Οι δειλοί απειλούν…

 

 

Η περίπτωση του δερβίση των Τζουμέρκων και οι αντιδράσεις…

 

 

 

 

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

 

Τριάντα και πλέον χρόνια εμπειριών στην μαχόμενη δημοσιογραφία, με τις αντιξοότητες που δημιουργεί μια μικρή και κλειστή κοινωνία, η σημαντικότερη είναι ότι μετά από την όποια αποκάλυψη ή σκληρή κριτική, οι δειλοί απειλούν με μηνύσεις και δεν τις κάνουν, ενώ αυτοί που έχουν δίκαιο και είναι θύματα άδικης δημοσιογραφικής επίθεσης, ακολουθούν τον απλό και πιο αποδοτικό δρόμο. Γράφουν τα επιχειρήματά τους σε μια επιστολή, δημοσιεύεται και ο πολίτης, που δεν είναι χαζός, βγάζει τα δικά του συμπεράσματα.

Εισαγωγικά στα περί δημοσιογραφίας και με βάση την εμπειρία της μικρής κοινωνίας. Γιατί το θέμα είναι αλλού. Αν νομιμοποιείται ο κολαούζος του δημάρχου Χρ. Χασιάκου, να στέλνει μηνύματα, ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη και θα μας καταστρέψει… Βεβαίως και δε νομιμοποιείται, αλλά δεν έχει και το έρεισμα, να κάνει αυτή την κίνηση. Γιατί αν το παραμικρό, εξ όσων γράψαμε ήταν ψευδές, γράμματα (λέει ότι) ξέρει, μπορούσε να το γράψει και να απολάβει της ίδιας προβολής, οπότε υπήρχε περίπτωση να βγει και από πάνω και η δικαίωση να έρθει από μόνη της. Δεν το πράττει αυτό και ο καθένας αντιλαμβάνεται το γιατί.

Στο μεταξύ περίσσεψαν τα συγχαρητήρια, προς τον υπογράφοντα, από συγχωριανούς του περί ου ο λόγος. Κοινός τόπος: «Σωστά τα έγραψες, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γραφούν». Θετική η απάντησή μας και όλα θα καταγραφούν.

Απ’ την άλλη πλευρά. Συνάδελφοι του «δερβίση των Τζουμέρκων», όπως πολύ εύστοχα τον αποκάλεσε ο Χρ. Τούμπουρος, είναι αποφασισμένοι να κάνουν τις δικές τους δηλώσεις, για το πόσο χρήσιμος είναι στον συνδυασμό του δημάρχου Χρ. Χασιάκου και για το Δήμο συνολικά. Θα υπάρχουν αυτές οι δηλώσεις στο επόμενο φύλλο της «Γ» και θα δημιουργήσουν το γεγονός. Λίγη υπομονή.

Όμως το ζητούμενο παραμένει:

-Ο δήμαρχος Χρ. Χασιάκος, γιατί επιμένει να τον κρατάει σε μια θέση, την οποία με την παρουσία του και την συνολική λειτουργία του, δεν τιμάει;

Εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε σ’ αυτό το ερώτημα, αν και πολύ το παιδέψαμε ως σκέψη. Ο ίδιος ο δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος, δεν απαντάει, αλλά επιμένει. Έτσι το πράγμα περιπλέκεται. Εκτός κι αν έχει αποφασίσει οριστικά ότι «κρεμάσει τα παπούτσια του», απ’ την αυτοδιοίκηση και δεν τον ενδιαφέρει η κρίση των πολιτών και η πρόκληση του κολαούζου. Αλλά κι αυτό δεν είναι σωστό. Γιατί οι πολίτες τον επέλεξαν να τους υπηρετήσει με την αποτελεσματικότητα και την σεμνότητα, που πάντα τον διέκρινε, μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας του.