Ύμνοι για την ελιά και την πορτοκαλιά

skoylida-1

 

Στο παραποτάμιο πάρκο Νεοχωρίου, η τιμήθηκε η παραγωγή της περιοχής μας και αναλύθηκαν οι προτάσεις για το μέλλον…

 

 

 

Με καθυστέρηση κάποιων δεκαετιών, αλλά έπρεπε να γίνει κι αυτό και έγινε. Η περιοχή μας, που στο συγκεκριμένο ζήτημα έδειχνε τελούσα εν αφασία, πήρε μπροστά και την Κυριακή απ’ το πρωί μέχρι το απόγευμα, βρέθηκε σε ρυθμούς τιμής της ελιάς και της πορτοκαλιάς, σε μια πρωτοποριακή εκδήλωση, όπου όλοι είχαν ρόλο… Μικροί και μεγάλοι, να βρεθούν κοντά και να τιμήσουν τα δένδρα που μας μεγάλωσαν, όπως πολλοί εκ των παρισταμένων δήλωσαν και ήταν σίγουροι, πως αφού η αρχή έγινε, η πορεία «στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς», θα γίνει θεσμός και πολλά θετικά, μπορούν να προκύψουν.

Αυτό έγινε την Κυριακή, απ΄ το πρωί ως το απόγευμα στο παραποτάμιο Πάρκο Νεοχωρίου, όπου και η γιορτή που ήθελε και το πέτυχε να μας οδηγήσει «στους δρόμους της ελιάς και της πορτοκαλιάς».

«Η Γιορτή αυτή, είναι μια γιορτή εθελοντισμού και συνεργασίας, που έγινε με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό από δημότες, αλλά και καλούς φίλους, μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Δήμου Ν. Σκουφά», είπε προλογίζοντας την όλη εκδήλωση, η εκπρόσωπος των διοργανωτών Ελένη Σκουλίδα.

Αυτονόητες οι ευχαριστίες προς το δήμαρχο Στάθη Γιαννούλη, που πρέπει να το επαναλάβουμε πως είναι ανοιχτός σε κάθε πρωτοποριακή και χρήσιμη πρωτοβουλία. «Η συνεισφορά του ήταν μεγάλη», είπε η εκπρόσωπος των διοργανωτών.

 

skoylida-1

 

Ο προβληματισμός για το αύριο

 

Πολλά άλλαξαν στην εποχή μας και ο προβληματισμός για το αύριο, είναι πιο έντονος και μάλλον με σωστή στόχευση, αν κρίνουμε και απ’ την αφετηρία της συγκεκριμένης εκδήλωσης, όπως χαρακτηριστικά τους ανέλυσε η Ελένη Σκουλίδα, που είπε χαρακτηριστικά: «Οι λόγοι που μας οδήγησαν σ’ αυτή την εκδήλωση, είναι ο προβληματισμός για το αύριο, η ανάγκη να εκτιμήσουμε τους θησαυρούς του τόπου μας, αλλά και οι προσωπικές μας ανάγκες, για εξωστρέφεια, επικοινωνία, συνεργασία και δημιουργία».

Είναι η σκληρή πραγματικότητα, αλλά αυτή είναι, όπως ακριβώς την περιέγραψε η εκπρόσωπος των διοργανωτών, η οποία μιλώντας στην συνέχεια γι’ αυτή καθ’ αυτή την γιορτή, επεσήμανε: «Είναι μια γιορτή που μέσα απ’ την ανάδειξη των προϊόντων σκοπό έχει ν’ αναδείξει τα ταλέντα, τις ικανότητες και τις δεξιότητες αυτών που συμμετέχουν», ενώ για την συνέχεια η πρόταση είναι δεδομένη: «Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός. Κάθε χρόνο να γίνονται, σε διαφορετικό χωριό του Δήμου και ν΄ αποτελεί μια βάση για δημιουργικές και παραγωγικές ζυμώσεις».

 

Χρήσιμοι προσκεκλημένοι

 

Δεν θα μπορούσε να προκύψει δημιουργική αναζήτηση και ζύμωση, αν δεν υπήρχαν και τα φωτεινά παραδείγματα. Αυτοί που αποτελούν τα δημιουργικά και χρήσιμα παραδείγματα, για την αξιοποίηση και την προβολή της ελιάς και της πορτοκαλιάς, βρέθηκαν την Κυριακή στο Παραποτάμιο Πάρκο Νεοχωρίου και η παρουσία τους αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ως καλοί οικοδεσπότες, οι διοργανωτές τους καλωσόρισαν, για να επισημάνει απ’ το βήμα η εκπρόσωπός τους: « Ταξίδεψαν απ’ την Λακωνία ο Παναγιώτης Αλέξης, απ’ το Μεσολόγγι ο Βαγγέλης Δημητρίου και απ’ τα Γιάννενα η Ολυμπία Δώδου. Για να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία τους».

