Όχι στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ και από την ΠΕΔ Ηπείρου

 

Αλλαγές που υποβαθμίζουν Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ διαπιστώνουν οι αιρετοί

 

 

 

 

Την ομόφωνη αντίθεσή της στο τελικό σχέδιο «Αθηνά» και στις αλλαγές που αυτό επιφυλάσσει τόσο σε ότι έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και με το ΤΕΙ Ηπείρου εξέφρασε χθες κατά τη συνεδρίασή της η ΠΕΔ Ηπείρου.Έστω και καθυστερημένα λοιπόν, μιας και όλο το προηγούμενο διάστημα που είχε ανοίξει η συζήτηση για το σχέδιο «Αθηνά» η ΠΕΔ δεν είχε πάρει θέση, εκφράστηκε μια ακόμη φωνή αντίδρασης που έρχεται να ενωθεί μαζί με αυτές των δήμων αλλά κυρίως της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ηπείρου.Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος έθεσε και το θέμα, τόνισε πως οι αλλαγές που προτείνονται από το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, δεν βασίστηκαν σε ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά ούτε στις αρχές τις οποίες είχε θέσει η ΚΕΔΕ κατά τη συνάντησή της με τον κ. Αρβανιτόπουλο, δηλαδή της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης.

«Η πρότασή μας ήταν να υπάρχει τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο κι ένα ΤΕΙ σε κάθε Περιφέρεια, αλλά δεν εισακουστήκαμε», είπε ο κ. Παπαλέξης, ο οποίος ως δήμαρχος Άρτας έριξε το βάρος της τοποθέτησής του στην κατάργηση ουσιαστικά του τμήματος Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο δεν θα δέχεται φοιτητές μέχρι το 2018 και από τότε θα μετακομίσει στο Ληξούρι.Τόνισε δε πως όλη η κοινωνία της Άρτας είναι αναστατωμένη με αυτή την εξέλιξη σημειώνοντας ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε χθες το βράδυ εκτάκτως θα λάμβανε ομόφωνη απόφαση κατά των αλλαγών στο ΤΕΙ.

Από την πλευρά του και ο Νίκος Γκόντας συμφώνησε ότι υπάρχουν μια σειρά λόγων που αναγκάζουν την ΠΕΔ να είναι αρνητική στις προτάσεις του Υπουργείου λέγοντας ότι οι αλλαγές που προκύπτουν απ’ αυτές διαταράζουν την ισορροπία που υπάρχει στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ήπειρο.«Βεβαίως και πρέπει να γίνουν αλλαγές αλλά δεν βλέπουμε καμία ορθή στο σχέδιο αυτό, ενώ επίσης υπάρχουν εθνικοί και ιστορικοί λόγοι για τη διατήρηση ορισμένων τμημάτων στην περιοχή», είπε ο κ. Γκόντας.

Ο Γ. Παπαδιώτης με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του αιτήματος του πανεπιστήμιου για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, από την ΠΕΔ, λέγοντας ότι στην εποχή που ζούμε ότι μένει στάσιμο πεθαίνει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κοιτάει να εξελιχτεί, ενώ τέλος ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, αναφέρθηκε στο ΤΕΙ που βρίσκεται στον δήμο του κάνοντας λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις που οδηγούν στην υποβάθμισή του.«Παρέλασαν δήμαρχοι, βουλευτές και πολιτευτές από το γραφείο του κ. Αρβανιτόπουλου και όποιος είχε τη μεγαλύτερη δύναμη βγήκε κερδισμένος», είπε ο κ. Κάτσινος για τα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε τελικά το σχέδιο.

Αντικειμενικές και Βοήθεια στο Σπίτι

Εκτός ημερησίας διάταξης στην συνεδρίαση της Τετάρτης που ήταν περισσότερο διαδικαστική, τέθηκαν άλλα δύο θέματα που απασχολούν εδώ και καιρό το σύνολο της αυτοδιοίκησης.

Το ένα έχει να κάνει με τις αντικειμενικές αξίες που είναι πολύ υψηλές και η ΠΕΔ αποφάσισε να ζητήσει, όπως άλλωστε κάνουν και οι δήμοι μεμονωμένα, τον εξορθολογισμό τους, και το άλλο με το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι το οποίο απειλείται με λουκέτο.

Οι βασικοί λόγοι είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων που έχουν αυστηροποιηθεί με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να ενταχτούν στο νέο πρόγραμμα που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο αλλά και η αδυναμία των δήμων να το στηρίξουν οικονομικά αλλά και να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα γίνουν για να το αναλάβουν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αυτό γιατί οι κοινωφελής επιχειρήσεις που θεωρητικά μπορούσαν να μετέχουν στον διαγωνισμό δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό μιας και οι συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα λήγουν.

Έτσι αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο προς την ΚΕΔΕ με την πρόταση της ΠΕΔ να είναι η άμεση αλλαγή κριτηρίων για την ένταξη δικαιούχων στο πρόγραμμα αλλά και η συγχρηματοδότησή του από το κράτος έστω και με ένα ελάχιστο ποσό, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχουν χρήματα από το ΕΣΠΑ που εξασφαλίζουν τη συνέχιση του προγράμματος.