Έρχεται μια δύσκολη χρονιά για τον “Άγιαξ της Ηπείρου”

 

Του

ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ: «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ»


 

 

 

Πλησιάζουμε στην έναρξη της προετοιμασίας για τη νέα σαιζόν, αλλά τα πράγματα στον ΠΑΣ δεν προδιαγράφονται και τόσο ευοίωνα.

Μετά τη φυγή του Χριστόπουλου δεν βρέθηκε ο αντικαταστάτης του και τα ονόματα που ακούγονται δεν ενθουσιάζουν και ιδιαίτερα τον κόσμο, ο Χριστοβασίλης εκτέθηκε που βιάστηκε να ανακοινώσει την παραμονή του Φώτη Γεωργίου, το κενό που αφήνει ο Ντε Βινσέντι είναι τεράστιο καθώς ήταν το αγωνιστικό βαρόμετρο, τα κενά που αφήνουν οι Πάντος, Οικονόμου, Γεωργίου, Φεγκρούς είναι τεράστια, υπάρχει η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει διάθεση στην ΠΑΕ να πουλήσει παίκτες και να πάρει χρήματα, όπως τους Κοροβέση, Κολοβέτσιο, Ίλιτς, ενώ τα σύννεφα σωρεύτηκαν περισσότερο πάνω από την Παμβώτιδα λίμνη και μετά τα τελευταία δημοσιεύματα ότι υπάρχει περίπτωση να μη αδειοδοτηθεί ο ΠΑΣ. Για να προλάβουμε τυχόν παρερμηνείες θα πούμε τούτο: Το μέλλον του ΠΑΣ μη το συνδέετε με τον Χριστόπουλο. Ότι αν έμενε στον ΠΑΣ όλα θα ήταν ρολόι στη νέα σαιζόν και η ομάδα θα έβγαινε πάλι Ευρώπη, ενώ τώρα που έφυγε θα έρθει στα Γιάννινα η συντέλεια του κόσμου. Γιατί και να έμενε ο Χριστόπουλος στη νέα χρονιά το ίδιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα όπως τώρα. Δεν είναι εύκολο να αναπληρώσεις παίκτες σαν τους Ντε Βινσέντι, Πάντο, Γεωργίου και άλλους, ούτε μπορεί να αυξηθούν οι πόροι της ΠΑΕ για να έχει μεγαλύτερο μπάτζετ και ευχέρεια κινήσεων. Αλλά φανταζόμαστε το νέο πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με πέρσι όπου εκτός από τον Ολυμπιακό οι υπόλοιπες παραδοσιακές δυνάμεις Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Άρης, έφτασαν στο έσχατο σημείο προβληματικότητας.
Και ο Χριστόπουλος να έμενε το ίδιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα για τη συνέχεια, με τη διαφορά ότι δεν θα υπήρχε το θέμα προπονητή, καθώς ο ίδιος ήξερε την ομάδα, τη σιγουριά του πετυχημένου και την εμπιστοσύνη. Οπότε θα είχε μεγαλύτερη στήριξη και ανοχή από τον κόσμο, απ’ ότι θα έχει ο νέος προπονητής, όποιος κι αν είναι αυτός. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έφτασε ακόμα στα επίπεδα να διεκδικεί κάθε χρόνο έξοδο στην Ευρώπη και να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, όσο μεγάλο όνομα και βαριά φανέλα να διαθέτει. Πέρασε πολλά χρόνια απαξίωσης, οι οικονομικές του δυνατότητες είναι περιορισμένες, δεν έχει υποδομές, γήπεδα, προπονητικό κέντρο, εξειδικευμένα στελέχη, οργάνωση και την φιλοσοφία που πρέπει να έχει μια ομάδα τέτοιου βεληνεκούς. Κι αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να τα αλλάξει ένας προπονητής από μόνος του.
Το αν έγινε αυτό που έγινε την περασμένη σαιζόν, ήταν κάτι το μοναδικό, ανεπανάληπτο κάτι σαν να έπαιξες τζόκερ και πήρες το τζακ ποτ. Μπορεί την περσινή επιτυχία να τη λούστηκε όλη ο Χριστόπουλος και να την πήρε πάνω του (γιατί πέρα από ικανός προπονητής είναι εξόχως επικοινωνιακό άτομο) και να έμειναν κάτι ψιλά από τη λάμψη για τους παίκτες και τους υπόλοιπους, αλλά έπαιξαν ρόλο πολλά πράγματα όπως: Ο άριστος προπονητής με ικανότατους συνεργάτες, το φοβερό ρόστερ που είχε ο ΠΑΣ (οι περισσότεροι παίκτες είναι διακαής πόθος πολλών ομάδων), η καλή δουλειά, η καρτερικότητα και υπομονή του κόσμου, η τύχη που βοήθησε τον ΠΑΣ σε αρκετά παιχνίδια, το χαμηλό επίπεδο του πρωταθλήματος, η προβληματική κατάσταση των παραδοσιακών δυνάμεων και άλλα πολλά.  Όλα αυτά δεν μπορεί να συνυπάρχουν κάθε χρονιά.

 

Το επίτευγμα του Άγγελου

 

Μη ξεχνάτε ότι μέχρι πρόπερσι ο ΠΑΣ κινδύνευε πάλι να πέσει στη Β’ Εθνική. Αν δεν αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία ο Άγγελος Αναστασιάδης τον Δεκέμβριο του 2011 για να συμμαζέψει την κατάσταση και να καθαρίσει τα αποδυτήρια, ο ΠΑΣ θα ήταν στη Β’ Εθνική και όχι στην Ευρώπη! Και το επίτευγμα του Άγγελου να πάρει καταμεσής της περιόδου μια προβληματική ομάδα, σε ένα πρωτάθλημα πολύ πιο ισχυρό απ’ αυτό που είχαμε φέτος, ήταν μια τεράστια επιτυχία, αντάξια με τη φετινή. Μη κοιτάτε που ο Αναστασιάδης δεν βγήκε ποτέ να αναφέρει τα προβλήματα, για να αναδεχτεί στις πραγματικές διαστάσεις το μέγεθος της επιτυχίας, παίρνοντας σχεδόν βουλιαγμένο το καράβι, οδηγώντας το στην 8η θέση.

 

Απουσιάζει ο μεγάλος παράγοντας

 

Και για να επανέλθουμε πάλι στο θέμα μας, τη στιγμή που απουσιάζει ο μεγάλος οικονομικός παράγοντας από τον ΠΑΣ και από τα Γιάννινα για να αλλάξει ριζικά τη μοίρα της ομάδας, δεν μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να αποκτήσει τις βάσεις και τη δυναμική ώστε να διεκδικεί κάθε χρόνο έξοδο στην Ευρώπη. Είναι πολλά τα προβλήματα στα Γιάννινα και δεν μπορεί ένας προπονητής από μόνος του να αλλάξει όλη την κατάσταση. Η παραμονή του Χριστόπουλου θα ήταν μια ιδανική περίπτωση, θα απάλλασσε τον Χριστοβασίλη από ένα μεγάλο βάρος, αλλά με τα δεδομένα που υπάρχουν (φυγή αξιόλογων παικτών, περιορισμένο μπάτζετ, κλπ) θα ήταν και γι’ αυτόν δύσκολο να κάνει πάλι την ίδια πορεία.

 

Απρόβλεπτο το ποδόσφαιρο

 

Aν θα παρέμενε η ομάδα στην κατηγορία και αυτή βγήκε στην Ευρώπη! Που αν το ψέλιζε κάποιος πέρσι θα τον περνούσαν για τον τρελό του χωριού. Ναι αλλά αυτό ήταν κάτι, σαν να σου κάτσει το τζόκερ ή ο πρώτος λαχνός στο λαχείο. Ήταν κάτι σαν θαύμα, για τους λόγους που αναπτύξαμε σε πολλά σημεία παραπάνω και τα θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα ή κάθε ποδοσφαιρική σαιζόν. Προς Θεού δεν προδικάζουμε την τύχη του ΠΑΣ Γιάννινα, ούτε λέμε ότι δεν θα πάει καλά στη νέα σαιζόν, γιατί αυτό δεν τα ξέρουμε. Αλλά υπογραμμίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν και την εκτίμηση βάσει κάποιων δεδομένων, ότι ο ΠΑΣ δεν έφτασε ακόμα στα επίπεδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η διεκδίκηση μιας θέσης στην Ευρώπη να είναι αυτονόητος στόχος και σκοπός.

 

Δυσκολίες για το νέο προπονητή

 

Πολύ δύσκολο έργο θα έχει ο νέος προπονητής, όποιος κι αν θα είναι αυτός. Θα υπάρχει το μέτρο της σύγκρισης της χρονιάς που έφυγε με την παρουσία του Χριστόπουλου, που πολύ εύκολα μπορεί να την κάνει (σύγκριση) ο καθένας ελαφρά τη καρδία, χωρίς να συγκρίνει το ρόστερ, την ποιότητα των παικτών πάνω στην οποία δούλευαν οι δύο προπονητές, την κατάσταση των αντίπαλων ομάδων, την ποιότητα και ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος σε σχέση της σαιζόν που έφυγε με αυτή που έρχεται. Ο φίλαθλος δεν έχει την υπομονή να βάλει κάτω τα πράγματα πριν κάνει μια σύγκριση για το τι είχε πέρσι και τι φέτος ο ΠΑΣ και φορτισμένος από ένα αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να θυμηθεί τον Χριστόπουλο και να τα ψάλει στον νέο προπονητή ή να τον απαξιώσει. Επειδή πρόκειται για ένα λεπτό ζήτημα, θα πρέπει ο νέος προπονητής, όταν ξεκινήσει η νέα σαιζόν να διαφωτίσει τον κόσμο για τους στόχους και να εξηγηθούν οι δυσκολίες που θα υπάρξουν. Όπως το ίδιο και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι στα Γιάννινα, ότι δεν πρέπει να είναι κολλημένοι σε πρόσωπα, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ομάδα, είναι ο ΠΑΣ. Τα πρόσωπα έρχονται και φεύγουν, μα ο ΠΑΣ Γιάννινα μένει στις καρδιές όλου του κόσμου. Θα πρέπει να στηρίξουν και πάλι την ομάδα και το νέο προπονητή που θα προσληφθεί. Όπως στήριξαν και τον Γιάννη Χριστόπουλο που ανέλαβε με ένα ρίσκο και σε μια εποχή έντονης αμφισβήτησης γι’ αυτή την επιλογή.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στον «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΑΓΩΝΑ» πριν εκδοθεί η απόφαση της ΟΥΕΦΑ.