Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 1821

 

 

 

 

Του

ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΑΜΠΟΥΡΑ

 

 

 

 

Στις μέρες μας, ημέρες  της επετείου  της επανάστασης του 1821 και με φόντο τα  γεγονότα της ΚΥΠΡΟΥ θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω την συνεισφορά των ΚΥΠΡΙΩΝ  στον αγώνα. Ο φόρος αίματος των ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ξεκίνησε πολύ πριν την επανάσταση. Στα τέλη του 16ΟΥ  αιώνα (1570-1571) 100.000 τουρκικού στρατού με 360 πλοία εισβάλλουν στη Κύπρο και επιδίδονται σε σφαγές και λεηλασίες υπό τις διαταγές του Μουσταφά πασά. Σε 20.000 νεκρούς και 20.000 απαχθέντες δούλους  ανέρχεται ο απολογισμός.
Σε εθνική ηρωίδα αναγορεύθηκε η Μαρία Συγκλητική ανατινάζοντας  το αμπάρι μιας  γαλέρας που οδηγούσε αυτή και άλλες πολλές Κύπριες στην αιχμαλωσία. Από τότε υπήρξαν πολλές προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό. Στα χρόνια που αποτέλεσαν το προανάκρουσμα της επανάστασης ,μαζί με τον μεγάλο Ρήγα Φεραίο εκτελέστηκε στο Βελιγράδι και ο Κύπριος συνεργάτης του, Λευκωσιάτης εθνομάρτυρας Ιωάννης Καρατζάς το 1798. Πολλοί Κύπριοι συμμετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και πολλοί υπήρξαν Ιερολοχίτες δίπλα στον Υψηλάντη. Επιφανέστεροι αυτών ο Ζαχαρίας Λεοντής ,ο Φίλλιπος Γωργίου, ο Γιαννάκης Τσολάκης ,ο Ζήνων Αγγελής που αγωνίστηκαν στο Δραγατσάνι  και στο Γαλάτσι, μάλιστα δε συγκρότησαν και την Φάλαγγα των Κυπρίων Ιερολοχιτών.
Εκεί σκοτώθηκε όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγιάννης  και ο γενναίος πατριώτης Μιχαήλ Κυπραίος. Ο αγωνιστής Νικόλαος Κασομούλης είχε λάβει μέρος στην έξοδο του Μεσολλογγίου και στο βιβλίο του «Στρατιωτικά Απομνημονεύματα» αναφέρει και τον σπουδαίο άνδρα Νικόλαο Χατζησάββα «εφτά πληγές είχεν λάβει και μου έλεγεν ο δυστυχής ότι βαστάει ακόμα». Πάμπολλες μαρτυρίες υπάρχουν για Κύπριους αγωνιστές που συμμετείχαν στις μάχες των Δερβενακίων,στους Μύλους ,στην πολιορκία της Τριπολιτσάς κα.
Επίσης πολλοί αγωνίσθηκαν στη θάλασσα όπως ο Ιωάννης Κυπραίος . Τη δράση των Κυπρίων  αγωνιστών βεβαιώνουν με επίσημα  έγγραφά τους ξακουστοί οπλαρχηγοί όπως ο Μαυρομιχάλης, ο Κολοκοτρώνης, ο Καραισκάκης (σημαντικό ντοκουμέντο η επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Νικόλαο Θησέα (1/3/1841).Αξιοσημείωτη  η δολοφονία του αρχιεπισκόπου Κυπριανού στην Κύπρο. Αλλοι σπουδαίοι Κύπριοι αγωνιστές που αγωνίσθηκαν στον Ελλαδικό χώρο ήταν και οι Χατζηπέτρος, Γιάννης Πασαπόρτης ,Χριστόδουλος Κοκκινόφτας, Χριστόδουλος Μακρής , ο ιεράρχης Φιλόθεος Χατζής εκ Λευκωσίας, επίσκοπος επί 25 χρόνια της Δημητσάνας που πέθανε σε φυλακή της Τρίπολιτσάς. Η  μεγάλη κυπριακή συμμετοχή στον Αγώνα επί του ηπειρωτικής Ελλάδας εντάσσουν την Κύπρο στην επαναστατική περίμετρο και την οριοθετούν μέσα στα σύνορα του αναγεννημένου έθνους και του κράτους που αναμενόταν ως απότοκο της επανάστασης. Οι Κύπριοι εναπόθεσαν τις όποιες ελπίδες τους στον Ιωάννη Καποδίστρια  ο οποίος εκ μητρός ήταν Κύπριος από τη μητέρα του, του γένους Γολέμη.
Ο κυβερνήτης κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης το 1827 στο Λονδίνο όταν ερωτήθη από τον Αγγλο διπλωμάτη WILMOR-HORTON ποιά γεωγραφικά όρια διεκδικούσε η ΕΛΛΑΔΑ, απάντησε: ΄΄Τα όρια ταύτα καθορίζονται υπό του αίματος του εκχυθέντος  εις τα σφαγεία των Κυδωνίων, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης, των Ψαρρών και του Μεσολλογγίου και εις τους πολλούς κατά γην και θάλασσαν αγώνας, διά των οποίων εδοξάσθη το ανδρείον τούτον έθνος΄΄. Δυστυχώς το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε τότε και αργότερα είχαμε την κατοχή των ΑΓΓΛΩΝ ,την γνωστή ιστορία του 1974 και τέλος τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ.
Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ.