Η Ομογένεια κοντά στην Ήπειρο

Συναντήσεις κορυφαίων στελεχών της με Περιφέρεια, Δήμο και φορείς των Ιωαννίνων…

 

 

Στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη εποχή που διανύει η Ήπειρος, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι απόδημοι συμπατριώτες μας των ΗΠΑ, οι οποίοι αποτελούν μια ισχυρή δύναμη στην ελληνική Ομογένεια, μπορούν να αποτελέσουν έναν θεμελιώδη «πόλο», πάνω στον οποίο θα… πατήσει η προσπάθεια ανάκαμψης και επιστροφής της περιοχής μας στο δρόμο της ανάπτυξης.Για να γίνει αυτό απαιτείται η ανάπτυξη κοινών δράσεων ανάμεσα στους απόδημους Ηπειρώτες και τους τοπικούς φορείς, κυρίως τους αυτοδιοικητικούς, οι οποίες θα ξεκινούν απ’ το επιχειρηματικό πεδίο και θα φτάνουν σ’ αυτό της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας, που τόση μεγάλη σημασία έχει σήμερα για τον τόπο μας.

Ήδη το νεοσύστατο παράρτημα στα Γιάννινα της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης, αρχαιότερης (από το 1922) και ισχυρότερης ομογενειακής οργάνωσης των ΗΠΑ, μέσα στους επτά περίπου μήνες της δράσης του, πρόσφερε σημαντική ενίσχυση στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα  «Πρωινός Λόγος», παραδίδοντας έναν τόνο τρόφιμα τα οποία μοιράστηκαν σε μη προνομιούχους Ηπειρώτες!Αντίστοιχα, η άλλη μεγάλη οργάνωση της Ελληνικής Ομογένειας που επίσης εδρεύει στις ΗΠΑ, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει επαφές στην Ήπειρο για να βοηθήσει κι αυτό από την πλευρά του σε τομείς που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας, όπως είναι η επιχειρηματικότητα και η εκπαίδευση.
Εδώ υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία. Στην κορυφή των δύο αυτών ισχυρών ομογενειακών οργανώσεων βρίσκονται σήμερα Ηπειρώτες! Ο Δρ. Ιωάννης Grossomanides (Γκροσσομανίδης), μετανάστης τρίτης γενιάς στις ΗΠΑ, με καταγωγή απ’ την περιοχή της Κόνιτσας που είναι αυτή τη στιγμή ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ και ο Παύλος (Paul) Κοτρώτσιος, απόδημος Ηπειρώτης πρώτης γενιάς από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου, Πρόεδρος σήμερα του Εθνικού Συμβουλίου!Οι δύο υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Ομογένειας βρίσκονται αυτές τις μέρες στα Γιάννινα και χθες είχαν επαφές με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο του Δήμου Ιωαννιτών Νίκο Γκόλα, στελέχη της Τράπεζας Ηπείρου και άλλων τοπικών φορέων.
Η ευκαιρία λοιπόν που παρουσιάζεται για την Ήπειρο όσον αφορά την ανάπτυξη «διαύλων» συνεργασίας σε πολλά διαφορετικά επίπεδα με την πανίσχυρη Ομογένεια και ειδικότερα την Ηπειρωτική αποδημία των ΗΠΑ –αριθμεί σήμερα περισσότερα από 100.000 μέλη- είναι μοναδική και αυτό διαφάνηκε και από τις επαφές που είχαν οι κ.κ. Grossomanides και Κοτρώτσιος στα Γιάννινα.

Συνάντηση με Καχριμάνη

Η εποικοδομητική μέχρι σήμερα συνεργασία της Οργάνωσης με την Περιφέρεια Ηπείρου στον τομέα της ενίσχυσης του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και η συνέχιση των δράσεων αυτών και στο μέλλον, ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με την αντιπροσωπεία της ΑΧΕΠΑ η οποία, με επικεφαλής τον Ύπατο Πρόεδρό της Ιωάννη Grossomanides, τον επισκέφθηκε χθες στο γραφείο του.

Ο Περιφερειάρχης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι είναι τιμή για την Περιφέρεια να υποδέχεται «αυτούς τους ανθρώπους που μας βοήθησαν πάρα πολύ σε θέματα καθημερινότητας, για τη στήριξη ιδρυμάτων της περιοχής».
Απευθυνόμενος στα μέλη της ΑΧΕΠΑ, τα ευχαρίστησε για όσα διαχρονικά έχουν κάνει για την πατρίδα μας και όσα κάνουν τελευταία στην περιοχή μας, που είναι πολύ χρήσιμα.

