Η ενημέρωση τους μάρανε…

Το χάος με τα

σκουπίδια στο κέντρο της πόλης

καλά κρατεί και αυτοί μοιράζουν φυλλάδια…

 

 

 

 

 

Η εικόνα χαρακτηριστική. Ο επί της καθαριότητας αντιδήμαρχος Γρηγόρης Βλάρας, περιοδεύει στα καταστήματα του κέντρου της πόλης και ενημερώνει τους καταστηματάρχες, με ειδικό πολυτελές και ακριβό φυλλάδιο, για την καθαριότητα και την ανακύκλωση. Δίπλα ακριβώς βρίσκονται οι κάδοι σκουπιδιών… Αναδεικνύουν την προχειρότητα, με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα συνολικά. Σε κάποια σημεία της πόλης υπάρχουν δυό ή και τρείς συνεχόμενοι κάδοι για ανακύκλωση και πολύ μακριά απ’ αυτούς, οι κάδοι για τα συμβατικά σκουπίδια.

-Τι θα πείραζε να υπάρχουν δίπλα στον κάδο ανακύκλωσης και ο κάδος για τα υπόλοιπα σκουπίδια;

Ε… να μην κατηγορήσουμε τους συμπαθείς πόντιους και να τους συγκρίνουμε με τους αποτυχημένους κομπάρσους του επίσης αποτυχημένου Παπαλέξη.

Όμως δεν είναι μόνο η αφέλεια, που καθοδηγεί τις αποφάσεις για τόσο σοβαρά θέματα, όπως αυτό της καθαριότητας της πόλης και της λειτουργίας της ανακύκλωσης στην Άρτα. Μικροσυμφέροντα εξυπηρετούν, οι έχοντες την ευθύνη να είναι η πόλη καθαρή. Όποιος γνωρίζει τον δήμαρχο, μπορεί να μην έχει στην πόρτα του τον κάδο των σκουπιδιών. Ή να έχει κάδο ανακύκλωσης μόνο! Οι εν δυνάμει ψηφοφόροι και οι ισχυροί της πόλης βλέπετε.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των κάδων της οδού Κοσμά Αιτωλού. Μπροστά στην τράπεζα, υπάρχουν μόνο κάδοι ανακύκλωσης… Οι μεταφέροντες χρήματα, δεν μπορούν να περνάνε δίπλα στα σκουπίδια. Που όμως δίπλα στα σκουπίδια, μπορούν να κάνουν μάθημα, τα παιδιά του Κεντρικού Ωδείου Άρτας. Τρεις κάδοι κοινών σκουπιδιών, μπροστά στο Ωδείο. Και η συνέχεια εξόχως ενδιαφέρουσα. Οι κάδοι της ανακύκλωσης δέχονται όλα τα σκουπίδια των σπιτιών που είναι δίπλα. Δεν διαφέρουν σε τίποτα απ’ τους υπόλοιπους κάδους… Όμως τα σκουπίδια αυτά, τα παραλαμβάνουν τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης, τα κάνουν μία… βόλτα μέχρι τα Γιάννενα, εκεί διαπιστώνουν οι αρμόδιοι, ότι δεν είναι για ανακύκλωση, τα επιστρέφουν στην Άρτα και τα εναποθέτουν στο παρκινγκ των φορτηγών, δημιουργούν εκεί έναν σκουπιδότοπο και ο χορός καλά κρατεί!

-Αν αυτό δεν λέγεται ανευθυνότητα, η οποία οδηγεί σε κατάντια την πόλη, πως μπορεί να χαρακτηριστεί;

Το σημαντικό της υπόθεσης τώρα.

-Τόσο δύσκολο είναι να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός;

Καθόλου δύσκολο δεν είναι, όταν ζητάς μια τέτοια δράση από ανθρώπους που πονάνε την πόλη και έχουν την στοιχειώδη ευαισθησία να λειτουργήσουν με βάση την λογική. Όμως όταν όλα τ’ άλλα, εκτός απ’ την λογική, καθοδηγούν τις όποιες αποφάσεις, τα πράγματα γίνονται, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Άρτα.

Κατά τ’ άλλα…. Οι άνθρωποι, που όπως θα έλεγε και ο σοφός λαός μας, «δεν μπορούν να μοιράσουν δυό γομαριών άχυρο», επιμένουν να λένε, πως θα πάνε στις δημοτικές εκλογές και θα τις κερδίσουν…