Ο κακός χαμός στην Πολεοδομία του Δήμου

 Σοβαρή η καταγγελία του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Άρτας, απευθύνεται στο δήμαρχο Γ. Παπαλέξη, του οποίου ζητούν την ευαισθησία

   

 

 

 

Σοβαρή είναι η καταγγελία του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Άρτας, για την λειτουργία της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αρταίων, την γνωστή Πολεοδομία, που μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, ανήκει στο Δήμο Αρταίων.

Για την λειτουργία της εν λόγω υπηρεσίας η ανακοίνωση του Σ.Δ.Μ. Άρτας αναφέρει χαρακτηριστικά είναι «τραγική αφού παρατηρούνται συνθήκες τριτοκοσμικές στην εξυπηρέτηση τόσο των συναδέλφων μηχανικών όσο και των δημοτών».

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Άρτας, είναι το ακόλουθο:

«Η καθημερινότητα στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αρταίων, που είναι αρμόδια για τα Πολεοδομικά Θέματα του Ν. Άρτας πλην του Δήμου Νικ. Σκουφά μπορεί να χαρακτηριστεί ως τραγική αφού παρατηρούνται συνθήκες τριτοκοσμικές στην εξυπηρέτηση τόσο των συναδέλφων μηχανικών όσο και των δημοτών.

Διαπιστώνουμε καθημερινά τα εξής:

Ελλιπής στελέχωση της υπηρεσίας σε διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό.

Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και τη συγχώνευση των δύο πρώην Πολεοδομιών σε μία, σε συνδυασμό με την εσπευσμένη συνταξιοδότηση υπαλλήλων και την μετακίνηση κάποιων σε άλλους Δήμους χωρίς να προβλέψετε το εργασιακό κενό που δημιουργήθηκε, προέκυψε μια υποστελεχωμένη υπηρεσία Δόμησης που οδηγεί στην στη μη επαρκή λειτουργία της με αντίκτυπο τόσο στον κλάδο μας όσο και στην κοινωνία. Επισημαίνεται το έντονο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων όσον αφορά την καθυστέρηση έκδοσης άδειας δόμησης (οικοδομική άδεια), χορήγηση βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης σύμφωνα με το Ν.4014/2011, την θεώρηση αντιγράφων, τόσο σε έγγραφα όσο και σε σχέδια από οικοδομικές άδειες που βρίσκονται στο αρχείο, που απαιτείται καθημερινά σε μεγάλο όγκο λόγω της τακτοποίησης αυθαιρέτων, ενεργειακών πιστοποιητικών, εξοικονόμηση κατ’ οίκον, βεβαιώσεις μεταβίβασης για υλοποίηση συμβολαίων που αποτελούν πλέον την κύρια ασχολία τόσο για την επιβίωση του μηχανικού αλλά και για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ανεπάρκεια χώρων γραφείων για την ανάπτυξη της Υ.ΔΟΜ.

Με την επαναφορά της Υπηρεσίας από τα γραφεία στην περιοχή του Τριγώνου στο Διοικητικό Κτίριο του Δήμου Αρταίων δόθηκαν λίγοι χώροι για την ανάπτυξή της, γεγονός που δημιουργεί ένα συνωστισμό γραφείων υπαλλήλων, ερμαρίων, φακέλων αλλά και έλλειψη χώρου για τοποθέτηση βασικού υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Υ.ΔΟΜ και χώρου αναμονής των μηχανικών για άνοιγμα, διόρθωση και σφράγιση σχεδίων.

Αδράνεια στα προβλήματα αρκετών οικισμών του Δήμου Αρταίων που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Παρατηρείται αδράνεια τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην επίλυση των προβλημάτων αρκετών οικισμών του Δήμου. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην μη εφαρμογή των διανομών συνοικισμών, σε όσους οικισμούς διαθέτουν, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η έκδοση οικοδομικών αδειών αφού πρέπει να εφαρμόζεται η οικοδομική γραμμή που στην πλειοψηφία των οικισμών έχει διαμορφωθεί σε λάθος θέση (π.χ. Χαλκιάδες, Καλαμιά, Βλαχέρνα, κλπ). Επίσης στον οικισμό Κωστακιών και συγκεκριμένα στην περιοχή «Τσαγκαράκη» όπου δημιουργήθηκαν μετά από τροποποίηση, οικοδομικά τετράγωνα με δρόμους και πρασιές, πλην όμως το κάθε οικοδομικό τετράγωνο αποτελεί ένα οικόπεδο με πολλές συνιδιοκτησίες και σε συνδυασμό με τους όρους δόμησης των οριοθετημένων οικισμών και το Ν.Ο.Κ. έχει δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στη νομιμότητα των υφιστάμενων οικοδομών όσο και στα δικαιώματα δόμησης στα αδόμητα οικόπεδα. Για τα παραπάνω απαιτείται τροποποίηση των εγκεκριμένων σχεδίων άμεσα στα σημεία που εστιάζονται τα προβλήματα.

Αυθαίρετη χρήση τμημάτων κτιρίων που ανήκουν στο Δήμο Αρταίων.

Σε πολλά δημοτικά κτίρια παρατηρείται η αυθαίρετη χρήση χώρων, με εντονότερο το πρόβλημα στου χώρους των κυλικείων στα σχολικά κτίρια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα στην έκδοση άδειας λειτουργίας αφού απαιτείται η βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης από ιδιώτη μηχανικό. Επομένως θα πρέπει να τακτοποιηθούν οι χώροι αυτοί ως προς τη χρήση τους ώστε να μην έρχονται οι συνάδελφοι σε αντιπαράθεση με τους ενοικιαστές των χώρων αυτών.

Ο Σύλλογός μας θεωρεί δεδομένη την κατανόηση των προβλημάτων από την πλευρά σας κ. Δήμαρχε, αφού είστε μέλος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Άρτας με την επαγγελματική ιδιότητα του Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού με μεγάλη εμπειρία τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό που εργαστήκατε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν.

Έχοντας υπ’ όψιν την οικονομική κατάσταση της χώρας που έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση προσλήψεων και την άμεση εύρεση κονδυλίων, πιστεύουμε ότι με την σωστή διαχείριση του προσωπικού και των χώρων του διοικητικού κτιρίου που διαθέτει ο Δήμος Αρταίων, σε συνδυασμό με τη θέληση και τη συνεργασία μπορεί να γίνει εφικτή η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης και η επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης απαξίωσή της που θα έχει απόρροια τον εξευτελισμό του επαγγέλματος του μηχανικού και την αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας ο Σ.Δ.Μ.Α. θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

 

Το Δ.Σ. του Σ.Δ.Μ.Α.