Είναι παράδειγμα η Πρέβεζα

 

Η έκκληση των πάντων, είναι διαρκής. Κάτι πρέπει να γίνει και στην Άρτα με το παρεμπόριο

 

 

 

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

Με μια σημαντική προσπάθεια, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, καθάρισε όλη η παραλιακή της Πρέβεζας, απ’ το παρεμπόριο, το οποίο ήταν το μέγιστο χτύπημα στην δοκιμαζόμενη τοπική αγορά. Εκατοντάδες αντικείμενα, αμφιβόλου αξίας κατασχέθηκαν και έτσι πλέον, για όσους κινούσαν την διαδικασία αυτή, στην γειτονική πόλη, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, αν επιχειρήσουν και πάλι να κερδίσουν απ’ το παρεμπόριο. Αστυνομία και Λιμενικό Σώμα, οι πρωταγωνιστές, συνεπικουρούμενοι βέβαια και απ’ τον Δήμο Πρέβεζας, που έθεσε και το σχετικό αίτημα.

Στην Άρτα, που το πρόβλημα έχει τις ίδιες διαστάσεις «άκρα του τάφου σιωπή»! Σα να μην συμβαίνει τίποτα, σα να μην γνωρίζει κανένας, ότι όπου και να κοιτάξεις, θα δεις πλανόδιους, είτε τσιγγάνους, είτε έγχρωμους μετανάστες, να πωλούν ότι μπορεί να φανταστεί κανένας και την ίδια ώρα τα νόμιμα καταστήματα, που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικά ταμεία, κλείνουν. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε κατά καιρούς αποκαλυπτικές. Σ’ όλον τον πεζόδρομο της Σκουφά, που τα ενοίκια είναι ακόμη πολύ υψηλά, μπαίνουν ανενόχλητοι τσιγγάνοι μικροπωλητές και άλλοι πωλούν φρούτα, άλλοι άλλα εμπορεύματα και κανενός «δεν ιδρώνει το αυτί». Άσε οι έγχρωμοι μικροπωλητές, που πωλούν, ότι έχουν πολλά καταστήματα, αλλά βεβαίως αυτά των μικροπωλητών είναι «μαϊμού» και η τιμή τους εξευτελιστική.

Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι του Δήμου, που στην αρμοδιότητά τους είναι και ο έλεγχος του παρεμπορίου, δεν μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που γίνεται στον εμπορικό κόσμο της πόλης και δεν παρεμβαίνει. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε αλλιώς αυτή την προκλητική αδιαφορία. Και βεβαίως έχει και τις οχλήσεις και παρεμβάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, που ζητάει την πάταξη του παρεμπορίου, ως μια ελπίδα επιβίωσης των εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Άρτα και στενάζουν απ’ την οικονομική κρίση. Αλλά εκεί… κανένα ενδιαφέρον και καμία παρέμβαση. Αν και όπως αποδείχτηκε στην Πρέβεζα, η διάλυση των πάγκων που λειτουργούν εις βάρος των τοπικών επιχειρήσεων, είναι μια απλή υπόθεση.

Την ίδια ώρα ο αποτυχημένος δήμαρχος Παπαλέξης, παίρνει τον Φέκα με την υδροφόρα και κάνουν πως καθαρίζουν, κάθε λίγο και λιγάκι, τους δρόμους. Αυτή η υπερβολή, που στόχο έχει την δημιουργία εντυπώσεων, μας μάρανε.

Η έκκληση των πάντων, είναι διαρκής. Κάτι πρέπει να γίνει και στην Άρτα με το παρεμπόριο. Δεν αντέχουν άλλο, οι έμποροι της πόλης. Ας το καταλάβουν οι πάντες…