Να εξασφαλίσουμε το αλεύρι μας…

 

Ο ΜΥΛΟΣ – ΝΕΡΟΤΡΙΒΗ Κρυονερίου, λειτουργεί φέτος για 12η συνεχή χρονιά και αποτελεί πρόκληση να τον επισκεφτούμε…

 

 

 

 

Γιατί άσχημη ιδέα είναι, να έχουμε το αλεύρι μας και κάποιες ώρες της εβδομάδας, να παράξουμε το απαιτούμενο ψωμί, που και καλύτερο είναι και φυσικά δεν κοστίζει τίποτα; Η ιδέα είναι χρήσιμη και η πρόταση του ΜΥΛΟΥ Κρυονερίου, που λειτουργεί για 12η χρονια φέτος, υπό την αιγίδα του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου, είναι άμεση.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον μύλο που λειτουργεί με τον παραδοσιακό τρόπο κι εκεί ν’ αλέσετε καλαμπόκι και σιτάρι, με τον παραδοσιακό τρόπο, την ώρα που ο καθένας μεταφέρει εκεί το καλαμπόκι ή το σιτάρι. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε καλαμποκίσιο αλεύρι κοσκινισμένο ή σταρένιο αλεύρι, αν δεν έχετε να αλέσετε… Κι άλλη σημαντική λειτουργία της νεροτριβής. Μπορείτε να πλύνετε τα ρούχα σας στην ανοξείδωτη νεροτριβή με οικολογικό απορρυπαντικό.

Δεν είναι μόνο το οικονομικό κέρδος, που απ’ την διαδικασία αυτή μπορεί να έχει ο καθένας. Είναι και η μαγεία που προσφέρει η διαδικασία του αλέσματος ή και της νεροτριβής. Μας οδηγεί αφενός στις ρίζες μας, αλλά αποδεικνύεται χρήσιμη και για την εποχή που ζούμε.

Βεβαίως ο δρόμος άνοιξε και στα χρόνια που λειτουργεί ο Μύλος και Νεροτριβή Κρυονερίου, δεκάδες σχολεία απ’ την ευρύτερη περιοχή, τον έχουν επισκεφτεί και έμαθαν απ’ τον παραδοσιακό μυλωνά, τα κόλπα του αλέσματος και τους πλυσίματος. Και όπως είναι λογικό, όλο το καλοκαίρι, η βόλτα στο Κρυονέρι, δίπλα στον Άραχθο, για να γνωρίσουμε τον παραδοσιακό μύλο, είναι δεδομένη…

Καλό ξεκίνημα λοιπόν…