Ντετέκτιβ παρακολουθούσαν πολιτικούς στην Καταλονία

Να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι ένα ιδιωτικό γραφείο ερευνών, που φέρεται να εργαζόταν για λογαριασμό πολιτικών κομμάτων, παρακολουθούσε πολιτικούς στην αυτόνομη περιοχή της Καταλονίας, στα βορειοανατολικά της χώρας, υποσχέθηκε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση

 

 

 

Η αστυνομία θα ερευνήσει την υπόθεση «εις βάθος», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ.
Πολλές πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης της χώρας κάνουν λόγο για παρακολούθηση πολιτικών από διάφορα κόμματα, επιχειρηματιών, δικαστών και δικηγόρων, τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, το γραφείο εργαζόταν για λογαριασμό πολλών πολιτικών κομμάτων.
Η υπόθεση ήλθε στο φως όταν η Αλίθια Σάντσεθ-Καμάτσο, επικεφαλής στην Καταλονία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, κατήγγειλε στην αστυνομία πως μία συνομιλία της με άλλο πρόσωπο είχε καταγραφεί σε εστιατόριο της Βαρκελώνης το 2010.
Ένας αστυνομικός, ο οποίος συνεργαζόταν επίσημα με το ιδιωτικό γραφείο ερευνών, παρέδωσε δεκάδες σχετικούς φακέλους στις διωκτικές αρχές, υπογραμμίζει η εφημερίδα El Pais.
Ο εκπρόσωπος των Καταλανών Σοσιαλιστών Πέρε Ναβάρο παραδέχθηκε πως το κόμμα του είχε προσλάβει το γραφείο για διάφορες υπηρεσίες, προσδιορίζοντας όμως πως έγινε για λόγους ασφαλείας.
Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Φραντσέσκ Ομς προσπάθησε να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, υποστηρίζοντας πως το άδηλο κίνητρο της προβολής του είναι να αποδυναμώσει τις προσπάθειες αποσκίρτησης της αυτόνομης περιοχής από την Ισπανία.
Το νέο τούτο σκάνδαλο δίνει μία άλλη πτυχή στην σκανδαλολογία στην Ισπανία, έπειτα από τις αποκαλύψεις πως ο Ραχόι κι άλλα στελέχη του ΡΡ λάμβαναν μυστικές χρηματοδοτήσεις επί χρόνια από διάφορες επιχειρήσεις. Η υπόθεση έχει πλήξει ιδιαίτερα την κυβέρνηση εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα