Σε απόγνωση οι ψαράδες του Αμβρακικού

 

Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Καλούμε τα κόμματα, την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει κάτι για να σώσει τον Αμβρακικό και τους ψαράδες τώρα

 

 

 

«Όλοι οι συνάδελφοι ψαράδες βρίσκονται σε απόγνωση, με την Πολιτεία απούσα και ανίκανη να πάρει μέτρα για την μείωση των οργανικών φορτίων και την ανακούφιση των ψαράδων», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος των Αλιέων Αμβρακικού Σωτήριος Παναγιώτου, με την ευκαιρία της έναρξης της αλιείας γαρίδας στον βιότοπο, επισημαίνοντας παράλληλα, πως για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Το κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Παναγιώτου, είναι το ακόλουθο:

 

«Όπως κάθε χρόνο οι ψαράδες του Αμβρακικού έτσι και φέτος ετοιμάστηκαν για το ψάρεμα της γαρίδας, το μοναδικό είδος που μας κρατά ακόμη στην θάλασσα και δεν μας στέλνει στην ανεργία. Πολλοί από μας επένδυσαν 2.000 ως 4.000 ευρώ για την κατασκευή των διχτυών, με την ελπίδα να τα ξεχρεώσουν στο τέλος της αλιευτικής περιόδου και να βγάλουν και ένα μικρό μεροκάματο.

Δυστυχώς από τα πολλά οργανικά φορτία που δέχεται καθημερινά ο κόλπος έχει γίνει υπερτροφικός και αυξάνουν παράλληλα τις ανοξικές μάζες. Ειδικά φέτος παρότι είχαμε το πρόβλημα των κορελιών (μεδουσών) γέμισε ο Αμβρακικός και από μάκα, με αποτέλεσμα να πέφτει πάνω στα δίχτυα μας, να τα καταστρέφει λόγω του βάρους της κατά το ανέβασμα των διχτυών στα αλιευτικά μας σκάφη, αλλά και μετά να χρειαζόμαστε 3 με 4 μέρες να τα καθαρίσουμε για να ξαναπάμε για ψάρεμα. Όλοι οι συνάδελφοι ψαράδες βρίσκονται σε απόγνωση, με την Πολιτεία απούσα και ανίκανη να πάρει μέτρα για την μείωση των οργανικών φορτίων και την ανακούφιση των ψαράδων. Καλούμε όλο τον κόσμο, τα κόμματα, την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει κάτι για να σώσει τον Αμβρακικό και τους ψαράδες τώρα, γιατί αύριο ίσως είναι αργά».