Καθοριστικό το συνέδριο της ΚΕΔΕ

 

Αναμένεται

με πολύ ενδιαφέρον,

την ερχόμενη Πέμπτη

και Παρασκευή

 

 

 

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το μέλλον της να βρίσκεται σε… τεντωμένο σχοινί, το επερχόμενο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που θα γίνει Πέμπτη και Παρασκευή στα Γιάννινα, αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για την ευαίσθητη σχέση Δήμων- Κυβέρνησης.

Η καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα χτυπήσει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου για δυο ημέρες με τους δημάρχους να έχουν πολλά ανοιχτά θέματα, τα οποία θα συζητήσουν με τον Υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, στις 10 το πρωί της Πέμπτης (την Ν.Δ. θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Θεσπρωτίας Αντώνης Μπέζας).Τα ανοιχτά μέτωπα, που απασχολούν τους Δήμους και στην Ήπειρο, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα οικονομικά, αλλά και με το μέλλον πολλών εκ των εργαζομένων, αφού μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να έχουν αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών καταλόγους με στοιχεία για τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, που πρόκειται να καταργηθούν (στην Ήπειρο εντάσσονται στη συγκεκριμένη λίστα περίπου 12 Ν.Π.).
Η ΚΕΔΕ σε χθεσινή ανακοίνωση εκφράζει την έντονη αντίδρασή της στην κίνηση του Υπουργείου να ζητήσει πλήρη στοιχεία των Νομικών Προσώπων και τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συνηγορήσει στο να μπει οριστική «ταφόπλακα» στη λειτουργία των Δήμων, των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών τους.Ακόμη, υπογραμμίζει ότι δεν θα απεμπολήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και μάλιστα σε μια περίοδο που οι κοινωνικές δομές των Δήμων αποτελούν την μοναδική «ασπίδα» κοινωνικής προστασίας των χειμαζόμενων από τις συνέπειες της κρίσης πολιτών, ούτε πρόκειται να συνηγορήσει στην ευθεία κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειάς της και της αυτονομίας των αιρετών της οργάνων να διοικούν.«Υπογραμμίζουμε τόσο προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όσο και στην κυβέρνηση συνολικά, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί για άλλη μία φορά να «πληρώσει» με κόστος την ολοκληρωτική της κατάρρευση, τις καθυστερήσεις και τις ατελέσφορες προσπάθειές τους να νοικοκυρέψουν τα του οίκου τους» αναφέρεται.

Τα στοιχεία…

Σύμφωνα με στοιχεία, από την εφαρμογή του Καλλικράτη μέχρι σήμερα οι Δήμοι, αλλά και οι δήμαρχοι, μειώθηκαν από 1.034 σε 325, (-69%), το πολιτικό προσωπικό (δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι) από 16.390 σε 9.375, (μείωση 43%), οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων από 914 σε 325, (μείωση 64%), οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες από 2.298 σε 1.498 αντίστοιχα, ήτοι μείωση 35%. Ειδικά σε ότι αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520, (μείωση 88%), ενώ τα ΝΠΙΔ από 1.350 συγχωνεύτηκαν σε 492, (μείωση 64%).«Μετά το επί τόσα χρόνια …πάγωμα των προσλήψεων στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων δεν υπάρχει πλέον πλεονάζον προσωπικό, αντιθέτως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις» καταλήγει η ΚΕΔΕ.
Σε ό,τι αφορά τα συμπληρωματικά στοιχεία για τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων και των Περιφερειών, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί έως τις 31 Μαΐου, ώστε να ετοιμαστούν οι τελικές λίστες με τους υπό κατάργηση – συγχώνευση ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση φορείς. Το υπουργείο ζητά από τους Δήμους να αποστείλουν εντός της επόμενης εβδομάδας αναλυτικές καταστάσεις με τους οργανισμούς που εποπτεύουν και το προσωπικό που απασχολούν, τη θέση εργασίας τους και το μορφωτικό τους επίπεδο αλλά και την επιχορήγηση που λαμβάνει ο φορέας.
Τέλος, τα οικονομικά παραμένουν πάντα το… κόκκινο πανί για τους Δήμους. Υπενθυμίζεται, πως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης είχε τονίσει πως όλοι οι Δήμοι βρίσκονται ήδη στον προθάλαμο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους. Συνολικά, οι Δήμοι αναμένεται να λάβουν για το 2013 το ποσό των 2,882 δισ. ευρώ.Ο κ. Ασκούνης κατήγγειλε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν μεταβιβάζει, όπως οφείλει, τους πόρους για τη συντήρηση μαθητικών εστιών σε 16 Δήμους και προειδοποίησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Αναδημοσίευση απ’ την εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» Ιωαννίνων