Εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας οι διαδηλώσεις κατά Ερντογάν

 

 

Πλήθος κόσμου και πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταξίμ, μετά την αποχώρηση της αστυνομίας

 

 

Οι βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που άρχισαν απο την Κωνσταντινούπολη, εξαπλώθηκαν στην Άγκυρα και σε άλλες πόλεις. Η Αστυνομία αποχώρησε από την πλατεία Ταξίμ και χιλιάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα πανηγυρίζοντας.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Ανυποχώρητος ο Ερντογάν που έκανε λόγο για εξτρεμιστές και ζήτησε από τους διαδηλωτές αποσυρθούν.

«Έγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», είπε ο Γκιουλέρ σε δημοσιογράφους.

Οι διαδηλωτές καλούσαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ερντογάν, ενώ παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα Άγκυρα και στη Σμύρνη. Επεισόδια έχουν λάβει χώρα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, καθώς πολίτες διαμαρτύρονται για την αλόγιστη κατάχρηση της εξουσίας από τις αστυνομικές αρχές. Δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν χθες και κατά διαδηλωτών στην Άγκυρα προκειμένου να εκδιωχθεί το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Στην πλατεία το πλήθος εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του «πατέρα» της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι όμως εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την «ισλαμοποίηση» της τουρκικής κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες τους και διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία για να διατηρήσει την τάξη.

Παράλληλα, επέκρινε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι το κόμμα αυτό θα είναι υπεύθυνο, αν ανακύψει κάποιο πρόβλημα. Επίσης επέρριψε ευθύνες και το δικαστήριο το οποίο το μεσημέρι εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.