Η κατάσταση είναι τραγική!

 

Έντονες διαμαρτυρίες αρτινών, για την αδιαφορία της δημοτικής αρχής, σχετικά με το Νεκροταφείο

 

 

 

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

Λίγο πριν την εξόδιο ακολουθία, για την Παναγιώτα Σιμεντζή, βρεθήκαμε στο Νεκροταφείο και οι συζητήσεις, ήταν πολλές… Ηλικιωμένες κυρίες, αλλά και συμπολίτες μας, που έχουν γνώση του χώρου και περνούν τακτικά από εκεί, έσπευσαν να μας πουν, ότι κάτι πρέπει να γράψουμε, για το χώρο αυτό, που αν μη τι άλλο απαιτεί σεβασμό και ευαισθησία.
«Πάμε στα μνήματα και κινδυνεύουμε να μας φάνε τα φίδια», μας είπε ηλικιωμένη κυρία, η οποία, όπως εξηγούσε, έχει τον άνθρωπό της εκεί και πάει τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ… παίρνοντας την σκυτάλη, άλλη ηλικιωμένη μας είπε: «Δεν ντρέπονται λίγο… Άφησαν το νεκροταφείο στα χάλια που βλέπετε».
Τι να πεις στις ηλικιωμένες κυρίες, που απαιτούν και δικαίως, ο χώρος να έχει τουλάχιστον μια ευπρέπεια και να μην είναι στην κατάντια, που είναι σήμερα… Τα έχουμε καταγράψει κατά καιρούς και άνθρωπος που γνώριζε τα πράγματα καλύτερα και είναι υποψιασμένος ή καλύτερα γνώστης του τι συμβαίνει εκεί, μας είπε ορθά κοφτά: «Να καθαρίσει δεν μπορεί… Να στέλνει τον ξάδερφο να μαζεύει το παγκάρι μπορεί»!
Οι καταγγελίες σοβαρές, όχι μόνο από συμπολίτες μας, αλλά και απ’ όσους είναι εκεί καθημερινά και τα βλέπουν όλα. Ο ιερός χώρος του νεκροταφείου πλήρως εγκαταλειμμένος και ο μόνος παρών, ο εργολάβος που αναλαμβάνει τις κηδείες, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, εκεί υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος, ο οποίος πρέπει να φροντίζει και να λειτουργεί ως δημοτική υπηρεσία, η οποία, στο τέλος έχει απαιτήσεις. Είναι και η εποχή βλέπετε, που όλοι οι συμπολίτες μας λαμβάνουν και τα ραβασάκια, να πάνε να πληρώσουν την χρήση των τάφων και να εισπράξει ο Δήμος. Υποτίθεται ανταποδοτικά, για να γίνουν τα όποια έργα και εργασίες, στο χώρο αυτό. Τα έσοδα παραμένουν έσοδα, αλλά εργασία, ειδικά στην θητεία του αποτυχημένου Παπαλέξη, δεν έχει δει κανένας. Το μόνο… ενδιαφέρον που έδειξε για το νεκροταφείο, ήταν το πώς να κλείσει το Δημοτικό Κυλικείο, γιατί κάτι περίεργο, είχε στο μυαλό του…
Τέλος πάντων. Την κατάσταση, την έχουμε περιγράψει εμείς, άπειρες φορές, την βιώνουν όσοι πρέπει να πάνε στο νεκροταφείο. Όμως η ίδια η κατάσταση, προσφέρεται για εκτιμήσεις και συμπεράσματα. Το αυτονόητο, είναι να δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον για το νεκροταφείο. Γιατί για το χώρο αυτό, είναι αυξημένη η ευαισθησία των πάντων, γιατί όλοι έχουν εκεί κάποιον δικό τους άνθρωπο, εκεί. Αφού ούτε εκεί εννοεί να δείξει ενδιαφέρον, για το φαίνεσθαι αν θέλετε και μόνο, πως είναι δυνατόν, να δείξει ενδιαφέρον και ευαισθησία, για άλλα σημαντικά προβλήματα της πόλης και του Δήμου συνολικά…
Γι’ αυτό και οι πολίτες, τον περιμένουν να του απαντήσουν…