Την Κυριακή η Γιορτή του Πατέρα

mpampas-44-b

 

 

 Τα καλύτερα

 δώρα, θα τα βρείτε στο

 κατάστημα «ΚΟΥΡΟΣ»

 

 

 

 

 

Και Γιορτή του Πατέρα λοιπόν. Την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιουνίου, η ημέρα είναι αφιερωμένη στον πατέρα και την συμβολή του στην οικογένεια και την κοινωνία.

Δεδομένο είναι τα παιδιά, θα πρέπει να θυμηθούν τον πατέρα τους και να τους προσφέρουν ένα δώρο με φαντασία και χιούμορ, ώστε να έχει και την σημειολογία της, η ημέρα. Το κατάστημα «ΚΟΥΡΟΣ» της κας Λωρέττας Ρέτσα, έχει φροντίσει γι’ αυτό και έχει μεγάλη παρακαταθήκη από έξυπνα και χρηστικά δώρα, όπως και δώρα με χιούμορ και φαντασία, τα οποία θα καταστήσουν την ημέρα ξεχωριστή και με την σημειολογία της βέβαια.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, είναι κάποια απ’ τα δώρα που μπορείτε να προμηθευτείτε στο κατάστημα ΚΟΥΡΟΣ, Φιλελλήνων 14, απέναντι απ’ την ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ. Και για την επικοινωνία σας, το τηλέφωνο είναι 26810 74601.

 

mpampas-44-b


Πως καθιερώθηκε η γιορτή

 

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907. Είναι πιθανόν η Κλέιτον να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά, λίγα μίλια μακριά. Η Κλέιτον διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Στην Ευρώπη, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.). από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια. Έτσι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, γιορτάζουν κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου όταν μάλιστα τα σχολεία είναι ακόμα ανοικτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι τον ρόλο και τις αξίες του πατέρα στην οικογένεια. Ειδική σειρά γραμματοσήμων έχει επίσης εκτυπωθεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

 

mpampas-44-c

 

mpampas-44-d