«Καθάρισε» πάλι ο Καχριμάνης…

Το πόσο περιττή αποδείχτηκε η φλυαρία των δημάρχων φάνηκε απ’ την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος σ’ όσα είπαν οι δυό οικοδεσπότες, δεν αφιέρωσε, ούτε μια παράγραφο απ’ την ομιλία του

 

 

 

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

 

Η συζήτηση που είχαμε, με εκπρόσωπο μεγάλου Δήμου της Αττικής, που ταξίδεψε στα Γιάννενα, για το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μας έβαλε στο νόημα του συνεδρίου και μας οδήγησε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, για την διαδικασία αυτή, που κάποτε αποτελούσε το γεγονός της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ενώ τώρα, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί μια τυπική διαδικασία.

«Την παράσταση την έκλεψε ο Καχριμάνης», μας είπε ο συνομιλητής μας και λογικά δημιούργησε έκπληξη. Τι δουλειά είχε ο Καχριμάνης, να «κλέψει την παράσταση» στον συνέδριο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, ήταν η απορία μας και η εξήγηση, ιδιαίτερα λογική. «Έκανε αυτό που έπρεπε», είπε ο συνομιλητής μας και εξήγησε: «Καλωσόρισε τους συνέδρους, που βρέθηκαν στην περιφέρειά του και ευχαρίστησε τους διοργανωτές, που επέλεξαν την Περιφέρεια Ηπείρου, να πραγματοποιήσουν το συνέδριο». Τόσο απλά, αλλά τόσο διακριτικά κινήθηκε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης… Δεν κούρασε με φλυαρίες, για θέματα, που δεν μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο του συνεδρίου και καταχειροκροτήθηκε απ’ όλους τους συνέδρους.

Το καλωσόρισμα του Καχριμάνη, ακολούθησαν οι ομιλίες του δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου ως οικοδεσπότη και του προέδρου της ΠΕΔ Γιάννη Παπαλέξη. Το κοντράστ των σκέψεων αναπόφευκτο. Τον λιτό και χρήσιμο λόγο του περιφερειάρχη, ακολούθησαν οι ομιλίες δημάρχων, που το κοινό τους χαρακτηριστικό, ήταν η φλυαρία και η κούραση των συνέδρων, που πρέπει να θυμίσουμε πως ταξίδεψαν στην ηπειρωτική πρωτεύουσα, για να ακούσουν τα αιτήματα της αυτοδιοίκησης απ’ το στόμα του προέδρου Ασκούνη και τις απαντήσεις της κυβέρνησης, απ’ το στόμα του υπουργού Στυλιανίδη, ώστε με δεδομένα αυτά, να εξελιχτεί ο διάλογος.

Το πόσο περιττή αποδείχτηκε η φλυαρία των δημάρχων, την οποία μπορεί και να ήθελαν να παρουσιάσουν ως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αποδείχτηκε απ’ την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος σ’ όσα είπαν οι δυό οικοδεσπότες, δεν αφιέρωσε, ούτε μια παράγραφο απ’ την ομιλία του. Αυτό και μόνο λέει πολλά.

Και η συνέχεια εξόχως ενδιαφέρουσα. Τα καλύτερα σχόλια, απέσπασε, σύμφωνα και με τον συνομιλητή μας, που δεν ανήκει στη ΝΔ, η ομιλία του υπουργού. Κατάφερε, χωρίς να πει τίποτα απολύτως, να αφήσει το ακροατήριο, ιδιαίτερα ικανοποιημένο και οι πάντες να κάνουν λόγο, για μια χρήσιμη παρέμβαση, περί την αυτοδιοίκηση και το μέλλον της.

Σ’ ότι αφορά τα σχόλια επί των φλύαρων ομιλιών των δυό δημάρχων της Ηπείρου, ήταν δικαιολογημένα. Κατάφεραν να κουράσουν τους συνέδρους και να μην έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ίσως δεν ήξεραν… Αλλά δεν ρωτούσαν;