Ερώτηση Στύλιου για την παραγωγή ελιάς

 

Περιμένει κινήσεις απ’ το Υπουργείο, ενώ πρέπει να αναληφθούν άλλες πρωτοβουλίες…

 

 

 

Χρειάστηκαν τρία συνεχόμενα ρεπορτάζ στην «Γ», για να αντιληφθεί ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα με την ακαρπία της ελιάς στο νομό Άρτας και να αναγκαστεί να καταθέσει ερώτηση στην Βουλή, η οποία έχει αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαφτσάρη και με την οποία ρωτάει να μάθει τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο.

Βέβαια απ’ τα ρεπορτάζ της «Γ» ουδόλως έλαβε υπ’ όψιν την εμπειρία της Κρήτης, που οι εκπρόσωποι της μεγαλονήσου έχουν ήδη κάνει προχωρημένες συζητήσεις με τους παράγοντες της Ε.Ε. για να βρεθεί ο τρόπος να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, αν κι εκεί η ακαρπία, δεν είναι το 10%, σε σχέση με πέρυσι που είναι στην Άρτα, αλλά 60% σε σχέση με πέρυσι.

Πάρα ταύτα… Με καλή διάθεση, να θεωρήσουμε ότι η ερώτηση είναι η αφετηρία ενός συνολικότερου ενδιαφέροντος, για το τεράστιο πρόβλημα, που μπορεί να αποδιοργανώσει ακόμη περισσότερο την τοπική οικονομία.

 

Η ερώτηση

 

Ο κ. Στύλιος στην ερώτησή του αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και επιστολή του Δημάρχου Νικολάου Σκουφά προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει σημαντικό πρόβλημα σε όλο το νομό Άρτας σχετικά με την ελαιοπαραγωγή. Συγκεκριμένα, τονίζει ο κ. Στύλιος, λόγω των καιρικών συνθηκών δεν ευνοήθηκε η καρπόδεση του ελαιοκάρπου με αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή να αναμένεται στο 10% της περυσινής. Κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Άρτας. αλλά και άλλων νομών της Ελλάδας όπου διαπιστώνεται σημαντικό πρόβλημα μειωμένης παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών.

Καταλήγοντας ο κ. Στύλιος ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

 

-Έχει πραγματοποιηθεί από την πλευρά των υπηρεσιών του Υπουργείου έρευνα για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος καθώς είναι γνωστό το ζήτημα σε κάθε τοπική κοινωνία;

-Έχει ξεκινήσει η Ελλάδα τις διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων;

-Σε ποιες άλλες κινήσεις προτίθεται να προβεί το Υπουργείο ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των πληγέντων παραγωγών;

 

Και δήλωση

 

Και επειδή ο βουλευτής θεώρησε μέγιστη πολιτική πράξη και παρέμβαση την κατάθεση της ερώτησης, έκανε και δήλωση. Αναφέρει λοιπόν στην δήλωσή του. «Σε μια εποχή όπου ο πρωτογενής τομέας της χώρας καταβάλει προσπάθειες όχι μόνο να μείνει όρθιος, αλλά και να συμβάλει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση επιβάλλεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σταθεί δίπλα του. Με την κατάθεση της ερώτησης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας δηλώνω έμπρακτα από τη δική μου πλευρά το ενδιαφέρον μου για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».