Σαλί Μπερίσα: Ο αλβανικός εθνικισμός είναι πολιτισμένος εθνικισμός

 

 

«Σημαντικό γεγονός της αλβανικής ιστορίας η ανεξαρτησία του Κοσόβου»

 

 

 

Ως «απάντηση στις επικρίσεις της Ουάσιγκτον» για την εθνικιστική ρητορική της τελευταίας περιόδου από την αλβανική πολιτική ηγεσία ερμηνεύουν τα μέσα ενημέρωσης στα Τίρανα την ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, στο κοινοβούλιο.
«Ο αλβανικός εθνικισμός είναι ένας πολιτισμένος εθνικισμός, που βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, με βάση το πνεύμα της ελευθερίας, το ζωτικό εθνικό συμφέρον, που δεν μπορεί ποτέ να νικηθεί. Ο αλβανικός εθνικισμός είναι το κίνητρο και η δύναμη του κάθε πολίτη, του κάθε πολιτικού αυτής της χώρας για την πραγματοποίηση των ευγενών στόχων του έθνους μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα εκπληρώσει τις προσδοκίες γενεών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια. Ο εθνικισμός αυτός δεν βασίζεται σε εδαφικές διεκδικήσεις και δεν έχει στη βάση του το δόγμα της εξόντωσης ούτε τη φοβία απέναντι στους άλλους. Είναι απλώς ένας εθνικισμός με βάση τις αξίες των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερίσα.
Ο αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις παραπάνω δηλώσεις στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της αλβανικής βουλής για τα πέντε χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, την οποία και χαρακτήρισε ως «το πιο σημαντικό γεγονός της εθνικής μας ιστορίας».