Δεν είναι ντροπή να παραιτηθεί ο Δήμαρχος

 

 

 

 

 

Άρθρο του

ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝH*

 

 

 

Έντονα προβληματίζουν την τοπική μας κοινωνία οι εξελίξεις στον Δήμο Αρταίων, οι οποίες τείνουν να έχουν χαρακτήρα κρίσης της αυτοδιοίκησης.

Με αφορμή ένα ένταλμα πληρωμής που εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, δημιουργήθηκαν εντάσεις που άπτονται πλέον στο ζήτημα της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του δημάρχου.

Ανεξάρτητα από τη νομιμότητα ή όχι της διαδικασίας για την πληρωμή του εν λόγω εντάλματος, για το οποίο δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να το ελέγξουμε ενυπάρχουν μια σωρεία από ερωτήματα τα οποία δικαιούμαστε να θέσουμε:

Α) Για ποιον λόγο και από πότε αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο για την πληρωμή ή μη ενός εντάλματος; Γιατί η Οικονομική Επιτροπή δεν απεφάνθη επί τούτου;

Β) Ισχύει ό,τι ακούγεται πως για το εν λόγω έργο εκδόθηκε διαταγή πληρωμής η οποία δεν ανακόπηκε;

Σε κάθε περίπτωση ένας μεγάλος αριθμός στελεχών της πλειοψηφίας ήραν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του δημάρχου και στο περιβάλλον του, καθώς θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή εσκεμμένα τους παραπλάνησε, τους απέκρυψε στοιχεία και τους αποπροσανατόλισε με σκοπό να προβούν σε παράνομη ενέργεια.

Την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του δημάρχου, αλλά και στην ίδια την θεσμική του θέση, φαίνεται ότι αίρει και το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο, που θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκε η καλοπιστία του, προκειμένου να προβεί σε πράξη που αν γνώριζε την αλήθεια δεν θα προχωρούσε.

Όπως και να έχει, είναι ανεπίτρεπτο, μόλις δυο χρόνια μετά τις εκλογές του 2010 να έχει φθαρεί τόσο η εικόνα του Δημάρχου. Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στον πολίτη και αίσθημα αδιαφάνειας στα δημοτικά πράγματα.

Είναι και το μοναδικό τέτοιο περιστατικό στην χώρα, που πράγματι προβληματίζει και για περαιτέρω ζητήματα παθογένειας στους κόλπους της δημοτικής αρχής.

Η αρχή της δεδηλωμένης πρέπει να τυχαίνει εφαρμογής και στην Αυτοδιοίκηση. Δε νοείται μια δημοτική αρχή να μένει στην εξουσία, χωρίς να εκφράζει εμπιστοσύνη και να προσδίδει διαφάνεια τόσο προς την τοπική κοινωνία, όσο και προς το ίδιο το σώμα της Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράζεται δια του δημοτικού συμβουλίου.

Γιατί πληροφορούμαστε ότι ο δήμαρχος Αρταίων από μια μεγάλη πλειοψηφία που εκπροσωπούσε, τώρα υποστηρίζεται μόνον από λίγους δημοτικούς συμβούλους, που επιμένουν επειδή κατέχουν διορισμένες θέσεις και οφίτσια.

Δεν είναι ντροπή, ο Δήμαρχος Αρταίων, να θέσει εαυτόν στην κρίση της πάλαι ποτέ δημοτικής ομάδας του και να κριθεί για το αν είναι ή όχι ικανός να διαχειριστεί τον Δήμο Αρταίων έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Δεν είναι ντροπή, άλλωστε, να παραιτείται κανείς αν διαπιστώνει ότι δεν δύναται να εμπνέει συναισθήματα όπως εμπιστοσύνη, διαφάνεια και εγκράτεια.

Αυτό άλλωστε έπραξε και το ίνδαλμα του Δημάρχου Αρταίων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να έχει πέραση στην κυβέρνησή του και τον ελληνικό λαό.

Τουλάχιστον αυτός δεν έχασε την ψυχραιμία του, προχωρώντας σε αγωγές ζητώντας χρήματα για ικανοποίηση.

 

*Μέλος της γραμματείας της Δημοκρατικής Αριστεράς του ν. Άρτας