Αντιδράστε τώρα…

 

Ανάλογη εκδήλωση με τη «Λευκή Νύχτα», μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια του παζαριού στην Άρτα…

 

 

 

Θα ήταν άσχημη πρόταση, η ιδέα της «Λευκής Νύχτας» που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, να μετατραπεί σε «Λευκή Εβδομάδα», κατά την διάρκεια της διοργάνωσης του παζαριού στην Άρτα;

Καθόλου άσχημη ιδέα και ίσως η καλύτερη απάντηση, στην δημοτική αρχή, που εν καιρώ κρίσης, επιμένει στα απίθανα χτυπήματα κατά της τοπικής αγοράς. Όλες τις ημέρες που θα λειτουργεί το παζάρι στην Άρτα, τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, μέχρι πολύ αργά τη νύχτα και σε κάθε σημείο της πόλης, να υπάρχει ένα δρώμενο, που θα κινεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών και σε σύγκριση με το παζάρι, θα είναι πιο έντονο για τα δρώμενα του κέντρου της πόλης.

Δεν υπάρχει δικαιολογία, για τον Εμπορικό Σύλλογο, ότι μπορεί να μην επαρκεί ο χρόνος, αν πραγματικά θέλει να κάνει κάτι πρωτοποριακό στην πόλη και αν πραγματικά θέλει να δώσει μια αχτίδα αισιοδοξίας στην τοπική αγορά και τον τόπο συνολικά. Όλα μπορούν να οργανωθούν σε λίγες ημέρες, αρκεί με αποτελεσματικότητα να εργαστούν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι θα πιστέψουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Μπορούν να συνεννοηθούν οι καταστηματάρχες σε τρεις κατευθύνσεις. Να λειτουργούν αυτή την εβδομάδα, κάθε βράδυ μέχρι πολύ αργά. Όσο κινείται κόσμος δηλαδή. Να έχουν τις μισές τιμές στα προϊόντα τους, ώστε να αποτελεί κίνητρο και η αγορά. Να συνεννοηθούν με όλες τις επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας του κέντρου της πόλης, να έχουν κι αυτές την μισή τιμή στα προϊόντα τους, που κι αυτή η επιλογή θα αποτελεί κίνητρο στον επισκέπτη.

Σ’ ότι αφορά τα δρώμενα, είναι το πιο απλό να προκύψουν. Απ’ την μια υπάρχουν οι αστείρευτες δυνάμεις των καθηγητών και σπουδαστών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και απ’ την άλλη η καλή διάθεση, όλων των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, είναι δεδομένη.

Κάθε απόγευμα την έναρξη της γιορτής μπορεί να δίνει η Φιλαρμονική του Σκουφά, η οποία θα περιέρχεται όλους τους δρόμους και από κει και μετά σε κάθε επίκαιρο σημείο μπορεί να στηθεί ένα δρώμενο. Στην πλατεία Κιλκίς, ας πούμε μια μπάντα με λαϊκά τραγούδια, πιο πάνω στον Κακκαβά ένα χορευτικό συγκρότημα, στην κεντρική πλατεία, άλλη μια μπάντα με άλλο είδος μουσική. Και σε άλλα σημεία, στην πλατεία Μονοπωλίου, την πλατεία Αγ. Γεωργίου, την πλατεία Σκουφά, την Αγία Θεοδώρα και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανένας. Οι δυνάμεις και τα σχήματα, για να καλύψουν όλα τα σημεία της πόλης, υπάρχουν.

Τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, εκτός απ’ την μείωση των τιμών, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% να προγραμματίσουν κάτι παραπάνω. Κάτι ελκυστικό, που θα κρατήσει τον κόσμο στην πόλη και παράλληλα, θα τους οδηγεί στην τοπική αγορά, με την προϋπόθεση ότι όλα τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά, μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

Σε συζητήσεις που έχουμε κάνει, όλοι θεωρούν την πρόταση για «Λευκή Εβδομάδα» στην Άρτα και αποδοτική και θα δώσει την επιζητούμενη αισιοδοξία στην τοπική αγορά. Άλλωστε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, που πρωτοπόρησε σ’ αυτή την κατεύθυνση, σε δηλώσεις που έκανε για την «Λευκή Νύχτα» είπε χαρακτηριστικά: «Εν καιρώ ύφεσης δεν μπορεί να σταυρώσουμε τα χέρια και να περιμένουμε… πότε θα κλείσουμε. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιες έξυπνες ιδέες για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε κόσμο, και τέτοια μια ιδέα είναι η εκδήλωση της “Λευκής νύχτας”».

Απλή και συγκεκριμένη η πρόεδρος των εμπόρων της Καλαμάτας. Αυτό το απλό μήνυμα, δεν μπορεί να το λάβει ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας και να συνεργαστεί με τον φορέα των καταστηματαρχών εστίασης και ψυχαγωγίας και άμεσα να δρομολογήσουν τις εκδηλώσεις που προαναφέρουμε. Εκτός κι αν ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας, βολεύεται με τις αφίσες καταγγελίας του παζαριού και αυτό το θεωρεί σοβαρή παρέμβαση…

 

 ilion-lefki-nixta-99-a

 

Δεν είναι μόνο η καλαμάτα, που διοργανώνει την συγκεκριμένη εκδήλωση. Τον Ιούνιο, ανάλογη εκδήλωση, έγινε και στο Ίλιον, όπως δείχνει και η φωτογραφία…