Από την πλευρά του ο κ. Grossomanides αναφέρθηκε στις προσπάθειες των μελών της οργάνωσης για τη διάδοση του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο και την στήριξη των Ελλήνων σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Φιλοξενία νέων ομογενών

Τους τρόπους συνεργασίας με το Δήμο Ιωαννιτών συζήτησαν οι ΑΧΕΠΑΝΣ χθες σε συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο με τον Αντιδήμαρχο Νίκο Γκόλα. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε η φιλοξενία παιδιών ομογενών από την Αμερική, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την πατρίδα των δικών τους, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, πρόταση που έγινε αποδεκτή και θα περάσει πλέον στη φάση της υλοποίησης.

«Ο Δήμος μας θα σταθεί αρωγός στο τοπικό τμήμα της ΑΧΕΠΑ και θα βοηθήσει με όποιο τρόπο είναι εφικτό. Συζητήσαμε τρόπους συνεργασίας και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει περιθώριο και διάθεση να βοηθήσουν στον τουριστικό τομέα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γκόλας. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Οργάνωσης τόνισε τη διάθεσή του να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση κοινών δράσεων.

Δίκτυο επιχειρηματικότητας

Στο μεταξύ, χθες το πρωί οι Πρόεδροι της ΑΧΕΠΑ και του Εθνικού Συμβουλίου, μαζί με στελέχη των οργανώσεων συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο «Olympic» με εκπροσώπους τοπικών φορέων. Αυτό που τονίστηκε από τους εκπροσώπους της Ομογένειας ήταν η πρόθεσή τους να δημιουργήσουν από κοινού με τους τοπικούς φορείς ένα δίκτυο επιχειρηματικότητας και εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στους απόδημους Ηπειρώτες και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τονίζοντας πως εκείνο που προπαντός απαιτείται δεν είναι τα χρήματα αλλά η διάθεση και η ομαδική δουλειά!Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Ηπείρου Κων/νος Ζωνίδης και ο Γενικός Διευθυντής της Βασίλης Τσουκανέλης, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεση της Τράπεζας να συμβάλλει στην επιχειρηματική συνεργασία με την Ομογένεια.Ο κ. Ζωνίδης έκανε λόγο και για μια από τις δράσεις που ήδη υλοποιεί η Τράπεζα Ηπείρου, που δεν είναι άλλη από την ιστοσελίδα www.myepirus.com, που είναι η πρώτη συγκεντρωτική Ηλεκτρονική Αγορά Ηπειρωτικών προϊόντων, που στηρίζει ουσιαστικά τις τοπικές επιχειρήσεις.

Διάθεση για κοινές δράσεις

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος Νίκος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων της οργάνωσης γιατρός Βαγγέλης Γκόλας, αναφέρθηκαν στις δράσεις της οργάνωσης όσον αφορά τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίες επεκτείνονται.

Παρόντες ήταν επίσης ο εκπρόσωπος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου στα Γιάννινα δικηγόρος Δημήτρης Νάσης, η Περιφερειακή σύμβουλος από τη Θεσπρωτία οικονομολόγος Αθηνά Ιωάννου, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής Μιχάλης Σίσκας, ο επιχειρηματίας Μάριος Κιτσαράς, εκπρόσωποι του πυρήνα της ΑΧΕΠΑ από την Πρέβεζα, όπου η οργάνωση πρόκειται να ανοίξει το 27ο κατά σειράν παράρτημά της στη χώρα μας, αλλά και ο εκδότης του «Πρωινού Λόγου» Γιάννης Κουτσολιόντος.

Όλοι τους δήλωσαν πρόθυμοι να συμβάλλουν, καθένας στον τομέα του, για την συνεργασία ανάμεσα στην Ήπειρο και την Ελληνοαμερικανική Ομογένεια.Στην χθεσινή εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και η εφημερίδα HELLENIC NEWS OF AMERICA τίμησαν τον κ. Βασίλη Κουτσολιόντο απονέμοντάς του τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που πρόσφερε ως δημοσιογράφος και απόδημος ο ίδιος επί σειρά ετών, προς τον Ελληνισμό!