Κομμάτια και θρύψαλα

Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΛΚΙΑ

 

 

 

Ρώτησα φίλο μου πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ   πως βλέπει την πολιτική κατάσταση. Χάλια μου απάντησε. Χάλια αδιόρθωτα. Τι ζητούσε η αλεπού στο παζάρι; του είπα. Τι εννοείς, μου απάντησε. Μα χριστιανέ μου, του λέω, ένα βαριά ηττημένο κόμμα που έχασε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις τα ¾ περίπου της εκλογικής του δύναμης είχε λόγο να μετάσχει σε συγκυβέρνηση με τη δεξιά και μάλιστα τη Ν.Δ. του ακροδεξιού Σαμαρά, ο οποίος προ 20 ετών πρόδωσε το κόμμα του αυτό ρίχνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Η απάντηση του φίλου μου με ξάφνιασε. Μα τι ήθελες, μου λέει, να αφήσουμε τη χώρα χωρίς κυβέρνηση; Χρειάστηκε στη συνέχεια να του κάνω πολιτική ανάλυση, γιατί διέκρινα ότι έβλεπε το δέντρο και έχανε το δάσος. Συμφωνώ, του είπα, στο ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει κυβέρνηση. Αλλά το ζητούμενο, είναι τι είδους κυβέρνηση έπρεπε να αναδειχθεί και με ποιόν πρωθυπουργό. Κατά την πολιτική μου άποψη, του είπα, δύο δρόμοι υπήρχαν για το βαριά ηττημένο ΠΑΣΟΚ . Ο πρώτος δρόμος ήταν να δώσει ψήφο ανοχής σε αμιγή κυβέρνηση της Ν.Δ. και να παραμείνει σε ρόλο ήσσονος αντιπολίτευσης.

Κανένας δε θα κατηγορούσε ότι σαμποτάρισε το σχηματισμό κυβέρνησης. Κι αν δεν του άρεσε του Σαμαρά, ας αναλάμβανε την ευθύνη να πάει σε τρίτες εκλογές τον Ιούλιο. Αυτό θα ήταν η πιο συμφέρουσα λύση, διότι ο λαός επέλεξε τη Ν.Δ. να διαχειριστεί την κρίση, εφόσον της έδωσε τον Ιούνιο 10% παραπάνω από τις εκλογές του Μαϊου (19%), ενώ το ΠΑΣΟΚ το καθήλωσε στο ίδιο ποσοστό (12%). Θα μπορούσε , λοιπόν, με τους βουλευτές που διέθετε το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 να ασκήσει σημαντική αντιπολίτευση και να αποτρέψει νομοσχέδια, τα οποία έφεραν τη χώρα σε εργασιακό μεσαίωνα και κατέλυσαν κάθε είδους ισονομία και ισοπολιτεία και με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε σιγά – σιγά και να βοηθήσει ουσιαστικά τη χώρα και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ανακάμψει σε κάποια ευπρόσωπα δημοσκοπικά ποσοστά.

Αυτό που έκανε ήταν η καταστροφή του, αφού πέταξε «λευκή πετσέτα στη Ν.Δ.» και ανέδειξε το Σαμαρά πρωθυπουργό χωρίς να βάλει πολιτικά του στελέχη στην κυβέρνηση, δηλαδή έδωσε αμέριστη πολιτική στήριξη στη Ν.Δ. χωρίς να έχει καμία ωφέλεια. Τραγικό!!! Και με τον τρόπο αυτό κατέστη ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟ χωρίς στην ουσία να ασκεί κυβερνητική εξουσία!!! Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής φάνηκαν πολύ γρήγορα αφού το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε δημοσκοπικά στο 5% . Δεν είναι κρίμα φίλε μου, του είπα, για τις χιλιάδες των οπαδών του ΠΑΣΟΚ που έχτισαν το κόμμα αυτό από το 1974 με αγώνες και θυσίες ως αντίπαλο δέος της Δεξιάς, να το βλέπουν στο 5%; Άξιζε, του λέω, να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ, για να γλυτώσει στην ουσία ο αρχηγός του την παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρτ και να καταστεί πολιτικά αιχμάλωτος του Σαμαρά που φάνηκε που το πάει το πράγμα, όταν ψήφισε στη Βουλή επιδεικτικά ΜΟΝΟ στην κάλπη που αφορούσε τον Παπακωνσταντίνου, όπως έχω γράψει σε άλλο μου άρθρο πρόσφατα;

Ο δεύτερος δρόμος για το βαριά ηττημένο ΠΑΣΟΚ ήταν, εφόσον το επιθυμούσε η κεντρική του επιτροπή και η κοινοβουλευτική του ομάδα, να μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ, αλλά υπό δύο αυστηρές προϋποθέσεις: α) ότι πρωθυπουργός θα ήταν τρίτο εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο και β) ότι θα υπογράφονταν μεταξύ των τριών αυτών κομμάτων πολιτικό μνημόνιο με τις κατευθύνσεις και τις συγκεκριμένες πολιτικές που θα ακολουθούσαν.

Τίποτε δεν έγινε από αυτά και όσες φορές απείλησαν τα δύο μικρά συνεταιράκια τον πρωθυπουργό έπεσαν στο κενό, γιατί ο Σαμαράς τους άδειασε κανονικά, όπως για παράδειγμα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Και ο μεν Κουβέλης έκανε την ηρωική έξοδο από τη συγκυβέρνηση με αφορμή την ΕΡΤ και μπορεί να διασωθεί πολιτικά η ΔΗΜΑΡ πιάνοντας οριακά το 3%.

Όμως το ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή του στη νέα δικομματική κυβέρνηση δεν σώζεται με τίποτα, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το ενισχύσουν δημοσκοπικά.

Δυστυχώς έγινε η ουρά της δεξιάς κάτι που δεν το συγχώρεσαν οι χιλιάδες φίλοι που το εγκατέλειψαν μαζικά και με αυτή την ηγεσία ΔΕΝ πρόκειται να επιστρέψουν. Και είναι κατάντια η παρουσία άσπονδων φίλων (Σημίτη – Παπανδρέου – Βενιζέλου) στη γιορτή για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου . Αυτό το συνονθύλευμα όχι μόνο δεν θα ωφελήσει, αλλά θα βλάψει ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ με την παρουσία των ετερόκλητων πρώην και νυν αρχηγών του.

Μάζεψε, φίλε μου, του είπα, τα κομμάτια και θρύψαλα του άλλοτε μεγάλου ΠΑΣΟΚ και πήγαινέ τα στο Βενιζέλο να τα κάνει παζλ και να παίζει τις ελεύθερες ώρες του.