Τα παραδείγματα χαρακτηριστικά, όπως τα περιέγραψε η Ελένη Σκουλίδα: «Αξιοσημείωτο είναι πως κατάφερε ένα ολόκληρο χωριό, ο Κεφαλάς Λακωνίας, να συνεργαστεί και να δημιουργήσει μια επιχείρηση που εξάγει όλα τα προϊόντα της».

 

voulgaris-1

 

Να ξαναγυρίσουμε στη μάνα γη…

 

«Σήμερα με την φορά των πραγμάτων, έγινε ηλίου φαεινότερο ότι στα μέρη μας, όπου γενιές ολόκληρες ανδρώθηκαν με την αγροτική εργασία και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, είναι θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί η στροφή, να αγκαλιάσουμε ξανά τις αγροτικές δουλειές και τα αγροτικά προϊόντα, να ξαναγυρίσουμε στην μάνα γη», επεσήμανε στον σύντομο χαιρετισμό του, ο αντιδήμαρχος Ν. ΣΚΟΥΦΑ Κοσμάς Βούλγαρης.

Την προοπτική της προσπάθειας, ανέλυσε στην συνέχεια ο αντιδήμαρχος Κοσμάς Βούλγαρης, για να τονίσει με έμφαση: «Η σημερινή προσπάθεια έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Διερμηνεύει τα μηνύματα των καιρών και προετοιμάζει τον κόσμο της περιοχής μας για το μέλλον».

Πολλά μπράβο, ακολούθησαν στον χαιρετισμό του αντιδημάρχου, που είπε χαρακτηριστικά: «Ένα μεγάλο μπράβο, σ’ αυτούς που εμπνεύστηκαν και υλοποιούν αυτή την γιορτή, σ’ όλους τους συντελεστές της, άτομα και φορείς. Ένα μεγάλο μπράβο στην συμμετοχική προσπάθεια, που συνοδεύεται ευχάριστα απ’ τον εθελοντισμό».

Η κατάληξη του σύντομου μηνύματος του αντιδημάρχου Κοσμά Βούλγαρη, περιείχε και την αισιόδοξη υπόσχεση, ότι ο Δήμος Ν. Σκουφά θα στηρίξει κάθε ανάλογη προσπάθεια και θα είναι πάντα δίπλα στους εργάτες αυτών των εκδηλώσεων.

 

Θερμά συγχαρητήρια

 

Για μια πρωτοποριακή και χρήσιμη γιορτή, έκανε λόγο σε δηλώσεις που έκανε στην «Γ» ο αντιπεριφερειάρχης βασίλης Ψαθάς, που πρέπει να σημειωθεί πως ήταν ο μόνος εκ των τοπικών παραγόντων, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του, την συλλογική προσπάθεια. Ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος απ’ την προσπάθεια να τιμηθούν τα τοπικά μας προϊόντα και εξ αυτών να προκύψει ο προβληματισμός για το μέλλον της περιοχής μας. Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να βρεθεί δίπλα και να στηρίξει με κάθε τρόπο, κάθε ανάλογη πρωτοβουλία, μιας και αυτό αποτελεί επιταγή της εποχής μας.

 

omilies-1

 

Οι ομιλίες

 

Η μία καλύτερη απ’ την άλλη ήταν οι παρεμβάσεις και οι ομιλίες που έγιναν κατά την διάρκεια της γιορτής. «Η ολική αξιοποίηση προϊόντων της ελαικαλλιέργειας», ήταν το θέμα που ανέλυσε ο φοιτητής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου. Ο ιχθυολόγος του ΤΕΙ Μεσολογγίου (τμήμα Αλιείας) Βαγγέλης Δημητρίου, μετέφερε την εμπειρία του, αλλά και πρόταση για τον «αλιευτικό τουρισμό και πώς να ζούμε μαζί με τους ψαράδες». «Πως κάναμε το χωριό μας μια βιολογική επιχείρηση που εξάγει» ανέλυσε ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Κεφαλάς Σπάρτη ΑΕ Παναγιώτης Αλέξης, ενώ ο ιχθυολόγος και υπεύθυνος για τον Φορέα Διαχείρισης Υδροτόπων Αμβρακικού Δημήτρης Μπαρέλος, ανέλυσε το θέμα «Πιστοποίηση Αγροτικών προϊόντων Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού».

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μετά απ’ όλες τις ομιλίες, ακούστηκαν σημαντικές προτάσεις και απόψεις απ’ τους πολίτες που συμμετείχαν, γεγονός που σημαίνει ότι η προσπάθεια για επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή, απασχολεί και πολλούς συμπολίτες μας.

 

paidia-1