρόβλεψή του. Ποιοι ακριβώς θα βγουν από την κρίση: οι αριθμοί ή οι άνθρωποι; Διότι όποια έκβαση και αν πάρει το παιχνίδι των αριθμών, το παιχνίδι των ανθρώπων πλησιάζει μέρα με τη μέρα προς την κόλαση – για πολλούς έχει ήδη έλθει. Τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνεται όποιος μιλάει με ανθρώπους και όχι με τον εαυτό του και τον Σαμαρά. Και όποιος μελετάει τα στοιχεία που έδωσε η ΓΣΕΕ – αν θυμάται κανείς στο σημερινό ΠΑΣΟΚ τι είναι η ΓΣΕΕ.
Επαναλαμβάνει επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική που ασκείται σήμερα, ως συνέχεια της πολιτικής που επέλεξε ο Γ. Παπανδρέου το 2009-10, είναι και ήταν μονόδρομος, δεν υπήρχε κάποια άλλη εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να επιλεγεί. Τόση ταύτιση με τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που εκείνη η πολιτική χαράχθηκε ερήμην του ΠΑΣΟΚ. Κανένα όργανό του δεν την αποφάσισε. Και, επιπλέον, αυτός που την επέβαλε δεν μπορεί σήμερα ούτε να κυκλοφορήσει στον δρόμο.
Άλλωστε, αν διαβάσει κάποιος την ομιλία του Κ. Σημίτη στο ίδιο συμπόσιο, θα καταλήξει στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα. Υπήρχαν άλλες λύσεις, απλώς ούτε καν τις αναζήτησε τότε το ΠΑΣΟΚ που υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες, δεν είδε το τσουνάμι και άργησε να κινηθεί όταν έρχονταν καταπάνω του. Να έχει, άραγε, το δίδυμο Παπανδρέου–Βενιζέλος και όχι ο Σημίτης; Να είναι συμβατό με την ιστορική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και δεν το ξέραμε, παρασυρόμενοι ίσως από όσα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου;
Τέλος, δεν μπορεί να μη σχολιάσει κανείς τη σπουδή του Βαγγέλη Βενιζέλου να στοιχηθεί με τη θεωρία για άμεση αμερικανική επέμβαση στη Συρία, για να εκτεθεί στη συνέχεια από την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς έφτασαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί να συζητούν στα νομοθετικά τους σώματα για την επέμβαση και να βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλους δισταγμούς…
Έχουμε και λέμε: η λατρεία των αριθμών σε βάρος των ανθρώπων, η αποδοχή της τυφλής προσφυγής στο ΔΝΤ και η ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ. Ποια σχέση έχουν όλα αυτά με το ΠΑΣΟΚ; Τίνος κόμματος είναι πρόεδρος ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης; Αν για οποιουσδήποτε λόγους το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί στις γραμμές και τις απόψεις της ΝΔ, τότε δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν ενώνονται τα δυο κόμματα να τελειώνουμε; Γιατί αν περιμένουμε την «προγραμματική συμφωνία» θα περιμένουμε πολύ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε και υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια γι’ αυτό που ήταν. Για τις θέσεις και τη στάση του, όπως διαμορφώθηκε στη διαδρομή του, άρεσε δεν άρεσε στους συντηρητικούς κάθε φορά ή στη Δεξιά. Ιδρύθηκε για να είναι ΠΑΣΟΚ. Δεν ιδρύθηκε για να μεταλλάσσεται κάθε φορά ανάλογα με τις θεωρίες των προέδρων του. Και εν πάση περιπτώσει είναι το ΠΑΣΟΚ που ορίζει τα πλαίσια στα όποια κινείται ο επικεφαλής του, ή ο εκάστοτε επικεφαλής θα ορίζει τα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ; Δεν μπορείς από τη μια να γιορτάζεις την 3η Σεπτέμβρη και από την άλλη να ορκίζεσαι στα… αντίθετά της!
Η Ιστορία πάντως λέει ότι όσο επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί Σημίτη, το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στις ράγες του, ο λαός το τιμούσε, ακόμη και όταν διαφωνούσε για πολλά. Όταν άρχισε επί Γ. Παπανδρέου και Βενιζέλου να εκτρέπεται, ο λαός τού γύρισε την πλάτη. Αυτό κάτι λέει. Δεν το καταβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ – έστω όσοι απέμειναν;